Lasagne med gresskar. Lasagne di Zucca

En skremmende god vegetarisk Lasagne med gresskar til Halloween.

Lasagne med gresskar. Lasagne di Zucca

En “skremmende” god lasagne til den “skumleste” middagen i året med smaker av høstens grønnsaker som kan skremme vetta av en…..

Vampyr, siden det både er hvitløk og chili sammen med gresskar, spinat og chevre.
For å være helt ærlig er jeg ikke akkurat så overbeigestret for Halloween.

I hvertfall passer det ikke å feire den her i Italia. Etterpå skal jeg fortelle om mine tanker og opplevelser rundt denne “festen”.

Derfor skal jeg forklare deg oppskriften på denne lasagnaen med en gang uten at du behøver å lese mine meninger. For det kan jo godt hende at du ikke er så innteresert å lese om det.  Hvis  du har tid og lyst…. kan du lese det mens gresskarlasagnaen står i ovnen…..eller du kan bare hoppe over det.

image

 

 

Handleliste for en form på ca 25 X 35 cm :

  • 1.5 kg gresskar
  • 1 Løk
  • 1 Hvitløkfedd
  • En pitteliten bit Chili eller tørket
  • 500 gr. Spinat som er ferdig renset
  • 300 gr. Chevre av den milde sorten eller velg en annen bløt ost.
  • 100 gr. Parmasan, revet
  • 1/4 tsk. Muskatnøtt
  • 40 gr. Smør
  • 30 gr. Hvetemel
  • 8 dl Helmelk
  • 3 ss jomfruolivenolje
  • ca. 300 gr. Lasagnaplater

Skær løken fint, det er ikke så farlig om du ikke er så nøye siden det hele blir most opp med stavmikseren etterpå.
Legg løken, hvitløken og chilien i en stor gryte sammen med 3 ss jomfruolivenolje.
La det surre på middelsvarme til løken blir myk.
I mellomtiden skjærer du vekk skallet på gresskaret, deretter skjærer du den i biter som du legger i gryten.
La det surre ca 10 minutter mens du rører av og til og strø litt salt på toppen.
Tilsett 3 dl vann, sett på lokket og la det koke til gresskaret er mørt ca 15 minutter ( det kommer ann på hva slags gresskar du bruker )

I mellomtiden lager du den hvite sausen. Vet du ikke hvordan du lager hvitsaus ? Da skal jeg forklare deg det her.

Ta frem en mellomstor gryte.
Legg i smøret og sett gryten over svak varme.
Når smøret har smeltet rører du inn hvetemelet og lar det “koke” i ca 2 minutter ( det skal ikke få farge ).
Ta gryten vekk fra platen og rør kraftig inn 1/3 av melken.
På denne måten tror jeg nesten at du slipper å sitte igjen med en klompete hvitsaus.
Når det er godt blandet tilsetter du resten av melken og setter gryten tilbake på platen.
Pass på at det ikke setter seg fast på bunnen, nå må du nesten passe på og røre godt av og til.
Når den begynner å koke tar du gryten vekk fra platen og rører inn ca 70 gr. revet Parmasanost.
Smak den til med salt og litt revet muskatnøtt.

Mens du har lagd den hvitesausen tror jeg faktisk at gresskaret er ferdigkokt.
Det skal være litt væske igjen i bunnen av gryten, hvis det er for mye tar du av lokket og koker det litt inn.

Tilsett den hvitesausen og mos det hele opp med en stavmikser. Smak til om du trenger å tilsette mere salt før du setter gryten til side.

Vask spinaten godt hvis du kjøper den frisk.
Du må fylle vasken din med vann, legge i spinaten etter at du har skåret bort enden og tatt bort eventuelle visne blader.
Skift vannet 3-4 ganger, til du ser at det ikke ligger noe sand eller jord igjen på bunnen i vasken.
Eller du kan bruke disse posene hvor spinaten allerde er ferdigvasket og renset.
Det som er litt smart er at du bare stapper hele påsan inn i mikrobølgeovnen til “koking” (pass på at det står på posen at den tåler mokrobølgene.

image

Kanskje ikke akkurat det samme som å plukke spinatblader fra åker’n, men det funker, hvis tiden din er knapp…..eller om det tar for lang tid for deg.

Sett stekeovnen på 200 C med over og undervarme men uten varmluft.
Sett alle ingredientene på benken siden det da blir lettere å “pakke sammen hele greia ” akkurat som et puslespill.

image

Smør formen med en dasj jomfruolivenolje.
Legg litt av gresskarkremen på bunnen og dekk med en lasagnaplate.
Hvis du bruker fersk pasta må du koke den litt først. Jeg skal forklare deg hvordan du gjør det etterpå. Det går like greit å bruke ferdiglaget pasta men da er det viktig at det står at den ikke behøver å kokes på forhånd. Se etter dem i kjøledisken, ellers tror jeg at Barilla har noe som er lignende i en tørr versjon som du finner i hyllene.

Oppå kremen legger du spinatblader, så noen dotter med chevre eller en annen myk ost av geit……IKKE den norske geitosten altså ! Til slutt strør du lett over med revet parmasan.
Sånn fortsetter du til det mangler 3-4 cm fra kanten av formen, ellers renner det over…..sånn som min gjorde !

Sett den inn på nestnederste rille i den varme ovnen ca 39-40 minutter….eller til du ser at den er gylden på toppen……og har rent litt over !

Men det var som sagt fordi jeg fylte formen min litt for mye !

Det som ble til overs av gresskaret skar jeg i bittesmå biter som jeg stekte i wokpannen før jeg tilsatte et par dråper med Tabasco og saltet.

image

Jeg tok av skinnet på “salsicciaen” en italiensk pølse før jeg moste den opp med en gaffel i en tørr stekepanne…..salsicciacrumble! Sånn

image

Eller sånn !

image

Nå har du den beste vegetariske retten som du kan drømme om håper jeg ! ….tilegnet for å skremme vettet av skjelett, dødningshoder, spøkelser og blodige lik som akkurat har stått opp fra graven !
Kanskje du begynner å skjønne at jeg haaater Halloween ?
Vi kan jo bare late som om denne lasagnaen har en magisk effekt til å få alt som er ekkelt og skremmende til å skygge banen for en god fløyelsmyk sunn lasagna som “nynner” istedenfor de skrikende ungene som kommer hylende på døren etter godteri…Kanskje de til og med lager et helvetes spetakkel og griser til inngangsdøren din med noe ekkelt gørrete og klissete som de har kjøpt.
Nei, spør du meg synes jeg at denne “festen” er heeeelt høl i hodet, fatter ikke folk at dette bare rett og slett er et lureri og svindel for å folk til å bruke penger på ting og tang.
For ikke å snakke om sliblige ting, falskt blod, kunstig edderkoppnett og hvem vet hva for noe nytt og ekkelt som de finner på hvert år.
Ja for jo eklere, motbydelig og skremmende det er ….jo bedre er det visst.
I Italia er 1 november en dag hvor man går på gravlunden med blomster og lys til sine kjære som har gått bort.
Mange er triste og tungsinnete i denne perioden siden de minnes de som har gått bort.
At det skal fyke rundt lik, skjeletter og blodige udyr for å skremme vettet av folk kvelden før synes jeg egentlig blir makabert.

Det er nesten som om det blir gjort narr av de som savner sine kjære som har falt bort.
Man skal respektere hverandre og hverandres følelser, noe som ikke blir gjort med denne  “festen”.
Derfor synes jeg nesten at vi skal tenke oss litt om før vi sender ungene av gårde for å skremme vettet av folk hvis de ikke får noe snop og godterier.

Hvis du absolutt vil at de skal kle seg ut som disse monsterene så synes jeg nesten at du skal kjøpte en svæææær bærepose full av godterier og holde dem innendørs.

La dem spise så mye de vil til de ligger å spyr inne på badet istedenfor å kjøpe kunstig slitesterkt spy som de sprayer på dørmatta til Fru Hansen siden hun ikke hadde noen karameller for hånden i det hun slang igjen utgangsdøren da hun vettskremt så de “likene” som stod og surre på dørklokka hennes. For de ringer ikke forsiktig på døren, nei de henger på dørklokken helt til du åpner opp.

Er vi faktisk kommet så langt på vei at vi ikke eier medfølelse og bare tenker på å kjøpe og kjøpe.
Skjønner vi ikke at vi til slutt blir som brikker i et spill, vi blir flyttet automatisk hit og dit alt etter hva industrien mener at vi skal bruke penger og energi på. Uff…..ja, jeg blir faktisk “litt” oppskjørta når jeg tenker på dette….men er det noe rart ?
Kanskje du synes at jeg er en sur gammel kjerring nå….det samma kan det være.
Kan vi ikke gjøre den om til en høstfest med gresskar, blader i alle regnbuens farger som vi pynter bordet med og tenner stearinlys. Nyte en middag som godt kan være litt annderledes enn det vi spiser til hverdags uten at det skal ligne på ormer, spy, blod, edderkopper og hvem vet hva som blir det nyeste ekleste i år.
Nei …folkens, jeg vil ha tilbake julebukken istedenfor…og det er jo vår egen tradisjon og ikke en tradisjon som er blitt importert for å skremme vettet av folk.

Nok om det, etter dette raseriutbruddet tror jeg nesten at jeg skal roe meg litt ned med gresskarlasagnaen og en øl. For den litt bitre smaken av øl passer som hånd i hanske til denne retten….synes ihvertfall jeg.

image

 

Tips : Hvis du vil ha en ekstra piff på retten kan du steke den italienske pølsen som heter “salsiccia” ( salsitchja ) og strø den over lasagnaen….eller dandere den rundt på tallerknen sammen med stekt gresskar, noen “dråper” med “gresskarsausen” ( som du tilsetter et par dråper med Tabasco og litt chevre histen og pisten !

Tips : Hvis du vil ha en ekslusiv kontrast i smaken kan du rive litt “bottarga di tonno” ( båttarga di tånnå ) på toppen. Det er tunfiskrogn som er saltet og tørket som passer utmerket til gresskar som en kontrast. Den blir nå også produsert i Norge.

Nå finnes det mange forskjellige typer gresskar…i hvertfall her i Italia. Den som kommer fra Mantova er ganske liten og med grønt skall, den er så hard å skjære i at enten har du en skikkelig skarp kniv ellers kan du nesten gi opp…..legg den med skallet i ovnen. Da kan du skrape ut gresskar”kjøttet” etter at den er blitt mør. Jeg hadde en sylskarp kniv, derfor skar jeg vekk skallet og blandet bitene av gresskaret i en bolle med salt, et par salvieblader og noen hvitløksfedd før jeg la det i  langpanna. Jeg satte formen i den varme ovnen på 200 C på nest nederste rille i ca 20-30 minutter til gresskaret var mørt.

Vær oppmerksom på at denne typen gresskar er mye tørrere og inneholder mye mindre vann enn den som jeg viste deg ovenfor. Derfor ble kremen litt kornete og jeg måtte tilsette mere melk i kremen for å kunne smøre den ut. Derfor er det veldig vannskelig for meg å fortelle deg akkurat hvor mye væske du skal tilsette i kremen. Men…..som sagt det skal være en myk krem, ikke en suppe eller en leire.

image

Da jeg lagde denne versjonen tilsatte jeg gorgonzola som er en myk litt rennende blåmuggost og hakkete valnøtter og en fastere ost laget av geitemelk…..men ikke den norske brunosten !

image
Hvis du ser nøye på bildet kan du se at jeg står på den blå stolen min i sokkelesten for å kunne få med meg alle ingredientene på fotografiet….i fugleperspektiv……ååååå om jeg bare hadde kunnet flyyyyyy !

Jeg la sammen hele “pakka på den samme måten, lasagnaplate, krem, oster ( gorgonzola og chevre ) spinat…..som jeg ikke hadde dampet eller kokt……for all del ikke gjør det. Jeg måtte nesten sette meg på hele lasagnaen for å få den skikkelig ned i formen. Akkurat som man gjorde før i tiden for å få igjen kofferten når du skulle hjem fra igjen ferien og hadde kjøpt med deg alt for mye. Mens nå går alt på vekten….noe som jeg bruker en halv dag på….veie, ta vekk, legge litt til, ta over i håndbagasjen osv osv til jeg til slutt står spent på Gardermoen svett og sliten med kofferten som veier 19,95 kg……full av geitost, pølser, kardemomme, Anton Bergs marsipanbrød, tyrkisk pepper og gudende vet hva ! Men det er jo en annen historie….Men for all del….Kok eller damp spinaten før du legger den i formen og er det for mye vann i den presser du det ut mellom “lankene” dine. Ikke gjør som jeg gjorde her…jeg trodde jo ikke at det skulle være så mye spenst i “rå” spinatblader.

Denne versjonen ble fastere enn den som jeg viste deg i begynnelsen, derfor var det jaggu meg flaks at jeg hadde litt krem til overs som jeg tynner ut med litt mere melk. Det samme gjorde jeg med spinaten som ble til overs og som jeg moste med en stavmikser. Da jeg serverte denne lasagnaen tok jeg først et penselstrøk med spinatkremen, la lasagnaen på toppen og helte litt av gresskarkremen hvor jeg hadde tilsatt en dasj med Tabasco !

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god helg og ……Buon appetito ❤️

Her finner du en annen rett som du kan lage av gresskar, nemmelig gresskarrisotto ( oj…det kan jo nesten se ut som om det er gress karri risotto……risotto med gress og curry !!!)

Eller Gresskarsuppe

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Rimini

Den vennlige smilende byen som alt for mange rynker på nesa av.

"Salsa rossa"

Eller som de kaller den her i Piemonte ” Bagnèt ròss” I forje uke fikk du oppskriften på den grønne versjonen, nå får du oppskrift på den røde som er med…….

Kalender 2019

På årets kalender finner du 12 av mine oppskrifter.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top