Og siden grillfesten er på vei skal jeg vise deg min egen versjon av chimichurri som passer omtrent til alt som du griller, pluss litt til.
Men hvorfor ikke og kanskje enda bedre om du legger noen brødblingser på grillen mens de familien eller gjestene står å tripper utålmodige mens de venter på middagen.
Om du ser godt bak hekken kan du til og med få øye på naboen som håper på at du roper « Hopp over gjerdet « akkurat som vi kanskje ville gjort her i Italia!
Når brødet er ristet serverer du knasende varmt brød og legger over chimicurri med den piffende duften og smaken som til og med får a gamlemor i huset til å danse polka med naboen.

Det du trenger er :
- Tomater
- vårløk
- chili/ peperoncino
- bladpersille
- ekstra vergine olivenolje
- sitronsaft
- Sitronskall fra økologisk/ubehandlet sitron
Tomatene flår du av skinnet, ved at du skjærer et kryss på overflaten før legger de i en kjele med kokende vann, et par minutter.
Legg de direkte over i en bolle med kaldt vann ( for at de ikke skal fortsette å «koke» og for at du skal klare å håndtere de uten å svi deg!
Nå er det enkelt å bare dra av skinnet på tomatene.
Legg tomatene på en fjel, del de i to og ta ut all innmaten. Ellers vil blandingen bli alt for «vannete»
Skjær tomatene i bittesmå biter ved at du først skjærer strimler på langs og etterpå på tvers.
Vårløken vasker du godt og skjærer den opp i skiver.
Hakk fint bladpersille sammen med en «skive» sitronskall og chili.
Bruk potetskrelleren din på en ubehandlet sitron, du skal ikke ha mere enn en «stripe» sitron ellers vil den bli alt for dominerende.
Du finner sikker ubehandlete sitroner i helsekostbutikker, innvandrerbutikker eller andre steder.
Personlig ville jeg droppet skallet om du ikke finner de som er økologiske/ubehandlet siden de andre inneholder mye sprøytemidler og voks for at de også skal holde seg lenger og se perfekte ut.
Jeg har fått litt «kjeft» fra eldre kokker om dette som sier at man bare vasker sitronene i varmt vann og gjerne med såpe! Før man bruker skallet!
Vel, før i tiden så var det vel mye som vi ikke viste pluss at det jo står i mange eldre oppskrifter at man skulle bruke sitronskall. Og hva visste vel vi der opp i nord om hvordan citrusfrukter ble behandlet eller at sprøytemidler var ødeleggende for kroppen?
Du kan selvsagt også tilsette et eller to fedd med hvitløk, jeg droppet det siden jeg skulle til tannlegen!
Bland alt godt sammen.
Tilsett en god olivenolje, en dasj med sitron og smak det til med salt og pepper.
Om det blir noe igjen bruker du det som salat dressing , du bare mose det hele opp med stavmikser, tilsette litt mere vinedikk og eventuelt olivenolje. Den ser kanskje ikke så appetittlig ut men hva gjør det når salaten blir forvandlet til en smaksbombe?
Ikke for det, prøv å tilsette noen skjeer av denne kremen i risen eller hva med i en suppe? Jeg vil faktisk insistere på at den vil passe perfekt i den norske ertesuppen. Om du er litt skeptisk, noe som jeg selv kanskje ville vært, så server den i en skål og la alle og enhver bestemme selv om de vil ta med seg ertesuppen til andre verdensdeler.
❤️