Zuppa alla valdostana, Suppe fra Valle d’Aosta

Enkle italienske tradisjonelle retter ved kjøkkenbenken.

Zuppa alla valdostana, Suppe fra Valle d’Aosta

Denne suppen er en av mine favoritter og siden du helt sikkert får kjøpt alle ingredienser i hele Norge vil jeg ikke tro at det vil være enkelt for deg å “herme”.  Husker du innlegget som jeg skrev for litt over en uke siden om Valle d’Aosta?

Jeg ble helt hektet på denne suppen som heter zuppa alla vadostana              Det er en enkel og rimelig suppe som jeg synes passer like godt på et norskt middagsbord som på et italienskt. Siden du får brukt opp gammelt brød, en oste”skorpe”, litt kål og smør så vil jeg egentlig kalle dette for rimelig husmannskost. Det er helt utrolig hva de fikk til før i tiden med de få råvarene som var tilgjengelige. Vi er nok blitt skikkelig bortskjemte siden man får tak i omtrent alt alltid. Våre forfedre ville nok ha himlet med øya og tenkt sitt hvis de visste at i år 2000 er det mote med kortreist mat, mat fra bunnen og ingen svinn! De var jo selv mestre i alt dette…..hvor er det blitt av folkevettet? Har vi virkelig latt slike skatter gå i glemmeboken? Nå er det ikke min mening å messe, peke finger eller finne syndebukker men det er kanskje noe å tenke på mens du nyter denne suppen?

Suppe for 4 persjoner :

 • 1/4 Rugbrød ( helst et par dager gammelt )
 • 1/2 Kålhode
 • 150-200 g Fontina, Lagret Gauda, Jarlsberg eller annen slags ost, helst lagret med litt smak.
 • Meierismør
 • Kraft

Hvis du lager kraften din selv så starter du med den. Jeg pleier å bruke sesongens grønnsaker. Selve basen er løk, stangselleri, gulrot og squash eller gresskar. Jeg fyller en stor gryte med vann hvor jeg legger i grønnsakene sammen med en klype salt. Du behøver ikke å skjære opp grønnsakene, bare legg de i gryten etter at du har renset og vasket de. Kraften får stå der å småputre så lenge jeg har tid men du burde nok ikke bruke mindre enn en time for at det skal bli noe smak i kraften. Vær forsiktig med saltet siden kraften vil koke inn, du vil alltid ha mulighet til å salte mere etterpå! Hvis du vil “jukse” kan du bruke en buljongterning men her kan du vel koste på deg en skikkelig god buljong uten stivelse og syntetiske aromaer? Bruker du buljong så vær oppmerksom på at den kan være for salt da tynner du den ut med vann.

I mellomtiden skjærer du kålen opp i strimler, det er ikke så viktig hvordan du skjærer den. I en stekepanne smelter du 2 ss med smør før du legger i kålen. Strø pittelitegrann salt og stek kålen til den er blitt myk men uten farge.

Sett stekeovnen på 200 grader og smør suppeskålene innvendig med litt smør. Har du ikke suppeskåler kan du også lage suppen i en gryte eller ildfast form…..man bruker det man har!

Skær osten i terninger eller bruk ostehøvelen. I Italia har vi ikke ostehøvel, derfor skjærer jeg osten i små biter. Skjær rugbrødet i tynne skiver.

Sett alle ingrediensene på benken sånn at du kan “bygge”suppen på den enkleste måten.

Begynn med å legge litt kål på bunnen av suppeterrinen. Så er det tid for en liten skive rugbrød og til slutt ost.

Siden mine suppeskåler ikke var så veldig store fikk jeg bare plass til to lag. Husk at det må være igjen litt plass opp mot kanten ellers har det lett for å renne over.

Til slutt tilsatte jeg kraften til den omtrent rakk opp til det siste laget med kål.

Sett suppeterinene på nest nederste rille i den varme stekeovnen på 200 grader uten varmluft.

Det skulle holde at de står der inne en halvtimestid. Men du kan godt følge med sånn at de ikke brenner seg som mine gjorde!

Som sagt er det ikke alltid så greit å hoppe paradis med et bein i gips når man skal lage middag ved kjøkkenbenken. Man blir skikkelig sliten på det ene benet som hopper rundt. Derfor lager jeg noen ganger maten  i etapper. Problemet er at hvis jeg går å legger meg flat med benet høyt opp kan hele middagen gå i glemmeboken. Denne gangen var det så vidt at ikke hele middagen gikk i døyten ( eller hva det nå heter på norsk) plutselig kjente jeg en lukt av røkt kål ( for ikke å si brent kål, det høres jo litt mere profosjonelt å skrive røkt kål!) Det gikk bra, men det var på nippet til at middagen hadde blitt luft og kjærlighet!

Da jeg tok suppeterinene ut av ovnen kunne jeg se at kraften hadde tørket inn, derfor tilsette jeg mere kraft. Dette gjorde jeg to ganger og selv etter det var det en fast suppe….nesten som den vi hadde fått servert på festivalen i Valle d’Aosta.

Jeg råder deg til ikke å bruke så mye brød, man pleier å bruke mere enn det man trenger men husk at brødet er som en svamp og vil tørke inn kraften. Ikke bruk for salt kraft heller siden både kålen, smøret og osten er salt. Noen tilsetter smeltet smør på toppen like før den skal spises men det synes jeg faktisk er unødvendig.

Jeg håper at du vil ha gleden av denne suppen på kalde kvelder. Siden det omtrent er umulig å fortelle deg eksakt vekt og mål for å lage denne suppen så må du nesten prøve deg frem og husk at øvelse gjør mester!

Hvis du ikke har gammelt rugbrød skjærer du et ferskt rugbrød i tynne skiver og legger de i stekeovnen under grillen eller i brødrister’n.

Og husk at dette ikke akkurat er en suppe som mange tender på når det er snakk om flytende supper. Den er heller litt sånn som fransk løksuppe men enda fastere i fisken. Det er derfor det er viktig at du tilsetter ekstra kraft et par ganger når den kommer ut fra stekeovnen.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Il pranzo di Natale " Julelunsjen.

Dette er den mest smakfulle Julen jeg har spist noen sinne sa….

"Torta di cioccolato…….con zucchine"

  Dette er sjokoladekakedrømmen for alle som ikke tåler meieriprodukter. Og supersunn, for den hemmelige ingredienten er grønn, like grønn som…..

Rundstykker Panini

Hvorfor ikke rett og slett tilsette tørkede tomater og basilikum direkte i brøddeigen for en naturlig smak og farge?

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Zuppa alla valdostana, Suppe fra Valle d’Aosta”

 1. Mette Synnøve Bråthe

  Dette hørtes og så godt ut!
  Må prøve den en kveld nå når det er så hustrig her….!

  Klem fra Mette

  1. Ja, supper er vel noe av det beste som finnes på hustrige kvelder. ❤ Hva nå enn hustrig betyr, med ordet får jeg kjennelser om høst, kaldt, mørkt og litt guffent? Klem tilbake Mette 😍

 2. May-Britt D'Este

  Denne suppen skal absoutt prøves med det aller første. Det frister med varm og sunn suppe nå i høstværet. Tusen takk for at du deler oppskriften 😀

  1. Så hyggelig at du liker oppskriftene mine May-Britt 😊 Det hadde vært spennende om du sender meg en tilbakemelding NPR du har laget og smakt den. Alltid greit å vite om hvordan det gikk/ ikke gikk og om hvordan det smakte/ikke smakte. Hilsen Caroline

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top