Linser til nyttår

I år som så mange andre ganger de siste 40 årene feiret vi julen her hjemme i Liguria i strålende sol. Det har faktisk vært så vakre dager at det nesten «gjør vondt» samtidig som at det omtrent er umulig å holde seg innendørs. Men siden Thomas, sønnen vår hadde en lang liste med ønsker om hva som skulle stå på bordet endte det selvsagt med at a hønemor måtte holde seg innendørs til tider. Men før jeg går videre vil jeg gjerne minne deg på at her i Italia spiser vi alltid linser til nyttårsaften. Det heter seg at de bringer hell og lykke inn i det nye året og er blitt en tradisjon både på restauranter og hjemme at man da serverer en liten skål med linser. Derfor legger jeg ved en av mine oppskrifter på linser som kan serveres akkurat sånn som de er eller sammen med litt røkelaks, en pølsesnabb eller hvorfor ikke med litt knasende granateple på toppen? Her i Italia blir de vanligvis servert sammen med cotechino, som er en fet pølse som blir kokt et par timer.   1/2 gulrot 1/2 “stang” Stangselleri 1 liten Løk 1 Hvitløkbåt 1 liten bit Chili 300 gr. Brune linser Dette er den enkleste måten å lage linsene på, og passer til nesten alt…..kjøtt, fisk, grønnsaker eller server en liten skje som akkurat som den er. Hakk løk, gulrot og stangselleri fint og legg dem i en liten gryte sammen med en bit chili, hvitløkbåten og 3-4 ss ekstrajomfruolivenolje. Over middels til svak varme lar du det surre til det er mykt. Ta vekk chilien og hvitløkbåten. Hell linsene i en bolle som du fyller med kaldt vann for å “vaske” de. Sil linsene i et dørslag, pass på at ikke hullene i dørslaget er for store ellers vil alle linsene, og med dem lykke og penger, renne ned i vasken…..”Dasken”….der forsvant deeee…………………..ikke! La det småkoke under lokk i ca 30 min,  jeg måtte fylle på mere vann sammen med salt etter ca 10-12 minutter. Smak til med salt og om de er møre. Det skal ikke bli en grøt, om det blir en slags grøt så gjør det egentlig ingen ting siden smaken er der og det er like godt.   Så nå vet du hva du skal kjøpe og lage for å feire nyttårsaften på det italienske viset. Opps, glemte jeg å si at linsene vanligvis blir servert som en ekstra rett like før klokkene begynner å ringe det nye året inn? Om du er nysen på flere oppskrifter med linser, i forskjellige farger, former og smaker så finner du de i matklubben. https://carolinesgourmet.no/lenticchie-linser/ Selv må jeg stikke av nå, i dag går turen til 5 terre sammen med familien min. ❤️      

I år som så mange andre ganger de siste 40 årene feiret vi julen her hjemme i Liguria i strålende sol. Det har faktisk vært så vakre dager at det nesten «gjør vondt» samtidig som at det omtrent er umulig å holde seg innendørs.

Men siden Thomas, sønnen vår hadde en lang liste med ønsker om hva som skulle stå på bordet endte det selvsagt med at a hønemor måtte holde seg innendørs til tider.

Men før jeg går videre vil jeg gjerne minne deg på at her i Italia spiser vi alltid linser til nyttårsaften.
Det heter seg at de bringer hell og lykke inn i det nye året og er blitt en tradisjon både på restauranter og hjemme at man da serverer en liten skål med linser.


Derfor legger jeg ved en av mine oppskrifter på linser som kan serveres akkurat sånn som de er eller sammen med litt røkelaks, en pølsesnabb eller hvorfor ikke med litt knasende granateple på toppen?
Her i Italia blir de vanligvis servert sammen med cotechino, som er en fet pølse som blir kokt et par timer.

 

  • 1/2 gulrot
  • 1/2 “stang” Stangselleri
  • 1 liten Løk
  • 1 Hvitløkbåt
  • 1 liten bit Chili
  • 300 gr. Brune linser

Dette er den enkleste måten å lage linsene på, og passer til nesten alt…..kjøtt, fisk, grønnsaker eller server en liten skje som akkurat som den er.

Hakk løk, gulrot og stangselleri fint og legg dem i en liten gryte sammen med en bit chili, hvitløkbåten og 3-4 ss ekstrajomfruolivenolje.

Over middels til svak varme lar du det surre til det er mykt. Ta vekk chilien og hvitløkbåten.

Hell linsene i en bolle som du fyller med kaldt vann for å “vaske” de. Sil linsene i et dørslag, pass på at ikke hullene i dørslaget er for store ellers vil alle linsene, og med dem lykke og penger, renne ned i vasken…..”Dasken”….der forsvant deeee…………………..ikke!

La det småkoke under lokk i ca 30 min,  jeg måtte fylle på mere vann sammen med salt etter ca 10-12 minutter. Smak til med salt og om de er møre. Det skal ikke bli en grøt, om det blir en slags grøt så gjør det egentlig ingen ting siden smaken er der og det er like godt.

 

Så nå vet du hva du skal kjøpe og lage for å feire nyttårsaften på det italienske viset. Opps, glemte jeg å si at linsene vanligvis blir servert som en ekstra rett like før klokkene begynner å ringe det nye året inn? Om du er nysen på flere oppskrifter med linser, i forskjellige farger, former og smaker så finner du de i matklubben.
https://carolinesgourmet.no/lenticchie-linser/

Selv må jeg stikke av nå, i dag går turen til 5 terre sammen med familien min.

❤️

 

 

 

Scroll to Top