Følg meg!

Sugo di pomodoro, Carolines tomatsaus

Tomatsaus eller som vi kaller det her i Italia., sugo di pomodoro ( sogå di påmådårå)

Sugo di pomodoro, Carolines tomatsaus

En rask pastasaus av tomater. Det finnes utrolig mange forskjellige måter å lage pastasaus av tomater. Hvis jeg har dårlig tid er det sånn ………

Jeg pleier å lage den, selv om jeg også her varierer etter humøret. For det er det som er «hemmeligheten» i det italienske kjøkkenet, man varierer etter humøret, sesongene …..vær og vind ! Hver og en har sin fremgangsmåte selv om det høres ut som om at alle går frem på den samme måten. Hvis du spør en italiener hvordan han lager «Penne all’arrabbiata» vil han si «Pomodori, cipolla, olio, aglio, peperoncino e basilico» som betyr «Tomater, løk, olivenolje, hvitløk, chili og basilikum. «Oj» tenker du kanskje….»der lærte jeg oppskriften» Men så begynner du å tvile når du kommer hjem og skal starte. Skal du legge alt sammen i en kjele sammtidig, skal du ta av skallet på tomatene, skal du varme opp oljen….ja du aner faktisk ikke helt hvor du skal begynne. Nå skal jeg vise deg hvordan jeg går frem. Men du må huske på at det er stor forskjell på tomater på denne årstiden i forhold til de som smaker av sol og sommer. Om sommeren får du tak i tomater som er typiske får å lage «salsa» ( tomatsaus ) De er litt avlange og illrøde, de inneholder ikke så mye væske og de er rimeligere. De heter foresten «Perini» …så nå vet du det. Men siden det ennå er en stund til at disse tomatene modnes bruker jeg de små tomatetene som heter enten «ciliegini» eller «datterini». De første er små og runde, de andre er små og litt avlange. Begge to er fulle av smak, av og til tilsetter jeg litt «passato di pomodoro» for å få litt «fart i sakene» og peperoncino for litt ekstra «futt» Nå skal jeg vise deg den jeg lagde i går til Maurizio…..som elsker pasta med tomatsaus. Han er egentlig mest begeistret for «pasta corto» ( pasta kårtå ) det betyr kort pasta, som penne, skruer, makaroni etc. Men siden det var litt sent og han var skrubbsulten ble det spaghetti som koker raskere. Men det er en annen sak, det var jo tomatsausen vi skulle snakke om her.

image

Hell 2-3 ss jomfruolivenolje i en gryte eller stekepanne sammen med et fedd hvitløk ( som du har delt i to og tatt ut spiren som sitter i midten ) og litt tørket peperoncino.

image

Sett pannen på svak til middels varme og legg i en pitteliten løk som du skjærer i skiver eller hakker.

image image

La løken bli myk mens du vasker og skjærer tomatene i fire.

image

Nå skrur du varmen litt opp mens du legger i tomatene. Etter et par minutter tilsetter du en klype salt.

 Tilsett en god dasj med «passata di pomodoro» Hvis du ikke får tak i det kan du bruke en boks med hakkete tomater.

image

La det koke inn på middelsvarme i ca 10-15 minutter, hvis du bruker en stekepanne kan det være at det spruter tomater over «alt» da kan du senke temperaturen litt, og legge et grytelokk halvveis over pannen.

image

Nå er det tid for matmølla, med matmølla får du bort alt skallet på tomatene og frøene, for å sitte igjen med en fløyelsmyk «saus». Hvis du bruker stavmikseren vil alt bli most opp. Har du ikke matmølla, vet du iallefall hva du skal kjøpe med deg hjem neste gang du kommer til Italia.

image

Kok pastaen «al dente» som betyr at den er litt hard og har tyggemotstand. De siste minuttene vil den nemmelig fortsette å «koke» sammen med «tomatsausen» og et par øser av kokevannet fra pastaen i stekepannen din over sterk varme mens du «hopper» pastaen eller rører godt om. Vannskeligere var det ikke og gikk det ikke fort kanskje ? Og lukker du øynene vil du kjenne varmen og duften av sol og sommer.

❤️

Som jeg fortalte deg i starten kommer det ann på «vær og vind» tid og humør, hvordan jeg lager tomatsaus. Har jeg skikkelig liten tid lar jeg være å tilsette løken og «passata di pomodoro» og bruker heller ikke matmølla. Da vil du fremdeles se tomatene når du blander det hele. Ikke la tomatene koke for lenge siden skallet ikke skal skille seg fra tomatkjøttet. Jeg pleier også å ta bort hvitløken før jeg blander det hele, og siden jeg er litt svak for sterke smaker lar jeg peperoncinoen være med. Men ikke for mye, det skal ikke brenne, det skal bare være et lite hint.

Hvis du vil lage versjonen som heter «Penne all’arrabbiata» som betyr «Sinte penner» Retten heter arrabbiata fordi det er ganske mye peperoncino her for å gjøre pastaen skikkelig sint ! Du skal da også tilsette et par blader med basilikum sammen med tomatene. Dette er en vegetarisk «sugo», hvis du vil ha en som det er kjøtt i heter den «Amatriciana» da tilsetter du svinekjaker som du skjærer i små biter, eller det er kanskje lettere å få tak i lettsaltet flesk i Norge, det viktigste er at det ikke er røkt bacon. Det er stor diskusjon om denne retten skal være med eller uten løk. Men det kan du jo gjøre som du selv vil….følg humøret ditt…..og vær og vind ! Du steker «flesket» før du tilsetter tomatene,  men det skal ikke være sprøstekt, det skal være mykt og litt gjennomsiktig.

Noen «jukser litt» med at de tilsetter en klype sukker for å få smaken av den søte dybden i «sugoen» Dette slipper du når du bruker løk siden den allerde er søt.

Nå håper jeg at jeg har forklart deg godt nok hvordan jeg lager «sugo di pomodoro», for at du skal «slippe» å kjøpe den som allerede er klapper og klar på glass….men som også inneholder konserveringsmiddel, aroma etc. etc. Og det var jo kjempeenkelt og raskt å lage denne fra bunnen av….var det ikke ?

Til sommeren når tomatene smaker av sol og sommer skal jeg vise deg hvordan jeg lager «salsa di pomodoro» som jeg lagrer til bruk om vinteren når det er mindre smak i tomatene sammtidig som de er dyrere…..og utenom sesongen !

❤️

Om du vil servere denne retten med revet parmasan på toppen bestemmer du selv, jeg for min del foretrekker den uten. Derfor pleier jeg å sette en liten skål med parmasan på bordet slik at enhver bestemmer selv.

❤️

Dette er en av de rettene som det kan bli mye diskusjon av akkurat som «Mors kjøttkaker» for det er jo ingen kjøttkaker som smaker bedre enn de som hu mor lager. Her i Italia er det ingen som lager «sugo come la Mamma»  Mange tilsetter gulrot, stangselleri og bladpersille men da må den stå å småkoke mye lenger. Den jeg viste deg nå var den raskeste versjonen.

?

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Friselle con pomodori e mozzarella

En «knasende» god rett fra Puglia som vil redde hele sommerferien din. Server den til lunsj, aperetif, eller som tilbehør fra grillen. Man må jo dele litt på jobbene, så velg det som er lettest mens de andre står å svetter over grillen.

» Crudo di baccalà » Klippfisktartar

I går lå det en pakke å ventet på meg i postkassen. Avsenderene er 15 glade og fornøyde gjester som jeg hadde servert en typisk italiensk lunsj til i Lavagna. Så i dag byr jeg Sibirgressløkoljen fra Nordlysmat opp til dans med klippfisken som kavaler. «oppvarmingen» er så enkel og går så fort at du…

«Primavera» Våren

Det er lysere, det er varmere, folk smiler……det er vår i luften. Når det begynner å spire og gro i åkrer og enger begynner til og med grytene mine å smile når jeg putter i………

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 hendelser på “Sugo di pomodoro, Carolines tomatsaus”

  1. Anne Nystrøm

    Beste som finnes er sugo di pomodoro. Magari, om disse solmodne tomatene også kom til Oslo! Det hadde vært en drøm 🙂 Forresten, har du en god oppskrift på pasta fredda con pomodoro e basilico?

    1. Hei Anne, jeg har tenkt over ønsket ditt, og…..Simsalabim…..følg med for her kommer den. Håper du blir fornøyd.

  2. Tilbakeping: Tomater confit – Carolines Gourmet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen