Følg meg!

Linser – Lenticchie

Hvordan jeg lager linser på mange forskjellige måter? Jo, det kan du se her....hvis du har tid og lyst.

Alle i Italia spiser linser på Nyttårsaften, det sies at det bringer lykke og formue i det nye året. Men du må spise dem…….

Før klokkene slår tolv slag ved midnatt…..litt som Askepott. Jeg vet ikke hva du kommer til å gjøre i morgen, men jeg skal «forspise» meg på linser for å få «sneballene» til å rulle skikkelig neste år !

Det er snakk om brune linser, ikke linsene fra Baker’n ! De er jo kjempegode, men jeg vet ikke om det bringer med seg noe ekstra lykke neste år….heller noen ekstra kiloer….selv om jeg er lykkelig akkurat i det øyeblikket jeg spiser norske linser. Tror jammen det er den beste småkaken jeg vet om. Men nå var der som sagt denne italienske tradisjonen jeg skal gi deg noen oppskrifter av.

Handleliste for italienske lykkelige linser som bringer lykke og penger:

N.B. Men husk at det ikke alltid er penger som bringer lykke!

 • 1/2 gulrot
 • 1/2 «stang» Stangselleri
 • 1 liten Løk
 • 1 Hvitløkbåt
 • 1 liten bit Chili
 • 300 gr. Brune linser

Dette er den enkleste måten å lage linsene på, og passer til nesten alt…..kjøtt, fisk, grønnsaker eller server en liten skje som akkurat som den er.

Hakk løk, gulrot og stangselleri fint og legg dem i en liten gryte sammen med en bit chili, hvitløkbåten og 3-4 ss ekstrajomfruolivenolje.

image

Over middels til svak varme lar du det surre til det er mykt. Ta vekk chilien og hvitløkbåten.

image

Hell linsene i en bolle.

image

Fyll den med kaldt vann for å «vaske» dem. Sil dem i et dørslag, pass på at ikke hullene i dørslaget er for store….da vil alle linsene, og med dem lykke og penger, renne ned i vasken…..»Dasken»….der forsvant deeee…………………..ikke!

image

Legg de i gryten og fyll vann slik at det dekker linsene.

image

La det småkoke under lokk, jeg måtte fylle på mere vann sammen med salt etter ca 10-12 minutter. Smak til med salt og om de er møre….før det blir grøt.

image

Server dem sånn de er.

image

Eller mos dem opp sammen med noen kikerter og kokte poteter. For en litt «friskere» smak kan du tilsette en liten bit av confitsitroner din. Hvis du ikke har confitsitroner så synes jeg jammen at du skal lage det…..til neste år ? Forklaringen finner du her i blogger min.

Mos linser, kikerter, kokte poteter og confitsitron med stavmikseren til det blir en krem.

image

Eller lag en suppe som varmer både kropp og sjel. Kikerter, beta, linser og salsiccia eller pølse.

image

Eller hva med frityrstekte potetlinsekroketter?

image

Da trenger du de kokte linsene som du fortsetter å koke i 5 minutter til all væske er fordampet. Bland med kokte poteter ( som fikk en «tur» i kjøkkenmølla ) hakket bladpersille, et egg, revet Parmasanost og for å ikke glemme den norske delen av meg, saltet jeg med Urtesalt fra Nordlysmat.

image

Jeg lot det hvile i kjøleskapet en halvtimes tid for at «deigen» skulle bli fastere. Så formet jeg «kjøttkaker» før jeg gjorde de avlange, det er lettere å se om noen er større enn andre. Da er det bare å rappe litt her, tilsette der…til de er omtrent like store.

image

Sett frem 3 boller…en med hvetemel, en med egg, som du visper med en gaffel og en med hjemmelaget kavringstrø og Parmasan ( Parmigiana dei poveri)

image

Form krokkettene som du vil, store eller små….bestem selv. Rull dem først i mel, så i egg og til slutt i kavringstrøblandingen. Du må være delikat og forme dem mens du dytter litt her og der.

Som du sikkert vil se blir det litt griseri av dette, fingertuppene mine var fulle av mel, egg og kavringstrø. Derfor fikk jeg desverre ikke tatt bilder da jeg dyppet dem i det sammenpiskete egget. Jeg måtte være rask på labben, og vippe dem fort opp i kavringstrøblandingen.

Sett en dyp wokpanne på platen og fyll opp med solsikke eller peanøttolje. Når oljen er varm….men ikke rykende, legger du i en en prøvekule av egg og kavringstrø. Hvis det bruser litt rundt den mens den kommer ganske raskt tilbake på overflaten betyr det at oljen er akkurat  passe varm, hvis den er for kald blir krokettene fulle av olje….og det vil vi jo ikke ha. Så pass litt på…og husk endelig å holde deg langt unna alt som har med vann eller flytende ting når du frityrsteker…..ellers blir det fyrverkeri.

image

Så velg selv hvordan du vil spise linsene din i morgen natt…..like før klokkene slår tolv…..som Askepott. Det kan jo hende at dette ikke hjelper deg i det nye året….men det er lov til å håpe og drømme….og livet virker lettere mens du står der å drømmer deg bort. Og vet du forresten hvor sunne linser er……selv de som er vegetarianere kommer til å drømme seg bort….for her kan alle kose seg. Kanskje du til og med lager hele nyttårsmenyen med linser.

Med dette ønsker jeg dere ALLE, kjente, bekjente, ukjente, venner, uvenner, familie og osv.

imageRIKTIG GODT NYTT ÅR.

Jeg håper jeg har lært deg noen av hemmelighetene mine innen det italienske kjøkkenet i dette året. Det er ikke alltid så vannskelig å lage mat fra bunnen av. Hemmeligheten er kanskje å planlegge litt på forhånd. Det behøver ikke å koste så mye…..og sist men ikke minst du vil vite hva du mater kroppen din med.

En siste hilsen fra San Mauro Torinese i solnedgangen hvor jeg bor. Og hvor jeg kan la Stella, hunden min løpe løs i åkrene med sine beste venner. Det er her hun trives best….og jeg tror faktisk at jeg kan si det samme.

image

Herfra kan du se kirken Superga på toppen av åsen og mellom trærne kan du se konturene av fjellet Monviso.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Kjærlighet ved første bit…..i Torino.

Scannabue i Torino er en av mine favoritt restauranter.

Mandag i Chiavari

Mandag pleier å være en litt tappet energidag, i hvertfall hvis den faller på 18. Mai. Etter en handletur på torvet i Chiavari kom jeg sprettende glad hjem igjen, med en kjempenidé. Nemlig å lage Nøttelitens sin salat! 

Gagette. Kålruletter

Kålruletter eller Gagette som de heter i Liguria, på den italienske rivieraen.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

3 hendelser på “Linser – Lenticchie”

 1. Tilbakeping: 1 Gennaio 2016 | Carolines Gourmet

 2. Anne Sissel

  😀Takk for mange flotte innlegg, både dine reiseskildringer, oppskrifter, og annet du har lagt ut på bloggen. 😀Det er morsomt, interessant, lærerikt og inspirerende å lese det!
  Takk også for ein trivelig dag i Lavagna med kjekt matkurs i sommer! Håper me kan treffast igjen!
  🎉Ønsker deg og dine eit godt nytt år!

  1. Tusen takk Anne Sissel. Det er alltid hyggelig når vi møtes, jeg vet faktisk ikke hvem som koser seg mest….dere eller jeg 😉 Fortsatt God Jul til deg og dine. Og hvem vet…plutselig så står dere der i døra til neste år. 😊😉🎶🎉🍾🍝🍷

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen