Her går det unna på to hjul i svingene! Denne gangen var det den glade sprellende røkelaksen som gjorde at det ble stor oppstandelse i trappeoppgangen da jeg kom med brettet av boller som skulle til prøvesmaking hos naboene min. Da de så bollene trodde de jo selvsagt at det var noe søtt som skulle testes. Men den gang ei….eller jo, de er egentlig riktig så søte disse små sprellende røkelaksebollene.
Bolledeig :
- 150 g smeltet smør
- 1/2 l melk
- 1 egg
- 50 g fersk gjær
- 150 g sukker
- 1 kg siktet hvetemel
Fyll :
- Røkelaks
- Smøreost som f.eks Philadelphia
- valmuefrø
- sesamfrø
Smelt smøret og tilsett melken.
Sikt melet i bakebollen din og tilsett væske, egget, sukker og smuldret gjær ( bruker du ikke saltet smør så tilsetter du 1/2 ts salt )
La kjøkkenmaskinen stå å dure i 10 min på middels hastighet. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve en times tid. Det er viktig at det ikke er trekk der du setter deigen til heving. Du trenger ikke å heve den over varm damp eller nær varme, den må bare stå et sted hvor det ikke er trekk og at du dekker bollen med kjøkkenplast eller et kjøkkenhåndkle.
Når deigen er ferdighevet strør du litt mel på bordet og kjevler deigen direkte uten at du knar den først.
Om du knar den må du la den hvile i ca 10-15 min for at den igjen skal være føylig uten at den «skrumper» inn mens du kjevler den.
“Perfetti per festeggiare” ( Perfekte til feiring) sa Elisa mens Giovanni forsvant inn av døren til leiligheten sin for å hente en flaske sprudler som han hadde satt i kjøleskapet for en spesiell anledning. Etter den første biten hadde han tatt bestemt seg for at dette var det riktige øyeblikket for den spesielle anledning. Jeg kan love deg at det ble livlig i trappeoppgangen med røkelaksbollene og boblene som forsvant på null komma niks.
Dette kaller jeg for slumpetreff siden jeg var ganske usikker på resultatet mens jeg stod å smørte Philadelphia på bolledeigen som jeg hadde skjevlet, siden det var en søt bolledeig.
Røkelaksen skar jeg i litt tykke skiver siden jeg ikke ville dekke hele overflaten men jeg ville kjenne selve røkelaksen i tanngaren uten at det skulle bli boller med røkelaksaroma, hvis du skjønner hva jeg mener. Og siden dette var prøvebakingsmaking brukte jeg bare halve deigen. “Jeg kan jo ikke risikere at en hel bolledeig blir en fiasko” tenkte jeg mens jeg strødde rikelig med valmuefrø og litt sesamfrø på osten.
Etterpå rullet jeg deigen sammen, akkurat som om det skulle vært kanelboller. Jeg ville ikke at det skulle bli noen digre røkelaksboller, derfor hadde jeg kjevlet deigen ut sånn at den var lang og ikke så bred. Dette skulle bli små delikate boller som jeg eventuelt kunne servere sammen med et glass sprudler som aperitiff, akkurat som aperitiffen i trappeoppgangen.
Elisa og Giovanni kjenner meg såpass godt at de alltid står klare når det er snakk om prøvesmaking og siden Giovanni er sommelier er det ikke første gangen han kommer med den perfekte kombinasjonen til min prøvebakst…til stoooor glede for resten av naboene. Vel, nok om de sprudlende naboene som skravlet, fniste og lo som om det skulle vært selveste julaften mens de gomlet fornøyde i trappeoppgangen.
Jeg lot røkelakssnurrene mine heve under kjøkkenhånkle på et sted uten trekk i en halvtimes tid.
Etterpå satte jeg stekeovnen min på 200 grader med over og undervarme men uten varmluft mens jeg tok en rask titt under kjøkkenhåndkle for å se hvordan det gikk. Gjett om jeg var spent, like spent som om det skulle vært julaften!
Da stekeovnen var varm og bollene ferdighevet blandet jeg en eggeplomme med en spiseskje vann som jeg penslet bollene mine med.
Stekebrettet satte jeg på nest nederste rille i den varme stekeovnen i ca 12 minutter ( til de var gyldne på toppen )
Jeg ventet med å smake til de hadde avkjølt seg. “Hmmmm….dette var jo faktisk kjempegodt, kanskje det kan bli en variant til det som man pleier å lage ved spesielle anledninger. «Ja, sånne ruller som man lager med lefse, smøreost og røkelaks til jul, 17 mai og andre høytider?” tenkte jeg mens jeg sendte meldinger til alle naboene mine at det ville bli en prøvesmaking aperitiff i trappeoppgangen klokken 18.
Det var derfor alle stod å ventet på meg da jeg kom ut av døren min med prøvesmakebaksten. Kanskje det var derfor Giovanni hadde satt flasken med sprudlende som var for en spesiell anledning, i kjøleskapet? Og det var kanskje derfor at naboene mine så litt mulefunkene ut da de så at jeg kom med boller?
De hadde jo trodd at det skulle være en aperitiff og ikke merenda. Merenda er nemmelig sånn som vi kaller for formiddagsmat i Norge. Mange ganger kan det være et stykke kake eller noe søtt Men en italiener ville drømme om å spise noe søtt til aperitiff eller en times tid før middag!
Da de endelig hadde skjønt at det dreide seg om røkelaksboller ble det så livlig i trappeoppgangen etterhvert at til og med “Dronningen” i andre etasje tittet ut av døren sin for å se hva i all verden det var som gikk for seg. Det litt sure strenge ansiktet hennes forvandlet seg til et stort smil da hun tok en bit av den nest siste røkelaksbollen mens hun nippet til et glass sprudler.
Selv Rudolfo, naboen min med den røde Barbera nesen, som vanligvis sier at han ikke drikker noe annet enn Barbera måtte innrømme at også han hadde en flaske sprudler på “lageret” som han stakk inn i leiligheten sin for å hente. Prøvesmakingen var blitt forvandlet til en juletrefest. Vi jublet da korken på flasken spratt og inngangsdøren gikk opp.
Inn døren kom en forfjamset Maurizio hjem fra jobben med en tørrfisk under armen. Han hadde jo ikke ventet seg en sånn velkomstfest på en tirsdag sa han mens Rudolfo serverte han et glass med sprudler. På det tidspunktet var alle bollene forsvunnet men heldigvis hadde jeg gjemt unna et par på kjøkkenbenken sånn at også han kunne få prøvesmake.
Så nå er det blitt andre boller hjemme hos meg og i trappeoppgangen til glede for hele nabolaget. Jeg håper at du også vil ha glede av disse røkelaksbollene nå som det nærmer seg San Valentino. Selv om jeg er sikker på at disse vil falle i smak hele året rundt.
De er perfekte til frokost, lunsj, til nistepakken eller som sagt sammen med et glass sprudler før dere går til bords. Du kan jo prøvebakesmake i helgen for å være på den sikre siden for at feiringen til årets San Valentino
❤