Denne gangen var det blomkålen, en av sesongens grønnsaker som hadde hovedrollen. En av hemmelighetene med å lage mat fra bunnen av uten å bli stående over gryten svett og frustrert med rumlende mage og ungeskrik siden ALLE er sultne, er at man lager flere retter ut av en ting, med en gang!
Salsa di noci – Valnøttkrem
Valnøttene har hovedrollen i salsa di noci fra Liguria. Dette er en tradisjonell «saus/krem» til pasta fra Liguria. Vanligvis blir den brukt til de fylte pastaputene som heter Pansotti men du kan også bruke vanlig pasta som f.eks. spaghetti eller grønn pasta som vanligvis er laget med spinat.
Den er også veldig god på et lite stykke brød mens man nipper til en aperitiff.
Parmigiano dei poveri
“De fattiges pamesan” Dette skrev jeg i 2015, men det er alltid fint å gjenta ting som smaker, er rimelige og gjør hverdagen til en fest. Starten? Ikke kast gammelt brød.
Insalata di Pasta Caprese – Kald pastasalat
Caprese med pasta for å nyte sommeren mens du kan drømme deg bort til Italia. I dag lagde jeg den annerledes. Man skal ikke skryte av seg selv, men min italienske mann sa… “Caro! Che buona Insalata di pasta estiva”!
Lasagne med gresskar – Lasagne di Zucca
En “skremmende” god lasagne til den “skumleste” middagen i året med smaker av høstens grønnsaker som kan skremme vettet av en.. Den bør holde vampyrer på avstand, siden den byr på både er hvitløk og chili – sammen med gresskar, spinat og chevre.
Fersk eggpasta – Hjemmelaget pasta
Tagliatelle eller taglierini eller noe som er midt imellom. Denne smakte kjempegodt med soppen som Maurizio og jeg hadde plukket i skogen
Insalata di pasta con asparagi e uova – Salat med pasta, asparges og egg
“Insalata di pasta kån asparatgji e oåva” Hvis du klarer å utale dette, klarer du også å lage denne kalde pastasalaten med sesongens asparages og egg.
Sugo di pomodoro – Carolines tomatsaus
Tomatsaus eller som vi kaller det her i Italia., sugo di pomodoro ( sogå di påmådårå). En rask pastasaus av tomater. Det finnes utrolig mange forskjellige måter å lage pastasaus av tomater. Hvis jeg har dårlig tid er det sånn ………Jeg pleier å lage den, selv om jeg også her varierer etter humøret.
Paccheri ai formaggi con rucola
Januar er måneden hvor Julen blir feiret i musehullene. Januar blir feiret rundt middagsbordet med alle osterestene som ble igjen etter julefeiring.
Orecchiette con vongole e cima di rape – Pasta med vongole og nepeskudd
En typisk rett fra Puglia er “orecchiette con cima di rape” oversatt, fersk pasta, som ligner på små ører kokt sammen med nepeskudd.