Alle i Italia spiser linser på Nyttårsaften, det sies at det bringer lykke, hell og penger i det nye året.
Spis brune linser før klokkene slår tolv slag ved midnatt, litt som med Askepott. Jeg vet ikke hva du kommer til å gjøre på nyttårsaften, det eneste jeg vet er at jeg skal “forspise” meg på linser for å få “sneballene” til å rulle skikkelig neste år !
Det er snakk om brune linser, ikke linsene fra Baker’n altså! De er jo kjempegode de også men jeg vet ikke om det bringer med seg noe ekstra lykke neste år….heller noen ekstra kiloer….selv om jeg er lykkelig akkurat i det øyeblikket jeg spiser norske linser. Tror jammen det er den beste småkaken jeg vet om. Men nå var der som sagt denne italienske tradisjonen jeg skal gi deg noen oppskrifter av.
Handleliste for italienske lykkelige linser som bringer lykke og penger:
N.B. Men husk at det ikke alltid er penger som bringer lykke!
- 1/2 gulrot
- 1/2 “stang” Stangselleri
- 1 liten Løk
- 1 Hvitløkbåt
- 1 liten bit Chili
- 300 gr. Brune linser
Dette er den enkleste måten å lage linsene på, og passer til nesten alt…..kjøtt, fisk, grønnsaker eller server en liten skje som akkurat som den er.
Hakk løk, gulrot og stangselleri fint og legg dem i en liten gryte sammen med en bit chili, hvitløkbåten og 3-4 ss ekstrajomfruolivenolje.
Over middels til svak varme lar du det surre til det er mykt. Ta vekk chilien og hvitløkbåten.
Hell linsene i en bolle.
Fyll den med kaldt vann for å “vaske” dem. Sil dem i et dørslag, pass på at ikke hullene i dørslaget er for store….da vil alle linsene, og med dem lykke og penger, renne ned i vasken…..”Dasken”….der forsvant deeee…………………..ikke!
Legg de i gryten og fyll vann slik at det dekker linsene.
La det småkoke under lokk, jeg måtte fylle på mere vann sammen med salt etter ca 10-12 minutter. Smak til med salt og om de er møre….før det blir grøt.
Server dem sånn de er.
Eller mos dem opp sammen med noen kikerter og kokte poteter. For en litt “friskere” smak kan du tilsette en liten bit av confitsitroner din. Hvis du ikke har confitsitroner så synes jeg jammen at du skal lage det…..til neste år ? Forklaringen finner du her i blogger min.
Mos linser, kikerter, kokte poteter og confitsitron med stavmikseren til det blir en krem.
Eller lag en suppe som varmer både kropp og sjel. Kikerter, beta, linser og salsiccia eller pølse.
Eller hva med frityrstekte potetlinsekroketter?
Da trenger du de kokte linsene som du fortsetter å koke i 5 minutter til all væske er fordampet. Bland med kokte poteter ( som fikk en “tur” i kjøkkenmølla ) hakket bladpersille, et egg, revet Parmasanost og for å ikke glemme den norske delen av meg, saltet jeg med Urtesalt fra Nordlysmat.
Jeg lot det hvile i kjøleskapet en halvtimes tid for at “deigen” skulle bli fastere. Så formet jeg “kjøttkaker” før jeg gjorde de avlange, det er lettere å se om noen er større enn andre. Da er det bare å rappe litt her, tilsette der…til de er omtrent like store.
Sett frem 3 boller…en med hvetemel, en med egg, som du visper med en gaffel og en med hjemmelaget kavringstrø og Parmasan ( Parmigiana dei poveri)
Form krokkettene som du vil, store eller små….bestem selv. Rull dem først i mel, så i egg og til slutt i kavringstrøblandingen. Du må være delikat og forme dem mens du dytter litt her og der.
Som du sikkert vil se blir det litt griseri av dette, fingertuppene mine var fulle av mel, egg og kavringstrø. Derfor fikk jeg desverre ikke tatt bilder da jeg dyppet dem i det sammenpiskete egget. Jeg måtte være rask på labben, og vippe dem fort opp i kavringstrøblandingen.
Sett en dyp wokpanne på platen og fyll opp med solsikke eller peanøttolje. Når oljen er varm….men ikke rykende, legger du i en en prøvekule av egg og kavringstrø. Hvis det bruser litt rundt den mens den kommer ganske raskt tilbake på overflaten betyr det at oljen er akkurat passe varm, hvis den er for kald blir krokettene fulle av olje….og det vil vi jo ikke ha. Så pass litt på…og husk endelig å holde deg langt unna alt som har med vann eller flytende ting når du frityrsteker…..ellers blir det fyrverkeri.
Så velg selv hvordan du vil spise linsene din til nyttårsaften…..like før klokkene slår tolv…..Akkurat som Askepott. Det kan jo hende at dette ikke hjelper deg i det nye året….men det er lov til å håpe og drømme….og livet virker lettere mens du står der å drømmer deg bort.
Og vet du forresten hvor sunne linser er……selv de som er vegetarianere kommer til å drømme seg bort….for her kan alle kose seg. Kanskje du til og med lager hele nyttårsmenyen med linser?
Med dette ønsker jeg dere ALLE, kjente, bekjente, ukjente, venner, uvenner, familie og osv.
RIKTIG GODT NYTT ÅR.
Jeg håper jeg har lært deg noen av hemmelighetene mine innen det italienske kjøkkenet i dette året. Det er ikke alltid så vannskelig å lage mat fra bunnen av. Hemmeligheten er kanskje å planlegge litt på forhånd. Det behøver ikke å koste så mye…..og sist men ikke minst du vil vite hva du mater kroppen din med.
En siste hilsen fra San Mauro Torinese i solnedgangen hvor jeg bor. Og hvor jeg kan la Stella, hunden min løpe løs i åkrene med sine beste venner. Det er her hun trives best….og jeg tror faktisk at jeg kan si det samme.
Herfra kan du se kirken Superga på toppen av åsen og mellom trærne kan du se konturene av fjellet Monviso.
❤️