Følg meg!

Et hav i opprør med smaker fra nord

Laks fra nord i Italia.

Et hav i opprør med smaker fra nord

I dag er havet skikkelig iltert. Det fineste stedet å oppleve dette på direkten er i «Cavi Borgo»? I dag blir det ikke noe lokal fisk til lunsj,  jeg må nok ha litt hjelp fra dere der oppe i Nord….og med det blir lunsjmenyen…..

Laks…..laks fra nord for her er den ingen som drar ut på havet for å prøve fiskelykken. Dette var mitt mareritt da jeg drev restauranten vår.

Oj, se på ordet mareritt, mare betyr hav på italiensk og ritt er vel et synonym for heftig ?Det er merkelig når man stopper opp og tenker  på ord, dette skjer mest når du ikke kjenner språket alt for godt. Og siden jeg sitter litt mellom barken og veden oppdager jeg ordene på en ny måte.

Vel det var som sagt mitt mareritt siden vi drev en typisk fiskerestaurant hvor vi prøvde å holde oss langt borte fra oppdrettfisk. Men når havet var som i dag måtte jeg ty til laks, grønnsaker og kjøtt. Derfor er jeg litt skeptisk når jeg leser en nyttårsmeny i midten av Desember som noen restauranter legger ut hvor noen av rettene inneholder sprellende fersk fisk…så freske at den gjerne vil være med på den siste skålen før det nye året……Da tenker jeg automatisk «åssen kan de vite hva slags fisk som de fpr på kroken eller om de i det hele tatt klarer å fiske noe hvis det er stritt på havet!!! Da jeg drev restaurant ble  «fisk fra havet=fisk i panna. Mens nå kan alt bli pakket i vakum for å sikre både restauranter og kunder med et ferske produkter.

Men jeg er litt romantisk av meg…..og umulig, som sønnen min minner meg på støtt og stadig……vannskelig eller skeptisk. Men jo teknologien hjelper,  selv om jeg har sett mye lureri også med den bak kulissene på noen restauranter!

Disse trebjelkene blir brukt for å skyve båtene ut i havet uten at de blir sittende fast i sanden?

Fantastisk flott fargeklatt i alle disse herlige gråtonene.

image

Det er en opplevelse å stå der å se bølgene som gjyver over holmer og skjær med sitt temperamang. Jeg vet ikke helt hvilket av disse bildene som gir  utrykk på hvor mye havsalt som satte seg fast på leppene mine mens jeg stod der og nøt havets raserianfall og den salte smaken. Jeg viser deg like godt alle sammen….jeg klarer allikevel ikke å bestemme meg for hvilke bilde jeg liker best.

Her kan du se helt til Lavagna, selv om det ikke er så lett å se i dette været. I bakgrunnen ser du fjellet som ligger over Rapallo og på tuppen ligger Portofino. Bak der igjen ligger hele fjellkjeden til Genova

image

Jeg hadde ikke anbefalt deg å vasse i vannkanten nå, for du vet aldri hvor sint egentlig havet kan være.

Jeg stod litt lenger inn på stranden…og Stella enda lenger bak……pyyyyysa! Du skulle ha sett henne da vi skulle tilbake til bilen som jeg hadde parkert lengre oppe i bakken. Mens vi gikk oppover kom det en kjempebølge kastene over veien, det var rett og slett «griseflaks» at vi ikke ble klissvåte. Det var ikke noe farlig….men vi hadde som sagt sett ut som to oppvridde klissvåte kluter når vi kom hjem. Og jeg vet hva Maurizio hadde sagt når han åpnet døren for oss…..eller han hadde kanskje ikke sagt så mye, men han hadde sikkert sukket, ristet på hodet og sett veldig oppgitt ut.

Han er som sagt blitt vant til mine supredupre ideer i årenes løp. Hhmmmm….det er ikke det at han har vennet seg til det, men han har kanskje skjønt at det er ikke noe han kan gjøre for å forandre meg og rett og slett gitt opp ! Og jeg hadde faktisk ikke vært foruten dette magiske øyeblikket der i Cavi Borgo, med stort hav, høye bølger, saltsmaken på leppene, beruset av havet og synet av Stella som pilte ned på stranden igjen da bølgen kom over veien. Hun så litt skeptisk på meg der jeg stod å lo mens jeg ropte på henne mens jeg løp bort til bilen før neste bølge kom….da kom hun pilende etter. Ååååå….har jeg glemt å fortelle deg at Stella er hunden min?

Akkurat i det jeg snudde fikk jeg øye på Sestri Levante gjennom bølgebruset.  Så da var det bare å knipse så fort jeg kunne før neste bølge kom. Jeg har lært å telle bølgene akkurat som Robinson Crusoe gjorde da han rømte med den syvende bølgen…som var den som var kraftigst og som tok han med lengst bort fra øya.

Jeg skulle ha gjester om kvelden og hadde tenkt å servere fisk…..men lokal fisk var ikke å oppdrive, klippfisk eller tørrfisk hadde jeg ikke vannet ut….så da falt valget på laks.

image

Når jeg kjøper laks pleier jeg å kjøpe hele fisken, jeg kontrollerer «sjakene» eller kanskje det heter gjeller på Norsk ? De må være røde, er de grå og triste er ikke fisken frisk…..jeg mente fersk! Etterpå fileteerer jeg den slik at jeg har laksefiléene klapper og klare…..blir det for mye legger jeg dem på et brett i fryseren med en plastikkpose rundt. Når de er ferdigfrossete kan jeg ta dem vekk fra brettet og legge dem alle sammen i en frysepose, på denne måten henger de ikke sammen og jeg kan ta ut akkurat det jeg trenger når jeg ikke aaaaaner hva jeg skal ha til middag. Men du må huske å ta dem ut om morgenen slik at de er ferdigtint til middagen. Eller ta dem ut om kvelden og legg dem i kjøleskapet natten over.

Jeg satte over en kjele med vann,  når vannet kokte saltet jeg vannet før jeg la i laksefileene.

image Jeg lot laksen ligge der i 5 minutter før jeg la den over i et dørslag. Du kan godt dampe den i steden. Hvis jeg har mye laks i kjelen setter jeg gryten tilbake på svak varme og like før det når kokepunktet tar jeg gryten vekk fra platen og lar laksen ligge der et par minutter.

image

I mellomtiden hadde jeg kokt poteter som jeg moste opp med en klatt smør og salt. «Salsa verde» hadde jeg allerede i kjøleskapet fra i går. Hvis du må lage den hadde jeg laget den mens potetene koker og før du startet med laksen. Slik at du har alt klappert og klart til «puslespillet»

image

Hvis du ikke har tid eller lyst til å legge denne «kabalen» serverer du den slik, smakene er de samme,  men raskere å servere,  uten for mye «jåleri»

image

Husker du ikke hvordan du skal lage «Salsa verde» kan du smugtitte her :

Salsa verde, den grønne kremen fra Piemonte

 

image

Med disse fargene kommer minner frem fra barndommen. Min far var ikke noe særlig tess som sangfugl men det manglet ikke på fantasien.  Dette var hans selvkomponerte godnattsang.

Krokodille med persille

Krokodille med persille det er middagen i dag, krokodille med persille ligger pent på rosa fat, krokodille med persille……….

Jeg husker ikke hvordan den endte, men jeg så for meg denne retten med laks, poteter og salsa verde…..for jeg var sikker på at krokodillekjøtt var rosa.

Med denne godnattsangen og bølgene som bakgrunnmusikk ønsker jeg deg en fin helg……vi sees i morgen.

image

Kanskje du også skal ha laks i kveld istedenfor å skli på ribbefett.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Frityrstekt brød. Pane fritto.

En triumf av vegetariske retter sammen med frityrstekt brød.

Cacio e pepe

Cacio e pepe betyr rett og slett ost og sort pepper.

Il dolce salvavita. Juledesserten

Jul i Italia

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 hendelser på “Et hav i opprør med smaker fra nord”

  1. Tilbakeping: «Et hav av følelser og smaker | Carolines Gourmet «

  2. Tilbakeping: Havets gleder, smaker og skatter i Italia – Carolines Gourmet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen