Gresskarpai. Torta di zucca salata

Bruk sesongens grønnsaker. Det blir rimeligere og samtidig er grønnsaker og frukt bedre når det er sesontid.

Gresskarpai. Torta di zucca salata

‘Hva i huleste granskauen skal jeg lage til middag i dag’ tenkte jeg mens jeg tok en titt i kjøleskapet. Det er ganske trist der inne siden jeg ikke har mulighet til å karre meg til butikkene på krykker. Ikke for det, det er mange ganger jeg ikke aner hva jeg skal lage og andre ganger jeg ikke har lyst til å lage noe.

Kanskje det ser ut som om jeg alltid klarer å trylle frem noen godsaker og at jeg alltid står på kjøkkenet for å lage mat? Men der tar du grundig feil. Jeg er ikke noe supermenneske som servere flere forskjellige retter hver dag uten å blunke. Neida, jeg er vel som folk flest selv om at jeg må innrømme at jeg foretrekker å lage mat istedenfor å tørke støv og stryke….når det er snakk om husarbeid altså!

Mens jeg stod der å hang i kjøleskapsdøren fikk jeg øye på gresskaret som ble igjen etter den nye versjonen av lasagnen min, hvor jeg brukte gresskar istedenfor pasta. ‘Kanskje en gresskarsuppe’ tenkte jeg mens jeg tittet om det var noe annet der inne som kunne få litt fart på ideene. Hmm…egg, parmasan og en liten skvett med melk fikk meg tilnå tenke på en gresskarpai….ikke en søt pai men en salt som jeg kunne servere litt salat til.

Som tenkt som gjort selv om det tok mye lenger tid enn det jeg hadde tenkt. Men det kan også være fordi jeg bestemte meg for å notere ned oppskriften og knipse noen bilder. ‘ Hvis den blir god så kan jeg jo lage den om igjen ‘ tenkte jeg. Og nå som både Maurizio og jeg har smakt den med tommelen opp så kan jo også du lage den siden du kan lese oppskriften og forklaringen min her.

For å gjøre livet og matlagingen enklere kan du droppe paiskallet eller du kan kjøpe ferdiglaget paideig.

 

Stekeovnen 200 grader med over og undervarme, uten varmluft. En rund paiform på 26 cm

Gresskarfyll :

  • 500 g renset gresskar
  • 300 g løk
  • 1 fedd hvitløk
  • en liten bit chili
  • 1 tsk karri
  • 1 ss smør
  • 3 ss Jomfruolivenolje
  • 5 dl vann
  • salt
  • 7-8 nåler rosmarin og 1 blad salvie, finhakket ( kan sløyfes )
  • 60 g parmasan
  • 1 tsk sennep
  • 1/2 dl h-melk
  • 3 egg
  • kavringstrø

Paiskall:

  • 1 dl vann
  • 125 g hvetemel ( Farina 1 ) + ekstra til utbaking
  • en klype salt

Bland vann, salt og hvetemel i en bolle. Kna den lett på bordet før du legger den tilbake i bollen med en tallerken over ( istedenfor å pakke deigen inn i plast) La den hvile der til du er klapper og klar med gresskarfyllet.

Skjær løken i tynne skiver og legg den i en stor gryte sammen med olivenoljen og en knivsodd salt.

La det surre i ca 10 minutter over lav til middelsvarme til løken er myk. Tilsett smør, hvitløk og chilli ( du kan sløyfe hvitløken og chili hvis du vil)

Rens gresskaret og skjær den i biter og la gresskaret surre videre over middelsvarme sammen med løken.

Det skal danne seg litt brunt i bunnen av kjelen, men pass på at det ikke blir brent.

Tilsett curry og la den få direkte kontakt med varme. På denne måten åpner både kryddersmaker og aromaen seg.

Tilsett vann og la det småkoke under lokk til gresskaret er mykt.

Finhakk rosmarin og salvie….mye mindre enn du tror og mye finere enn du tror.

 

Her kommer det ann på hvilke type gresskar du bruker, tilsett litt vann hvis det tørker ut før gresskaret er like myk som en kokt potet. Når all væske har fordampet moser du det opp med en stavmikser.

Hell gresskarrøren i en bolle og bland inn melk, sennep, revet parmasanost og egg. Smak til med salt. Husk at paien vil vøre litt saltere når den er ferdigstekt, derfor holder jeg alltid litt igjen på saltet.

Strø mel på bordet før du tar paideigen ut fra bollen (IKKE kna deigen!) Strø litt mel på toppen.

Kjevle deigen ut ganske tynt, pass på at du har mel under sånn at deigen ikke blir sittende fast på bordet.

Smør paiformen med litt Jomfruolivenolje og fordel kavringstrø over.

Med hjelp av hendene drar du deigen sånn at den blir noe tynnere før du legger den over formen. Dra forsiktig i deigen som henger over kantene.

Strø litt kavringstrø eller parmasan i bunnen av paiskallet før du heller i gresskarrøren.

Jeg ville gjerne at deigen skulle dekke hele paien….men den gang ei…det var ikke nok deig. Bestem selv om du bare vil la det være en liten kant av deig på kanten av paien eller om du vil dekke den helt. Hvis du velger å dekke den helt er det enklere å lage litt ekstra deig IG dele den i to. Den ene bruker du i bunnen av firmen. Fukter kantene, kjevler ut den andre og legger den over mens du trykker kantene mot hverandre. Vent litt med å skjære av overføldig deig siden den kan “krympe” litt med en gang. Hvis du venter litt vil deigen vøre mere “avslappet” og holde seg på plass. ( jeg håper at jeg har forklart meg på en forståelig måte )

Jeg penslet forsiktig deiglokket med et sammenpisket egg før jeg satte paien inn i den varme stekeovnen på nest nederste rille.

Der fikk den stå o 35-40 min, til den var gylden på toppen.

Nå vet jeg at Maurizio ikke er så overbegeistret for gresskar men denne paien gled ned på høykant sammen med en grønn salat og en brødbit.

Den er ganske myk så jeg tror faktisk at det er best å lage den i forveien siden det er vanskelig å skjære den opp når den er lunken. Lag den gjerne dagen før, sett den i kjøleskapet og server den romtemperert sammen med en grønn salat, blåmuggost og et godt brød.

For å lage paiskallet brukte jeg et hvetemel som blir malt med en steinkvern. Et kjempegodt hvetemel som ikke er så fintmalt som så mange andre meltyper som vi bruker her i Italia. Bruk akkurat det melet som du selv foretrekker. Eller dropp hele paiskallet for å gjøre det enklere men ikke for det mindre godt!

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Risotto med safran, reker og burrata

Når Smakssansene gir deg flashback.

Poteter. Patate

Pleier du også å koke for mange poteter til middag?

Nocino, Valnøttlikør

Her forleden var jeg ute tur for å finne nye steder for mine mat og vinturer som jeg arrangerer i Piemonte og Liguria. 

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top