Jeg tror dere alle kjenner den tradisjonelle italienske retten “Caprese” I dag lagde jeg den i et annet perspektiv, siden man ikke kan eller skal skryte av seg selv, kan jeg vel få lov til å si at mannen min som er italiensk sa …….
“Dette var en skikkelig god Insalata di pasta estiva” En sommerlig pastasalat. Skal jeg fortelle deg en hemmelighet ? Han er ikke spesiell glad i pastasalater, så enten synes han at den var kjempegod, eller så hadde han dårlig sammvitighet over noe !!! Men etter at han hadde gafflet i seg hele denne tallerknen og forsynte seg en gang til tror jeg nesten det var fordi han synes at det var godt!
Handleliste for 3 personer :
- 1 bunt frisk Basilikum
- 300 gr. Cherrytomater
- 100 gr. Ekstrajomfruolivenolje
- 400 gr. Pasta ( jeg brukte halve penne )
- 10 gr. revet Parmasan eller Padano
- Salt
- Små mini mozzarella
- En liten bit chili eller Tabasco
- Oliven
Jeg startet med å koke pastaen “al dente” som betyr at den har litt tyggemotstand. Det værste jeg kan servere Maurizio er “pasta scotta” ( pasta skåtta ) som betyr at den er overkokt. Men selvsagt må du nesten bestemme selv hvordan du vil ha pastaen din kokt, jeg husker selv da jeg kom til Italia at jeg ikke var noe særlig glad i “pasta al dente” Men det har nok Sopps spaghetti noe av skylden, for det var jo den vi spiste hjemme hos oss da jeg var liten. Ikke var jeg så glad i “pasta corto” heller ( pasta kårtå ) som betyr kort pasta, som penner, skruer etc…all pasta som ikke er langt! Men nok om det…..du koker altså pastaen din i kokende vann som du har saltet til du synes at pastaen er passe kokt. For all del, du må smake, tiden som er skrevet på pakken er ca. koketiden, for det kommer litt ann på hvor “hardt” vannet ditt er osv. Husk at pasta skal fosskoke uten lokk, derfor bruker jeg alltid en stor kjele som har plass til masse vann uten at det koker over alle sine bredder.
Etter at du har helt pastaen i et dørslag ( her skal du ikke holde av noe av kokevannet, og du skal “riste” vekk vannet som har samlet seg i hulrommene på pastaen ) skyller du den under kaldt vann. På denne måten stopper du kokingen. Det er viktig at du ikke lar den ligge i vann, for da vil den “utvide seg “. Legg pastaen i en stor bolle og tilsett en liten dasj med olivenolje for at pastaen ikke skal klebe seg til hverandre.
Med en stavmikser moser du opp 20 gr. Basilikumblader ( jeg vasket dem først ) sammen med 50 gr. Ekstrajomfruolivenolje og en klype salt. Når det var most jevn tilsatte jeg 10 gr. revet Parmasan, og tok noen runder til med stavmikseren.
Så var det tid for tomatene. Etter at jeg hadde vasket dem moste jeg opp med stavmikseren 175 gr. Tomater, 25 gr. Ekstrajomfruolivenolje, 4 dråper Tabasco og en klype salt.
Nå blander du pastaen med tomatkremen sammen med de andre tomatene som du har skåret i to, tre eller fire.
Legg pastaen i en bolle, serveringsfat eller på hver enkel tallerken og dander med mozzarellostene som du river i filler eller skjærer i to, noen oliven her og der mens du legger noen hele basilikumblader høsten og pisten.
Buon appetito e buon divertimento !
( boån apetitå e boån divertimentå )
God apetitt og kos deg !
Til en ekte Caprese salat skal det brukes mozzarella di bufala, som er laget av bøffelmelk og det skal ikke være oliven med. Men jeg brukte som sagt mozzarella di fiordilatte som er laget av kumelk. Hvis du ikke er så glad i Tabasco ( som heller ikke har et døyt med “Caprese” å gjøre, kan du bruke sort pepper eller ingenting ) Får du tak i “burrata” som er en myk litt flytende mozzarella så blir salaten enda bedre
❤️
Takk Caroline, skal prøve den 🙂
?