Lasagna med en ny vri

Jeg brukte gresskar istedenfor pasta for en ny vri på lasagna

Nå tror du kanskje at jeg har laget glutenfri fersk pasta? Vel, da må jeg desverre skuffe deg. Jeg har nemmelig brukt gresskar istedenfor pasta. Du kan godt himle med øya mens du lurer på om det har klikka helt for meg siden det jo egentlig ikke er lasagna i det hele tatt! Men…..det ser ut som en lasagna og siden det var akkurat det jeg hadde i tankene da jeg startet med dette eksperimentet, så jeg er kanskje unnskyldt?

For at den skal være glutenfri kan du bytte ut vanlig hvetemel med glutenfritt hvetemel. Fortrekker du potetmel så bruker du halvparten av vekten i oppskriften av den hvite sausen…besciamella

Som sagt så har jeg ikke hatt nese utenfor døra på år og dag med gipset bein og brudd på ribbeina. Derfor ble jeg hoppende glad da det kom kjentfolk på besøk. Sergio og Barbara kom kjørende til Torino fra Liguria og med seg hadde de med et svææært gresskar fra kjøkkenhagen. Dette gresskaret er kanskje andeledes enn de gresskarene du får kjøpt i Norge?

Men det skulle ikke være noe problem om du bruker en annen type gresskar. Denne er mindre søt enn de som er runde og siden det bare er innmat i den ene enden tenkte jeg at den var perfekt for å skjære tynne “pastaplater” av resten som er kompakt.

Jeg var ganske spent på resultatet da jeg startet. Dagen før hadde jeg satt over en kjøttragú med bare salsiccia. Salciccia er den italienske pølsen som er laget av svin. Hvis du ikke får tak i den kan du bruke malt svinekjøtt, litt lettsaltet flesk og krydder.

Ildfast form 15×25 cm, 180 grader i ca 30-40 minutter.

 

Ca. 1 – 1 1/2 kg gresskar

Kjøp litt ekstra siden det er stor forskjell på de forskjellige gresskarene. Med det som blir til overs kan du lage en deilig gresskarsuppe som varmer godt på kalde kvelder.

Kjøttragú av salsiccia :

 • 400 g salsiccia
 • 1 bitteliten løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 3 ss Jomfruolivenolje
 • 1 flaske med kvernet tomater. Det heter “passato di Pomodori”på italiensk
 • 1 glass rødvin ( kan sløyfes )
 • et par skiver med tørket steinsopp
 • 1 liten bit chili

Besciamella, Hvit saus :

 • 20 g smør ( 1 ss )
 • 18 g hvetemel ( 1 topped ss ) eller glutenfritt hvetemel eller 9-10 g potetmel
 • 3 1/2 dl H-melk
 • 30 g revet parmasanost eller Padano
Litt ekstra smør for å smøre formen og parmasan som du skal strø på toppen av lasagnen.

 

Start med å legge den tørkede soppen i en kopp med lunkent vann. Hakk løken fint, legg den i en gryte sammen med olivenolje, hvitløk og chili, sett gryten over på svak til middels varme. Stek løken til den er myk og blank ca. 3-4 min. Kryst vannet ut fra soppen og hakk den fint opp ( IKKE kast vannet hvor soppen har ligget i bløt, det skal vi bruke senere) Tilsett soppen i gryten og la det surre et par minutter. Pass på at det ikke setter seg fast i bunnen av kjelen.

Tilsette salsicciaen og mos den opp med en tregaffel eller vanlig gaffel.

La det stå og surre i ca 10 minutter mens du av og til fortsetter å mose opp kjøttet. Kjøttet skal ikke bli stekt som du ville ha gjort i en stekepanne. Men det er viktig at kjøttet er most godt opp for at det skal bli en “jevn” kjøttragú uten kjøttklumper.

Tilsett rødvinen og la det koke litt inn.

Tilsett vannet hvor soppen har ligget i bløt. Hell væsken forsiktig siden det har lett for å ligge igjen litt grums på bunnen av koppen som du selvsagt ikke skal ha med.

Nå kan du tilsette tomatene og lar det få et godt oppkok.

Sett gryten på veldig svak varme, den skal bare småputre med lokket halvveis på. Den trenger nå ganske lang tid for å stå der og kose seg. Jeg lar den gjerne bli stående å småputre et par timer mens jeg leser en bok, blogger eller kaster meg over det vaklende tårnet med tøy som skal strykes. ( Vanligvis gjør jeg selvfølgelig ikke det siste siden jeg hater å stryke, men det høres jo ut som om jeg er en flittig og effektiv husmor med støv på hjernen hvis jeg skriver det!)

Kjøttsausen er ferdig når den er ganske tjukk og når fettet kommer til overflaten.

Hvis du ikke får tak i passato di pomodoro kan du bruke et par bokser med hakkete tomater eller vann og tomatpuree. Bruk det du har eller det som du får tak i. Hvis du bruker tomatpuree må du tilsette 3/4 l med vann. Og som sagt får du ikke tak i salsiccia så kverner du lettsaltet flesk sammen med magert svinekjøtt. Jeg hadde brukt f.eks. 300 gr svinekjøtt og 100 g lettsaltet flesk blandet sammen med krydder som salt, pepper, ingefær, muskatnøtt, alt nellik eller kanel. Velg selv hvilke gryddertype du liker best men vær forsiktig med krydderiene og ikke bruk for mye.

Denne sausen rekker til to måltider for 3 personer eller for 2 sultne. Den ene dagen blir middagen spaghetti med kjøttragú og dagen etter blir det glutenfri lasagna.

Så var det gresskaret som skulle til pers. Sett over en kjele med vann, tilsett litt salt i vannet. Denne typen gresskar har et ganske tynt skall, jeg synes at den enkleste måten er å bruke potetskrelleren.

Så skjærer jeg av en tynn skive før jeg snur gresskaret. På denne måten ligger gresskaret støtt på fjelen og det blir enklere å skjære syltynne skiver uten å skjære seg.

Legg greskarskivene i det kokende vannet i ca 4-5 minutter. Litt avhengig av hvor tykke/tynne skivene dine er. De skal være bøyelige men de skal ikke bli overkokt for å gå istykker mens de koker i kjelen. Legg de over i et dørslag eller i en sil. Men her kommer koketiden ann på hvilken type gresskar du bruker.

Så var det den hvite sausen da. Vet du hvordan du lager hvit saus uten klomper? Jeg smelter smøret og rører inn hvetemelet, så tar jeg kjelen bort fra platen.

Tilsetter 1 dl med melk og rører godt mens jeg ser at det ikke er noen klomper. Da tilsetter jeg mere melk og rører før jeg setter kjelen tilbake på platen. Jeg pleier å holde litt av melken tilbake for at den ikke skal bli for tynn ( vanligvis lager jeg denne sausen på slump) Den vil jo også tykne når jeg tilsetter parmasanosten og det er alltid tidsnok å tilsette mere melk hvis den er for tjukk. Når den koker tilsetter jeg osten og smaker den til med salt og eventuelt litt muskatnøtt.

Som sagt så hadde jeg laget kjøttraguen dagen før og satt gryten i kjøleskapet natten over. Nå tok jeg alle ingrediensene og satte de på kjøkkenbenken for å legge”puslespillet”.

Jeg smurte en liten ildfastform med smør  (ca. 15×25 cm) før jeg la et par spiseskjeer med den hvite sausen på bunnen. Etterpå la jeg gresskarskivene som om det skulle vært lasagnaplater.

Oppå der la jeg kjøttragú. Du ser at det er mye mindre ragu og hvitsaus enn det du kanskje ville brukt. Men det skal mindre til enn det man egentlig tror. Smør det forsiktig jevnt over gresskaret.

Sånn fortsatte jeg til jeg var ferdig med alle lagene ( for å være helt ærlig så manglet jeg noen skiver med gresskar derfor måtte jeg koke noen ekstra.

Jeg avsluttet med hvitsaus ( besciamella ) og bittelite grann av kjøttraguen som var igjen før jeg strødde revet parmasan på toppen. Stekeovnen hadde jeg satt på 180 grader med over og undervarme men uten varmluft. Den var god og varm da jeg satte inn formen på nest nederste rille.

Etter 30-40 minutter var den akkurat passe gylden på toppen.

Jeg lot den hvile i ca 20 min for at den skulle sette seg før jeg startet med å prøvesmake.

En gaffel med prøvesmaking endte opp med at jeg smakte meg gjennom halve formen.

Hvis du ikke tåler melkeprodukter så kan du bruke de som ikke inneholder lattosio eller melkeprotein. Og hvis du vil at den skal være hundre produsent vegetarisk så lager du en tomatsaus istedenfor kjøttragú.

Du kan finne andre oppskrifter med gresskar i bloggen min. Skriv gresskar ved forstørrelsesglasset ( søkemotoren )

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Norsk Kunsthåndverk

Kunstverkene og vottene til Nina Seeberg

Cheese a Bra – Ostefestivalen

Byen Bra i Piemonte, et paradis for alle som elsker ost med festivalen Cheese som går av stabelen hvert annet år.

“Carciofi con patate” Artiskjokker og poteter

 Nå som har du skjønt hvordan du skal rense artiskokker er det på tide å lage en enkel husmorrett som min svigermor sier. Den heter “Artiskokker og poteter” Hemmeligheten er…..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Lasagna med en ny vri”

 1. Hildegunn Tøllefsen

  Hei, en interessant vri på lasagne, særlig for oss som spiser minst mulig karbo.. Skal prøve en gang..

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top