Eller som de kaller den her i Piemonte ” Bagnèt ròss” I forje uke fikk du oppskriften på den grønne versjonen, nå får du oppskrift på den røde som er med…….
Tomater og masse annet snadder. Dette er en av de tre klassiske “kremene” som blir servert til ” Bollito misto” Men den blir også brukt til ost, eller “tomino” som er en myk ost som chevre men laget av kumelk.
Handleliste for en ganske stor krukke :
- 1 kg. Tomater
- 1 Rød Paprika
- 1 liten Løk ( ca 180 gr.)
- 1 Stangselleri
- Peperoncino ( chili)
- 1 1/2 dl Hvitvinedikk
- 30 gr. Brunt Sukker
- 1 Hel Nelikk
- En knivsodd Kanel
- 3 halve Salte Ansjosfileer
- 1/2 dl Ekstrajomfruolivenolje
Begynn å rense grønnsakene, jeg tar alltid vekk “skinnet” på paprika ellers har jeg lett for å sitte å “gulpe” paprika resten av kvelden. Jeg bruker en potetskreller for å få det vekk. Del grønnsakene i biter.
Ta frem en kjele og hell i halvparten av oliven oljen sammen med ansjosen, den hele nelikken og chili.
La det få surre i 1 min, legg i alle grønnsakene før oljen blir for varm, sammen med en klype salt. Vær forsiktig med saltet siden du allerde har ansjoser i og sausen/kremen skal jo koke inn.
La det stå å småputre i 2 timer. Jeg er klar over at det tar ganske lang tid å lage dette, eller rettere sagt å lage det går veldig fort, det er koketiden som er laaaang. Så lag den mens du setter over middagen….så er den klar når du er ferdig med å se detektiven på tv. Eller mens du feirer lille lørdag. Etter 2 timer kommer den til å se omtrent slik ut:
Ta vekk den hele Nelikker og hell det hele over i en “matmølle”
Har du ikke matmølle, har du to muligheter. Den første og den morsomste er en lang weekend her i Torino hvor jeg tar deg med til alle “hemmelige” steder og du kjøper med deg en matmølle hjem til Norge. Den andre er at du setter en sil over en bolle og det som blir igjen i silen tar du å kverner i kjøkkenkverna, eller heter det kanskje kjøttkverna? Her kan du ikke bruke “tryllestaven” siden du nå skal bli kvitt skallet til tomatene og den skal ikke være for “fin”. Hell alt tilbake i gryten ( både væsken som er i bollen og det som du har kjørt gjennom matmølla/kjøkkenmaskinen)
Tilsett edikken, sukkeret, kanelen og resten av oljen. Nå skal den stå å småkoke i 1 1-2 time. Eller til du synes den er akkurat passe tykk. Smak om du trenger mere sukker, salt eller kanskje litt mere chili. Jeg tilsatte litt mere kvernet chili i min for å få litt futt i sakene.
Jeg ikke hadde laget “Bollito misto” så derfor serverte jeg den kald med “chevre” og ristet brød hvor jeg hadde en dasj med en skikkelig god olivenolje. Siden det ikke er hvitløk i “Salsa rossa” kan du godt gni litt hvitløk på brødet……hvis du ikke skal til pers hos tannlegen som jeg skal i dag……eller kanskje jeg skal spise hvitløk ? Det kan jo hende at jeg blir fortere ferdig hvis jeg sitter der og oooooser !
Det som er flott med denne “kremen” er at du kan spise den varm, lunken eller kald. Jeg spiste den kald til osten.
Tips: hvis du “sylter” denne, varer den i ca 8-9 måneder. Eller du kan fryse den ned hvis du ikke setter den i kjøleskapet som jeg gjør med litt olivenolje på toppen som “beskytter”
Jeg bruker denne som sagt til kokt eller stekt kjøtt, men den er også fantastisk får å få litt futt i “sugoer”. Server den til ost, eller smør et tynt lag på brødskiva di før du “fyller” opp med noen salatblader og kanskje litt av den stekte kyllingen som ble til overs fra i går. Den forsvinner ganske raskt her i huset selv om det ser ganske mye ut…….og husk naboer er alltid glade hvis du synes at det er for mye. Eller hva med en fin sløyfe rundt for en spesiell julegave som ingen kan si……”Ååååååå…så synd det har jeg allerde, kan jeg bytte den “?
Her finner du den grønne varianten som heter “salsa verde ”
https://carolinesgourmet.no/salsa-verde/
❤