Hva om jeg bruker rismel istedenfor hvetemel tenkte jeg etter at jeg hadde bakt tre mørdeigsterter til et stort selskap.
En av gjestene kunne ikke spise gluten og fikk derfor servert jordbær og aprikoser med sukker og sitron. Ikke for det….det er jo også kjempegodt. Ja, egentlig foretrekker jeg det fremfor en kake etter en mektig middag. Men det er jo ikke alle som har lik smak og like ønsker, derfor satte jeg igang med å prøvebakesmake. Og resultatet? Jo, det gikk som en dans på roser og kaken gled ned på høykant. Til og med rynken på nesen til Thomas forsvant etter den første biten. Hvordan han endte i “juryen” skal jeg fortelle deg om senere.
Siden det som sagt var prøvebakingsmaking lagde jeg en liten deig til en liten terte, terten var ikke mere enn ca 10 cm. Men jeg hadde mere deig igjen så jeg regner med at det rekker til en kake/pai på 15 cm
Jeg brukte som sagt aprikoser, bruk akkurat den frukten som du liker best men hvis jeg hadde vært deg ( noe jeg selvfølgelig ikke er ) så hadde jeg brukt sesongens frukt eller bær. Her i Italia er vi midt i aprikossesongen og derfor falt valget mitt på aprikoser. Når jeg bakte de tre svære kakene stekte jeg aprikosene i en ildfast form i stekeovnen men siden jeg denne gangen skulle prøvebake en liten tok jeg like godt frem stekepannen min for at det skulle gå litt raskere.
Glutenfri mørdeigsdeig :
- 150 g rismel
- 70 g sukker
- 70 g meierismør
- 1 tsk bakepulver
- 1 lite egg
Bland rismel, bakepulver og sukker i en bolle. Med fingertuppene smuldrer du det kalde smøret i det tørre før du tilsetter egget. Pass på at egget ditt er lite, hvis det er stort holder du av litt av eggehviten siden det kan være for mye og deigen blir alt for klissete. Skulle den eventuelt bli klissete tilsetter du litt mere rismel før du legger deigen i kjøleskapet for å hvile i ca 1/2 -1 time. Mens den ligger å hviler i kjøleskapet blir den også litt fastere i “fisken” siden smøret vil stivne, lager du fyllet.
Etter å ha vasket aprikosene delte jeg de i to mens jeg tok ut stenene for så å dele halvdelene igjen i to. Jeg la de i en stekepanne sammen med sukker og satte stekepannen på middelsvarme og lot de bli karamelliserte. Her bestemmer du selv hvor søtt du vil ha fyllet, derfor vil det ikke være riktig av meg å gi deg eksakt mål. Også fordi at det kommer ann på hvor søt eller sur både du og frukten er! Det tok ikke mere enn 10 minutter før de var ferdige. Dette kommer litt ann på hvor mye saft de gir ifra seg. Det skal til slutt danne seg en slags sirup. Bruker du for eksempel jordbær som inneholder mere væske må du la det koke inn litt lenger, bruker du epler eller pærer må du tilsette litt vann og kanskje en dasj med friskpresset sitronsaft.
Strø litt rismel på bordet før du kjevler ut deigen. Deigen er ikke så fast som en vanlig mørdeig så du må behandle den med “silkehansker” Lag bunnen først og hold av deig til kanten og gittermønsteret. Trill en litt tjukk pølse som du legger rundt bunnen og trykk nederst på pølsen mot bunnen mens du trykker pølsen oppover mot kanten på paiformen din. På denne måten vil ikke “syltetøyet” sive ut under eller renner over kantene når du steker kaken
Fyll aprikos”syltetøyet” i kakeformen. Nå kommer det helt ann på hvor mye “syltetøy” du har laget og hvor liten kakeformen din er. Blir det noe til overs så har du det beste syltetøyet du kan drømme om til noen brødskiver av ditt hjemmebakte brød.
Gittermønsteret lagde jeg ved å kjevle ut en deigpølse, skar den i striper og løftet stripene over fyllet. Det var ikke akkurat så enkelt siden strimlene gikk ifra hverandre…men det gikk til slutt.
Jeg lot den steke i varm stekeovn på 160 grader med over og undervarme (uten varmluft) i ca. 30 min. Til den var gylden på toppen
Greit nok å ta et bilde av en kake og slenge ut oppskriften sånn uten videre? Men her måtte det prøvesmaking til før den ble godkjent. Og som sagt var det Thomas som fikk æren. Han hadde kommet fra Genova på overraskelsesbesøk om kvelden på bursdagen min og skulle sove over her i Torino. Toget hans gikk klokken 5.30 dagen etter for at han skulle komme tidsnok på jobben i Genova, derfor stod vi opp før hanen galte. Rynkene på nesen hans ble tydlige da jeg fortalte han at kaken som jeg hadde bakt var glutenfri. Men jeg kan love deg at de rynkene forsvant fort mens utrykket ble forvandlet til forbauselse siden han måtte innrømme at den faktisk var god!
Konsistensen på kaken er litt mere sandaktig og hadde lett for å smule seg. Den ble fastere i fisken dagen etter da den hadde fått “satt” seg. Og det var da Thomas fikk prøvesmake, siden italienere spiser søtt til frokost.
Du lurer kanskje på hva jeg gjorde med resten av deigen som ble igjen? Jo…det skal jeg fortelle deg om i morgen. Jeg kan iallefall si at du kan glede deg.
❤