Kanskje du til og med har lyst å gi bort et av mine matkurs til a mor eller kjæresten din? Jeg holder mange forskjellige kurs om italienske retter og bakst ved at vi lager en middag for 4 personer sammen eller italienske bakst og kaker.
Hvem i Norge er det som ikke kjenner denne nydelige sjokoladekaken? Det var meg det, jeg hadde aldri hørt om den, aldri smakt den og selvsagt aldri bakt den! Nå er jeg medlemmer i forskjellige kake og bakegruppen på Facebook og rett som det er dukker det opp en Tropisk Aroma.
Jeg har sett at mange “sliter” med de forskjellige oppskriftene som ligger på nettet ved at kaken smuldret seg opp da de skulle dele den i to. At den hevet seg fint i begynnelsen for så å synke ned på midten, at den var vannskelig å pynte osv.
Jeg lo så tårene rant da jeg leste en beskrivelse med galgenhumor om hvordan 17 mai baksten hadde foregått og hvordan resultatet ble. Selvsagt lo jeg ikke av skadefro men av hvor morsomt hun beskrev det hele. Alle hadde vært fornøyd med smaken, det var utseende som liksom ikke stemte.
Selv fortrekker jeg en kake som smaker bedre enn utseende. Eller at de ser ut akkurat sånn som de smaker. Det var takket denne beskrivelsen om årets 17 mai kaken som fikk meg til å starte med å prøvebakesmake noe jeg aldri hadde bakt eller smakt før.
Jeg justerte litt på de forskjellige oppskriftene som jeg fant på nettet og dette ble resultatet.
Tropisk Aroma :
- 120 g smør
- 200 g sukker
- 3 egg
- 280 g hvetemel
- 2 tsk bakepulver
- 1 dl kremfløte
- 1 dl vann
- 1 tsk kanel
- 1 tsk muskat
- 2 ss kakao, 15 g
- 1 dl kaffe
Krem :
- 125 g meierismør
- 500 g melis
- 1 dl sterk kaffe, espresso
- 50 g kokesjokolade
- 2 ss kakao ( uten sukker )
- vanilje essens eller aroma
Sett ovnen på 180 grader med over og undervarme men uten varmluft. Dekk bunnen på en kakeform med bakepapir, 20-22 cm uten å smøre kantene. På denne måten klorer kaken seg fast i kantene mens den vokser og du behøver ikke å bekymre deg for at den sitter fast når kaken er ferdigstekt. Med hjelp av en kniv som du fører langs kanten på kaken vil den løsne på et blunk.
Alle ingrediensene til bunnen hadde romtemperatur. Jeg rørte smør og sukker til det var hvitt, i mange oppskrifter står det luftig og hvitt men ærlig talt så har jeg aldri fått det til å bli luftig. Kanskje fordi jeg bruker mindre sukker?
Tilsett et egg av gangen og rør godt mellom hver gang.
Sikt i mel, bakepulver, krydder og hell i all væsken med en gang og rør det til det er godt blandet men ikke mere.
Ha halvparten av deigen over i en annen bolle hvor du sikter kakao og tilsetter sterk kaffe til røren får den samme eksistensen som den lyse.
Bre den lyse røren jevn på bunnen av kakeformen før du legger den mørke på toppen.
Jevn røren før du med hjelp av en skje eller slikkepott løfter litt av den lyse røren over den mørke for at kaken skal få det typiske utseende som en marmorkake.
Jevn den før du setter den inn i den varme stekeovnen på nest nederste rille. Senk temperaturen til 160- 170 og la den steke i 50-60 minutter. Kjenn med en pinne ekker en kniv i midten på kaken om den er ferdigstekt.
Det gjør ikke noe om den er ujevn og har dype sprekker på toppen siden vi kommer til å bruke kaken opp ned for å få et jevn resultat.
La kaken avkjøle seg mens du lager kremen.
Ta smøret ut fra kjøleskapet i god tid på forhånd. Sett over kaffen, jeg mokakannen min som er den italienske espresso kannen. Med en gang den er ferdige heller du 1 dl i en liten skål hvor kokesjokoladen ligger og som du har brukket opp i biter på forhånd sånn at den smelter i den glovarme kaffen.
Et alternativ er at du smelter det hele i mikrobølgeovnen.
Rør smør, melis, vanilje, kakao og sjokolade/kaffe blandingen til den blir silkemyk. Jeg tilsatte en ekstra dasj med kaffe, ca. 2-3 ss
Løsne kaken med hjelp av en kniv som du fører mellom kaken og kakeformen. Åpne forsiktig låsen på formen for å være sikker på at kaken ikke henger igjen. Legg en stor tallerken over kaken og snu kaken opp ned. Trekk vekk bakepapiret på undersiden.
Del kaken i to med hjelp av en skarp kniv og løft forsiktig bunnen over på en annen tallerken eller på bunnen av kakeformen. Jo mindre du herjer og løfter på kaken jo lettere er det for at den ikke vil gå i stykker.
Sett kakeformen igjen rundt kaken og lås den før du legger på 1/3 av kremen.
La toppen som egentlig er kakebunnen slik over fyllet.
Trykk forsiktig kaken for at den skal bli jevn på overflaten. Hvis du nå vil være sikker på at kaken holder formen og blir penere så pakker du den inn med kjøkkenplast og lar den stå i kjøleskapet natten over. Det samme gjør du med kremen, den vil være arbeidsvillig når du tar den ut fra kjøleskapet en halvtimes tid før du skal dekke og pynte kaken.
Ellers så pynter du den med en gang. Start med kantene ved at du brer kremen jevnt rundt så godt du kan.
Etter at du har dekket kantene så godt du kan legger du kremen på toppen og brer den utover med en kniv eller noe lignende. Egentlig er det jo helt opp til deg selv hvordan du vil pynte kaken din, dette er bare et forslag fra min side.
Etter at hele kaken var dekket puttet jeg resten av kremen i en konditorpose og satte både kaken og kremen i kjøleskapet til dagen etter…..siden jeg hadde lest meg frem til at kaken blir mye bedre etter to dager i kjøleskapet, noe som stemte.
Dagen etter tok jeg både kaken og konditorpose ut fra kjøleskapet en halvtimes tid før jeg skulle pynte den. Med konditorposen/ sprøyteposen lagde jeg en ‘blondekant» som aldri blir perfekt! Pluss noen dotter jevn rundt hvor jeg la mokkabønner. ( Flaks at Thomas hadde hatt med seg norske mokkabønner da han kom hjem til jul og enda mere flaks at ikke alle mokkabønnene var forsvunnet i nattens mulm og mørke!
Sett kaken tilbake i kjøleskapet for at kremen skal stivne….gjerne til dagen etter.
Gjett om jeg var spent da jeg begynte å skjære kaken for å dele den ut til juryen min….som er familien og naboene mine.
For å være helt ærlig så var jeg litt bekymret siden nordmenn og italienere har forskjellige smaker. For meg personlig er dette en kake som passer perfekt sammen med en stoooor kopp kaffe eller te. Mens for en italienere ville jeg heller trodd at det ville være en kake som en start på dagen siden de spiser søte kjeks, kaker etc til frokost. Derfor ble jeg gledelig overrasket at denne kaken også falt i smak av mine jurymedlemmer.
Jeg håper inderlige at mine forklaringer og justeringer på de forskjellige oppskriftene vil være til hjelp for deg hvis du har bestemt deg for å bake en Tropisk Aroma. Jeg blir superglad hvis du kommenterer her i bloggen om hvordan det gikk eller ikke gikk, om hvordan den smakte eller ikke smakte.
❤️
Nam nam sier jeg bare… Buono buono!
Den kaken kjenner du sikkert May-Britt. Jeg ble tipset fra en eldre damen at den er perfekt å servere på lørdag hvis man baker den på mandag ?
En virkelig herlig kake.
En kake jeg også bakte før i tiden. Bare at jeg delte den ikke i to rører. Smakte deilig for det.
Hei, når du sier all væsken i fremgangsmåten på bunnen.
Skal da kremfløte, vann og kaffe, altså tilsammen 3 dl, i den «felles» kakebunnblandingen og så ytterligere 1 dl kaffe med kakao i den mørke?
Hei Marie,
Det er riktig, siden du har tilsatt kakao i den mørke så er den fastere/hardere enn den lyse, når du tilsetter litt ekstra kaffe i den mørke bunnen vil den bli like myk som den lyse.
Jeg håper virkelig ikke at jeg er sent ute med svaret til deg i går var mannen min og jeg ute å feiret 36 års «bryllupsdag»