Marsipan

Påskemarsipan, Hjemmelaget marsipan som ikke svetter

 

Om det nå enten er påske eller jul så er det på tide å slippe marspiankyllingene, eggene og marsipangrisene løs.

Jeg har slitt i mange år med at hjemmelaget marsipan begynte å svette værre enn en gris! Mens med denne fremgangsmåten blir det både mandel i grøten og en marsipangris som er tørr bak øra!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har funnet kaker “svettetende” i kjøleskapet for å bli nesten rennende etter et par dager.
Ikke synes jeg at det var noe særlig å la marsipanen som ble til overs bli liggende heller siden min hjemmelagde inneholdt rå eggehviter.
Nå har jeg funnet redningen med en ny fremgangsmåte, den holder seg tørr selv oppå et tynt lag kremfløte, den inneholder ikke egg….og sist men ikke minst den er enkel å lage.

Marsipan :

  • 125 g sukker
  • 125 g mandelmel ( finmalte mandler )
  • 50 ml vann.

Hell vann og sukker i en liten gryte og la det koke opp på svak/middels varme. Den skal nå 112-115 grader.
Jeg har ikke sånn temperaturstang for å måle den eksakt temperaturen men regnet med at det var omtrent like etter at det startet å koke.

Ta gryten vekk fra platen og bland inn mandelmelet.
Rør godt til det har samlet seg og legg marsipanen til avkjøling på en marmorplate eller rett og slett på en stor tallerken.
Når den er avkjølt knar du den myk, det kan hende at du trenger litt melis mens du knar den.

Og skal du lage marsipanlokk av den kjevler du den med litt melis over og under. Det er lett å kjevle den ut på en silikonmatte ( jeg brukte Blomsterbergs sin fordi jeg allerde hadde den ) på den måten hviler du matten opp ned på kaken slik at marsipanen daler ned på kaken uten at den vil sprekke etc.

Det var denne marsipanen som jeg brukte på min 17.Mai kake, marsipanen var like tørr etter 3-4 dager i kjøleskapet.

Carolines bløtkake til 17. Mai

Og det som ble igjen har holdt seg like fin i en frysepose i kjøleskapet. Da jeg lagde den grønn byttet jeg ut 1/3 av mandlene med pistasjnøtter. Får å få en mer intens smak av mandler tilsatte jeg bitre mandelessens som jeg mener at man får kjøpt på nettet i Norge.
Før i tiden ble det solgt bitre mandler på apoteket men det har de visst sluttet med.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Tidlig en morgen i Torino

Torino har det største utendørs matmarkede i hele Europa. Her glemmer du nesten hvor du egentlig er, med en  blanding av Europa, Afrika og Asia blir det nesten umulig at du ikke finner………. Akkurat…..den……ingredienten Du er på jakt etter. Eller du finner noe du aldri har sett før! Som disse grønne “kulene” som er agurker….

Formkake.

Formkake går aldri av mote, min favoritt er Sitronformkake.

Hverdagens mat, mas og kjas ved havet i Italia”med skjegget til munkene”

Har du noen gang smakt grønnsaken som heter Barba di frate eller Agretti?

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top