( Insalata di pasta kån asparatgji e oåva ) Hvis du klarer å utale dette klarer du også å lage denne kalde pastasalaten med sesongens asparages og……
Egg. Det hørtes kanskje litt tørt ut…men bare vent til “teppet” går opp, for da vil du skjønne hele “hemmeligheten” min. For dette blir den mest delikate fløyelsmyke pastasalaten som du kan tenke deg. Stakkars Maurizio som ikke er så veldig begeistret hverken for asparges eller pastasalat….men heldigvis liker han…. egg !!! Men det gikk iallefall ned på høykant, kanskje fordi han var sulten ? Eller kanskje fordi han syntes det var godt ? Men du skal iallefall vite at jeg var ikke sulten…men jeg koste meg skikkelig der jeg smaksprøvde meg frem siden jeg synes det var kjempegodt…..så nå vet du det !
Handleliste for 4 personer :
- Vårløk ( etter at jeg hadde renset den veide den 100 gr. )
- 500 gr. Asparges ( etter at jeg vasket og renset dem veide de 350 gr. )
- 50 gr. Mascarpone
- 4 gr. Sitronconfit
- 5 dråper Tabasco
- 4 Egg
- 400 gr. Pasta ( jeg brukte halve “penne’r” )
- Salt og Pepper
Sett over en stor kjele med vann, når det koker salter du vannet og slenger pastaen opp til koking. Smak underveis, koketiden som står på pakken er sånn “omtrent koketid”. Det kommer litt ann på hvordan du vil ha pastaen din, litt hard, passe, kokt eller overkokt. Siden det er du som skal spise den koker du den akkurat som du selv vil, her er det ingen som kommer med en pekefinger for å si hva som er galt eller riktig, men vær på vakt hvis du skal servere det til en italiener….de hater overkokt pasta!
Mens pastaen koker lager du “il condimento” ( il kåndimentå ) som betyr dressing, saus eller krem. Jeg vannskeligheter med å oversette dette ordet, men du skjønner sikkert hva jeg mener….håper jeg ! Vask aspargisen og skjær vekk den hardeste delen, det er mange som skreller den men det gjør ikke jeg. Her kan du titte hvordan jeg gjør det, sammtidig ser du favoritt versjonen til Maurizio og Thomas…..når det gjelder aspargis altså !
Asparges på en enkel, rask og knallgod måte
Rens vårløken og skjær den i skiver, det er ikke så nøye hvordan det ser ut siden vi skal mose opp hele greia til slutt med stavmikseren. På svak varme lar du den bli bløt sammen med oljen, det tar ikke mere enn et par minutter for det er viktig at den ikke får noen farge.
Nå tilsetter du aspargisen som du har skåret i skiver, bortsett fra toppene. Toppene skal du dampe eller koke lett for seg, siden det går unna på null komma niks. Sammtidig får du truffet på noen hele aspargis i pastaretten, for synets skyld, men også for smaksopplevelsen. La aspargisskivene putre sammen med vårløken et par minutter før du tilsetter et par kopper med vann og en klype salt.
Etter at det er stått og småkokt på middels varme i 10 minutter tilsetter du en liten bit av skallet på confitsitron, etter at du har skyldt det godt under vann og noen dråper Tabasco hvis du liker en liten puff i maten.
La det koke til asparisbitene er blitt myke men ikke dvassene. Ta frem “tryllestaven” ( stavmikseren ) og mos det hele opp til en fløyelsmyk krem.
Nå kan du røre inn mascarponen og smake den til med salt og pepper.
I mellomtiden har du kanskje kokt eggene ? Nå kan du velge selv hvordan du vil legge “puslespillet”. Enten deler du opp egget rett og slett og serverer. Eller du kan ta ut eggeplommen, hakket den og strø den på toppen…..som jeg gjorde. Og som i Italia blir kallt for “Mimosa” ( mimåsa ) som er et tre med små gule kule “blomster”. Eller du kan hakke plommen og hvitten sammen….gjør akkurat som du selv vil. Oooojjjjj….glemte vi å koke aspargistoppene ? Sett en liten kjele med vann til koking, når vannet koker salter du det før du legger i aspargistoppene som koker på svak varme i ca 5 minutter. Men som sagt det beste resultatet får du ved å dampe dem, men hvis du synes at det blir litt for innviklet og kronglete så koker du dem bare. Det er jo bedre å koke dem enn å gi opp hele greia fordi du synes at det var for mye å stri med. Og bare vent til jeg forteller deg i morgen hva du kan bruke aspargiskremen til også…..du kommer til å bli like grønn som naboen din !
Når alt er kaldt Blander du den kokte pastaen med aspargiskremen og server den med egg. Hvis du er har dilla på aspargis som blir pakket inn i parmaskinke…..ja da er det vel bare å legge et par skiver av den ved siden av eller skjær den i små biter som du blander i pastaen. Hvis du liker at skinken er stekt, svirre du bitene i en varm tørr stekepanne et par minutter og strør det på toppen til en KNASENDE god aspargisparmaskinkeogeggpastasalat ! Strø gjerne litt nykvernet sort pepper på toppen.
N.B. Vet du at det lukter ille når du tisser etter at du har spist aspargis, ja det lukter faktisk såpass ille at jeg av og til har lurt på om det feiler meg noe, helt til jeg kommer på….”Åååååå….jeg har jo spist aspargis” !!!
Hvis du ikke har laget sitronconfit ennå, hadde jeg laget det nå…….hvis jeg hadde vært deg. I mellomtiden får du nøye deg med en dasj nypresset sitronsaft, selv om det ikke er det samme.
❤️