La crostata con frutta al forno – Mørdeigsterte med ovnstekt frukt

Stek frukten i ovnen for å lage en av mine egene italienske kaker.

La crostata con frutta al forno – Mørdeigsterte med ovnstekt frukt

Nå som det er litt kjøligere i luften her i Italia kan jeg til og med våge meg å sette på stekeovnen. Og hva smaker vel bedre enn en langpanne full av ovnstekt frukt? Simsalabim, abrakadabra…….to forskjellige desserter er klapper og klart.

Jeg hadde litt forskjellig frukt, men siden det er litt mere levelig her i Italia med varmen og hadde jeg kommet med fruktsalat…….igjen, som jeg har gjort de siste 4 månedene. Ikke for det fruktsalat er kjempegodt, del noen hasselnøtter sammen med frukten. Bland hele herligheten med saften fra en sitron og brunt sukker, serverer den med yougurt eller vaniljeis for at alle å blir fornøyde…..og det skulle da bare mangle! Men siden jeg har lagd det ørten ganger i sommer tenkte jeg at det var på tide å skru på stekeovnen.

image

Det du trenger er forskjellig slags frukt, saften fra en sitron og brunt sukker. Bestem selv for hva slags frukt du vil bruke, jeg brukte det som jeg hadde liggende. Jeg pleier å lage dette hvis jeg ser at frukten begynner å bli litt rynkete, akkurat som meg, og alle som rynker litt på nesen når de får øye på enten fruktfatet eller meg! Denne gangen brukte jeg nektariner, plommer, epler og pærer. Bruk de fruktene som sesongen byr på.veller det som du har “på lageret”

Press saften fra en sitron i en langpanne og skrell eplene og pærene og skjær dem i passe biter. Vend dem godt i sitronsaften slik at de ikke blir mørke og misfarget. Skjær plommene og nektarinene i skiver og strø over med brunt sukker. Bestem også her hvor søtt eller surt du vil ha det, husk at du alltids kan pøse på litt mere sukker etterpå hvis du ikke synes at det er søtt nok. Men du skal smake fruktsmakene, det skal være litt fresh&clean følelse synes jeg.

image

Vend frukten i sukkeret og sett det inn i en varm stekeovn på midterste rille, 180-200 C i ca 30 min.

image

Bare la det ligge der å kose seg for seg selv. Du kan jo gjøre noe annet i mellomtiden, hvis du ikke aner hva du skal finne på kan du jo godt lage mørdeigen og sette den i kjøleskapet til i morgen. Det var akkurat det jeg gjorde.

Egentlig skulle jeg strøket noen skjorter…..men jeg hater å stryke, tørke støv og andre frustrerende dagligdagseting. Når jeg må gjøre det finner jeg på masse andre ting i mellomtiden som jeg kan drive på med, men på denne måten blir jeg aldriiii ferdig. Så jeg har alltid et lite fjell av ting jeg må stryke. Hver bidige gang jeg blir ferdig med fjellet tenker jeg “neste gang stryker jeg for hver gang jeg har vasket noe” Dette har jeg holdt på med i de siste  30 årene, og tror du fjellene har forsvunnet? Neida de vokser og vokser. Det eneste som hjelper er når jeg har kranglet med Maurizio, da går det unna som bare det. Er jeg skikkelig sur å sinna kan jeg til og med finne på å stryke sokker og underbukser med press i ! Men nå var det denne frukten da, skal vi ta en titt eller?

image

Du kan se at det har dannet seg ganske mye væske, jeg vil ha den litt mere sirupaktig så jeg lot den stå i ovnen 10 minutter til, husk at når den avkjøles blir den mindre flytende. Nå hadde jeg som sagt nektariner og plommer som gir i fra seg ganske mye væske. Du må nesten se litt selv på tid etc anngående hvilken frukter du velger. Om vinteren bruker jeg også appelsiner, men da passer jeg på å skjære bort alt det hvite for at det ikke skal bli bittert.

image

Sånn, nå synes jeg det praktisk talt var……nesten perfekt. Du kan fremdeles se bitene av frukten, og væsken er ikke fullt så rennende.

Server dette til iskrem eller yougurt. Du kommer til å humre mens du sier “godt gitt er jammen godt gitt”

Pass på at det blir såpass igjen til mørdeigskaken i morgen. Da trenger du å skrive handleliste.

Handleliste til en kakeform på 26 cm:

  • 330 gr. Hvetemel
  • 200 gr brunt sukker
  • 200 gr. Smør
  • 2 tsk bakepulver
  • skallet fra en sitron
  • 1 egg og 2 eggeplommer

image

Lag deigen som jeg forklarte deg i italiensk mørdeigskake.

Smør kakeformen og skjevl ut deigen til du får dekket hele bunnen, men den skal være noe tykkere enn Mørdeigsterter. Husk at du trenger en “pølse” som du bruker som kant, og tynne “pølser” til gittermønsteret.

Pass på at den er godt nok stekt, eller vil bunnen virke rå. Her kan du se hvirdan min ble.

image

La den avkjøle seg litt i formen, men mens den fremdeles er lunken bruker du en kniv rundt kanten for å være sikker på at ikke noe av frukten har flydd over. Har det skjedd og kaken blir kald kan det lett sette seg fast i kantene og det blir vrient å få vekk kakeringen uten å ødelegge kaken.

Nå kommer det morsomste jeg vet……sett den avkjølte kaken på fat!

image

Bruk en skarp kniv når du deler den i kakestykker. Og server den gjerne med en kremdott ved siden av.

  •   Buoooona domenica!

Gooood Søndag!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Scones

Det går unna i en fart å bake scones, ferdige før svigemor kommer over dørstokken.

Fra Emilia-Romagna til Liguria

Rake veien fra stranden ved Adriahavet til stranden ved Middelhavet med sommersko.

Insalata di riso Venere e Baccalà – sort rissalat med klippfisk

Klippfisk og riso venere. En enkel rett for i sommervarmen med smaker fra Norge og Italia

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top