Orecchiette con vongole e cima di rape.

En typisk rett fra Puglia er “orecchiette con cima di rape” oversatt, fersk pasta, som ligner på små ører kokt sammen med…

Orecchiette con vongole e cima di rape.

En typisk rett fra Puglia er “orecchiette con cima di rape” oversatt, fersk pasta, som ligner på små ører kokt sammen med nepeskudd. Er det kanskje vannskelig å finne nepeskuddene ? Da “jukser me litt” for du kan godt bruke brokkoli isteden.

Pasta med vongole og nepeskudd.

image

Handleliste for 4 personer:

  • 350 gr pasta, orechietti
  • 2 hvitløkbåter
  • 1 vårløk ( renset ble det 15 gr. )
  • 1 bit peperoncino, chili
  • 400 gr ferske nepeskudd eller brokkoli
  • 1/2 dl ekstrajomfruolivenolje
  • 300 gr vongole
  • en dasj med nypresset sitron

image

Vask nepeskuddene og ta bort de største hardeste stilken. Begynn med å lage en krem av nepeskuddene . Hell et par spiseskjeer med olivenolje i en gryte sammen med en vårløk, 1 hvitløkbåt og peperoncino, la det surre litt på middels varme, legg i 100 gr. nepeskudd sammen med litt salt.

image

Etter et par minutter heller du på en kopp med vann fra springen  lar det putre til nepeskuddene er kokt.

image

Den skal være skikkelig bløt, litt vassen sånn som du ikke har lyst å spise!!! For nå skal du helle det over i kruset til stavmikseren og mose det opp…….med stavmikseren, til det blir en krem. Hvis du ikke vil ha den for sterk tar du ut peperoncinobiten før du moser, og hvis du skal på jobbeinterju i morgen….tar du ut hvitløken også !

image

Sett over en stor kjele med vann til koking.Vongolene som du allerede har vasket og lagt i en bolle med vann i kjøleskapet, tar du nå ut. Kontroler at det ikke er noe sand inni skjellene. Ta en stekepanne med et par spiseskjeer olivenolje. Når oljen er litt varm legger du i vongolene sammen med brokkolikremen som du har laget, sett lokk på. Bestem selv hvor mye av kremen du vil ha i retten og blir det noe til overs er det kjempegodt å smøre kremen på “Bruschetta”  Etter et par minutter vil du se at nesten alle skjellene har åpnet seg, sett platen på litt høyere varme og følg med om de andre også åpner seg.

image

De som ikke har åpnet seg tar du forsiktig ut med en gaffel. Enten er de døde eller så er de fulle av sand, man skal ALDRI spise de som er lukket!

Sett stekepannen til side. Koker vannet i den store kjelen nå? Da salter du vannet og legger i pastaen sammen med nepeskuddene.

image

Smak på pastaen, den skal være skikkelig “al dente” litt hard, for den vil fortsette å koke sammen med vongolene etterpå. Sett en bolle under dørslaget når du heller over pastaen og nepeskuddene, da er du sikker på at du har litt av kokevannet som du sikkert kommer til å trenge.  Bland alt sammen i stekepannen sammen med vongolene

image

Nå skal du røre det rundt og helst hoppe pastaen i pannen, for å få alle smakene i alle krinker og kroker. Sammtidig vil du se at væsken tørker ut og blir som en krem. Tilsett gjerne litt av kokevannet.

image

Del det på fire tallerkner og hell “kremen” som har dannet seg over retten til slutt.

image

Den tradisjonelle retten fra Puglia blir laget med salte ansjoser, hvitløk, chili og enten brokkoli eller nepeskudd. Da tar du en stekepanne med olje som du varmer opp, tilsetter presset hvitløk, en bit peperoncino og 3-4 salte ansjoser som du har renset. Er ansjosene av en god kvalitet vil du se at de blir til en krem. Ikke bruk for høy varme og vær forsiktig at du ikke brenner hvitløken. Tilsett et par spiseskjeer med kokevannet og sett pannen til side. Hell pastaen med brokkolien eller nepeskuddene i et dørslag som jeg forklarte deg ovenfor. Dette er en typisk høst og vinterrett som varmer sjelen.

Jeg vet faktisk ikke om du får tak i nepeskudd i Norge, sesongen har akkurat startet her i Torino. Men siden det finnes neper i Norge skulle man jo få tak i skuddene også. De er helt nydelige også dampet, kokte eller smørdampete som tilbehør til fisk, kjøtt eller til egg.

Får du ikke tak i dem kan du gjerne bruke brokkoli, det blir like godt for det. Skuddene til nepene er noe bitre i smaken, og kjempesunne. Så stikk ut i åkern til helgen for der finner du dem vel?

Buoooon fine settimana!

Goood helg!

1D78DF54-B049-45BD-AD2676FDDDC141B4-38A07B35-9D77-4C07-91FEDCBC00303ECF

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Finocchi con Parmigiano"

Kokte grønnsaker er gørr, hyler ungene…….piff fenikkelen opp slik som min italienske svigemoren gjør, for at det….

Risotto med tomater og Bottarga

Lunsj med vann og tørt brød! Heldigvis var det tomatvannet jeg brukte til en smakefull lunsj.

En klassiker til søndagslunsjen, Ragú di carne

Den pirrende duften av søndagsraguen som får ungdommen til å “glemme” at de egentlig ikke orker å stå opp.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top