Tahin, kikerter og stekt ris

Her finner du noen av mine råd og tips til rimelige retter uten matsvinn

Hvis du er begeistret for kikerter så har du sikkert laget Hummus noen ganger? Min versjon på stekt ris finner du ved å skrolle nedover. Her finner du noen av mine råd og tips til rimelige retter uten matsvinn

Hummus en tykk krem/postei som blant annet inneholder Tahin. Tahin får du kjøpt hos de fleste supermarkedene og i helsekostbutikker. Men siden man ikke lager Hummus hver eneste dag synes jeg også at det kan være bortkastet å investere i et glass Tahin.
Et glass som gjerne blir stående i kjøleskapet til det har sett sine bedre dager. Jeg har selv gjort det for noen år tilbake, kanskje det er derfor jeg vet hvordan det vanligvis ender!
Tahin er jo «bare» sesamfrø og olje og derfor er det vel like greit å lage det selv?
Jeg rister sesamfrøene et par minutter i en tørr stekepanne til de blir gyldne, du vil selv kjenne den fantastiske duften når de begynner å få farge.


Vær på vakt mens du gjør dette siden det går raskere enn man tror.
Når de er blitt gyldne har du de over i en bitteliten kjøkkenmaskin eller i en morter.
Mal sesamfrøene til det blir omtrent som hvetemel.

Nå kan du tilsette olivenolje og fortsette å kjøre til det blir en jevn krem eller du kan gjøre som meg.
Jeg har de over på et lite glass med lokk (krydderkrukke) på den måten er det bare å tilsette de der jeg selv vil om det så skulle være sammen med kikertene til Hummus, i dressing til en salat eller ved at jeg strør over stekt ris.

For å lage Hummus tilsetter du et fedd hvitløk, en god olivenolje, en dasj nypresset sitronsaft og smaker deg frem med salt og om du eventuelt trenger litt av væsken hvor kikertene har kokt og eventuelt mere olivenolje.
Hummus, som alt annet du lager skal smake akkurat sånn som du selv foretrekker.  (Jeg koker alltid kikertene sammen med et par fedd hvitløk sånn at de er myke og enkelt å mose opp, samtidig synes jeg at det blir det mere dybde i smaken. ) Denne gangen lagde jeg Hummus av de sorte kikertene.

Velg selv om du vil dekke Hummusen med olivenolje og et dryss av paprika.

Restemiddag med stekt ris:

Det pleier alltid å bli noen rester til overs etter middagen, men jeg må innrømme at jeg noen ganger lager litt ekstra sånn at jeg nesten har morgendagens middag i «boks» dagen etter.
Denne gangen hadde jeg som sagt kikerter, både gule og sorte. Jeg hadde en liten brokkoli, en hamburger, to paprikaer som lå i kjøleskapet og selvsagt en pakke med ris i spiskammeret (som det het før i tiden)

Delte den stekte hamburgeren i bittesmå biter, skrelte  paprikaene med potetskreller’n  (uten skallet slipper du å gulpe paprika resten av dagen! ) skar den opp i små biter og stekte den i nøytral olje i ca 5 min. og til slutt skar jeg den kokte brokkolien i små biter

Jeg kokte risen til den var «spenstig» og skylte den under kaldt vann for at den ikke skulle fortsette å «koke» Satte over en stor stekepanne på sterk varme, (gjerne wokpanne om du har det) tilsatte ca 3-4 ss med nøytral olje og lot risen bli stekt noen minutter før jeg tilsatte alle restene pluss paprikaen. Etter ca 3 min strødde jeg litt av mine malte, ristede sesamfrø på toppen og blandet inn litt soyasaus

Jeg lot alle og enhver velge om de ville ha risen sterk med litt chili eller Tabasco, mere olje, soyasaus og «melet» av de ristede sesamfrøene. Hummusen serverte jeg ved siden av.

Dette er som sagt bare et forslag til hva du kan bruke i stekt ris som sagt så pleier jeg å bruke rester og derfor kommer det helt ann på hva jeg har og «finner» i kjøleskapet. Jeg bruker vanlig risottoris men passer på at den ikke blir overkokt siden det da vil bli forvandlet til en tung klistrete masse mens jeg vil at riskornene ikke kleber seg sammen, som de gjerne gjør når man lager risotto.

Vanligvis bruker jeg tørre kikerter som jeg legger i bløt i varmt vann ( ikke kokende ) sammen med 1 tsk bakepulver. Vanligvis holder det at de blir liggende i bløt natten over men de kan godt ligge lenger, det kommer litt ann på kvaliteten til kikertene.
Dagen etter skyller jeg de i et dørslag før jeg legger de i en gryte med vann og et par fedd hvitløk. Hvir mye vann har ingenting å si men husk at kikertene skal koke 1-2 timer på svak varme og væsken «fordufter» jo etterhvert.
Jeg koker alltid ekstra mange kikerter når jeg først er i gang, sånn at jeg har til flere forskjellige retter som kikertsupper, pasta med kikerter og selvsagt hummus.
På denne måten vil du spare både tid og penger.

Du finner mange forskjellige retter med kikerter i bloggen min. Skriv kikerter i søkemotoren. Det er ganske stor forskjell på de sorte og de gyldne kikertene.
Skallet på de gyldne er glatt mens skallet på de sorte er litt ruglete og de trenger å ligge i bløt lenger, gjerne 1-2 dager. De sorte har en mer aromatisk smak og duft i forhold til de gyldne smak og en aromatisk duft samtidig som at de har mere fiber enn de gyldne.

Selvsagt kan du «jukse» ved å kjøpe de ferdigkokte kikertene på boks.

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Crema di asparagi og Sestri Levante

Sestri Levante og asparges hulter i bulter.

Tidlig en morgen i Torino

Torino har det største utendørs matmarkede i hele Europa. Her glemmer du nesten hvor du egentlig er, med en  blanding av Europa, Afrika og Asia blir det nesten umulig at du ikke finner………. Akkurat…..den……ingredienten Du er på jakt etter. Eller du finner noe du aldri har sett før! Som disse grønne “kulene” som er agurker….

Berlinerkranser Biscotti natalizi norvegesi

Biscotti norvegesi

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top