Fave e baccalá, på tur i Piemonte

Italia og Norge hånd i hånd med en god salat av bondebønner, klippfisk, bacon og tomater.

Fave e baccalá, på tur i Piemonte

Med en gang det begynner å spire og gro i Italia er det “faver” som kommer på bordet, gjerne sammen med salami og vin. Du vil elske de….eller hater de, akkurat som meg.! Helt til jeg skjønte hvordan jeg skulle….

Få vekk den litt bitre smaken. Smør deg med tålmodighet, sett deg ned ved bordet med en kopp kaffe eller et glass vin som du nipper til mens du åpner disse dunete belgfruktene. Har du noen gang kjent det silkemyke dunet når du “skreller” dem ?

image

Dette er som å sitte og brodere. Maurizio liker dem kokte eller akkurat slik som de er mens han spiser en skive salami,  og “skyller” det hele ned med et glass Barbera, ved et bord ute under taket av drueranker. Det er dette som alle drømmer om når de tenker på det italienske livet. Det er også det alle italienere elsker å gjøre og drømmer om, så akkurat der er vi vel ganske like.

Jeg foretrekker de belgfruktene som kommer en stund etter, nemmelig ertene. De er søte, små og knasende. Men nå har jeg altså skjønt hvordan jeg skal få meg til å like “faver” jeg også. Selv om det tar litt lang tid er det vært jobben, mens Maurizio himler med øya ! ( selv om han er like fornøyd som meg når jeg serverer denne ” aristokratiske” utgaven av “faver”

image

Med en liten kniv skjærer du et lite snitt i “skallet”, knip den mellom to fingre og “bønnen” på innsiden vil hoppe ut. Den er svært delikat og koker raskt, du kan dampe dem, legge dem direkte i salaten eller koke dem noen minutter i en tomatsaus. Du kan også koke dem med skallet på, helle dem over i et dørslag og når de er lunkne kniper du “skallet” vekk, det er viktig at de er fuktige når du gjør dette. Viktig og viktig….det er vel heller lettere, får å si deg hele “hemmeligheten”

Jeg lagde en klippfisk salat. Jeg la den utvannete klippfisken i gryten med vannet som kokte, tok gryten vekk fra platen og lot fisken ligge der ca. 5 minutter. I mellomtiden hadde jeg renset favene og skåret tomatene i fire. Jeg skulle egentlig hatt med noen skiver vårløk, men Maurizio skulle tilbake på jobben og ville helst ikke skremme alle vekk med en osende ånde av vårløk. På toppen surret jeg et par skiver med sprøsstekt bacon rundt en bit av klippfisken. For finnes det noe bedre enn en blanding av norske og italienske smaker. Norge stiller opp med “klippfisk og bacon” mens Italia stiller opp med “fave e  En dasj med en god olje og noen dråper med “aceto balsamico” og du har forretten i “boks” image

Mens vi snakker om fave…..formaggio……salame, skal jeg vise deg en ost som kommer fra Cocconato ? En kjempegod ost i en bitteliten by.

Ser du den hvite flate runde osten med blå skrift nesten helt i høyre hjørnet på nederste rekke på det første bildet ? ( puhhhh…det var skikkelig innviklet å forklare, jeg håper at du skjønte hvilken ost jeg mener ) Hvis du går inn i denne melkebutikken finner du den helt sikkert. På det andre bildet er det for det meste oster laget av geitemelk, fra ferske delikate til sterke lagerete. Butikken ligger på plassen i sentrum ved siden av “Caffé Roma”

image

På den andre siden av veien ligger det en “slakter” som lager og selger de beste salamiene, skinker, spekeskinker og salsicciaer du kan tenke deg.

image

Gå for all del ikke glipp av “Salame cotto” som betyr at det er kokt salami ( salame kåttå ) eller “testa in cassetta” ( testa in kasetta ) som betyr “hode i en boks”. Jeg er fullt klar over at navnet ikke virker særlig fristende, kanskje det er derfor mange rynker litt på nesen også når de hører navnet……..helt til de har fått smakt det. Du behøver ikke å være beskymret for det er ikke hele grise hodet som blir trykket inn i en boks for så å bli skåret opp i skiver. Nei, dette er forskjellige deler av grisen som noen deler av hodet, tungen, muskler og hjerte blandet med krydder som salt, pepper, kanel, koriandel, nelliker, muskatnøtt, chili, pinjenøtter og noen tilsetter noen dråper med rhum. Men som sagt alle har sin egen hemmelige oppskrift som blir presset sammen og lagret og skåret opp i tynne skiver. Vi er noen merkelige vesner av og til, for hvis alt er fint malt og du ikke kan se noen biter er det liksom greit for mange. Jeg er selv litt sånn så jeg vet og respekterer hvis noen ikke har lyst til å smake, men du! Ja….Du, jeg snakker til deg….kanskje? Du aner ikke hva du går glipp av, så lukk øynene og smak ! Eller kjøp med deg en salami siden du allerede har kjøpt ost i melkebutikken, for du kjøpte vel med deg det?

Da mangler du bare brød, en flaske Barbera og “fave e piselli” ( friske faver og erter)  til den beste starten på sommeren mens du inviterer til en piknik i de grønne engene eller rundt bordet på terassen.

Kanskje du har bestemt deg for å leie toppleiligheten i det gule huset som du ser på midten av bildet.

image

Det står iallefall på skiltet at det er til leie. Å bo der må jo nesten være som å bo i tårnet til Tobias i Kardemomme by, selv om det kanskje kan bli litt varmt der under taket i sommermånedene. Men det ser iallefall fantastisk ut å kunne invitere venner på den terassen for å spise “fave e salami”.

Kom så skal jeg vise deg litt mere av byen “Cocconato”, men husk å ta på deg eventyrbriller siden det var litt grått og trist i regnet da jeg tok disse bildene. Og pass deg for ikke å skli på de våte “brosteinene”

Da vi kom hjem til Torino skinte solen igjen. Med snekledde fjelltopper i bakgrunnen, jeg begynte faktisk å tro at jeg hadde drømt….at det hadde vært et skikkelig uvær for et par timer siden……men det er jo sånn våren er…i år !image

Det samme skjedde når jeg lagde denne salaten….” Er jeg i Norge eller i Italia” eller er det bare jeg som dagdrømmer ? Den smakte iallefall godt, og det er jo det viktigste. Det kan jo hende at du ikke aner hva du skal servere i morgen, da kan det jo hende at jeg kan hjelpe deg litt på vei med salat ideén min.

image

Og hvis du lurer på hva jeg skal servere i morgen, blir du nok sittende med skjegget i postkassa. I morgen skal jeg ikke lage noen ting, i morgen skal jeg ta toget til Asti for å feire den sammen med Liv som også bor fast her i Italia….ja hun har faktisk bodd her enda lenger enn meg. Det skal bli artig å treffe en norsk dame som kanskje sitter mellom barken og veden akkurat som meg. Hipp, Hipp, Hurraaaaaaaaaaa……………❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Bruschetta

Cavolo nero e patate. Grønnkål og poter

Bruk alt av grønnsakene uten å kaste noen ting. Denne gangen ble det Bruschetta med cavolo nero og poteter.

Et hav i opprør med smaker fra nord

Laks fra nord i Italia.

Parma 12-15 mai 2022

Vi skal starte turen med bulder, bras og sprudler mens vi kjører i retning Parma.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Fave e baccalá, på tur i Piemonte”

  1. akismetuser299856443

    Velkjent for oss Italiafarere, og nydelig. Har fave eller bondebønner i hagen.

    1. Oj…tusen takk. Da fikk jeg det norske navnet på dem. Artig navn egentlig ” Bondebønner ” det likte jeg bedre enn “Fave” som også kan bety “juling” eller å få “kjeft”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top