Følg meg!

Marsipan

Hjemmelaget marsipan som ikke svetter.

 

Det er jul og det er på tide å slippe marsipangrisene løs. Jeg har slitt i mange år med at hjemmelaget marsipan begynte å svette værre enn en gris! Mens med denne fremgangsmåten blir det både mandel i grøten og en marsipangris som er tørr bak øra!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har funnet kaker «svettetende» i kjøleskapet for å bli nesten rennende etter et par dager.
Ikke synes jeg at det var noe særlig å la marsipanen som ble til overs bli liggende heller siden min hjemmelagde inneholdt rå eggehviter.
Nå har jeg funnet redningen med en ny fremgangsmåte, den holder seg tørr selv oppå et tynt lag kremfløte, den inneholder ikke egg….og sist men ikke minst den er enkel å lage.

Marsipan :

  • 125 g sukker
  • 125 g mandelmel ( finmalte mandler )
  • 50 ml vann.

Hell vann og sukker i en liten gryte og la det koke opp på svak/middels varme. Den skal nå 112-115 grader.
Jeg har ikke sånn temperaturstang for å måle den eksakt temperaturen men regnet med at det var omtrent like etter at det startet å koke.

Ta gryten vekk fra platen og bland inn mandelmelet.
Rør godt til det har samlet seg og legg marsipanen til avkjøling på en marmorplate eller rett og slett på en stor tallerken.
Når den er avkjølt knar du den myk, det kan hende at du trenger litt melis mens du knar den.

Og skal du lage marsipanlokk av den kjevler du den med litt melis over og under. Det er lett å kjevle den ut på en silikonmatte ( jeg brukte Blomsterbergs sin fordi jeg allerde hadde den ) på den måten hviler du matten opp ned på kaken slik at marsipanen daler ned på kaken uten at den vil sprekke etc.

Det var denne marsipanen som jeg brukte på min 17.Mai kake og marsipanen var like tørr etter 3-4 dager i kjøleskapet.

Carolines bløtkake til 17. Mai

Og det som ble igjen har holdt seg like fin i en frysepose i kjøleskapet. Da jeg lagde den grønn byttet jeg ut 1/3 av mandlene med pistasjnøtter. Får å få en mer intens smak av mandler tilsatte jeg bitre mandelessens som jeg mener at man får kjøpt på nettet i Norge.
Før i tiden ble det solgt bitre mandler på apoteket men det har de visst sluttet med.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Brød i stekepannen

Kjært barn har mange navn. Jeg har hørt at i Norge ble disse kalt Klappakak og Lappetøtta i gamle dager.

"Empanadas"

Midt i all denne italienske maten får jeg lyst til å stikke en tur til utlandet av og til ! I dag blir det en «rask» tur til Argentina med Empanadas.

Piemonte, Santuario di Vicoforte.

Ut på tur aldri sur, det går det ann å være sur når du reiser til Santuario di Vicoforte

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen