La frittata, den italienske Omeletten

Italiensk Frittata er så lett og luftig at den nesten flyr av gårde!

La frittata, den italienske Omeletten

Den er så lett og luftig at den nesten flyr av gårde! Det er iallefall det den gjør når den kommer på bordet hos meg.

Det finnes uendelige mange versjoner av denne, følg med hva sesongen kan by på og “pakk det inn i omeletten” eller hvis du bare vil ha proteiner…..ost og skinke! Eller rett og slett helt enkel uten noe som helst.

Grunnoppskrift til 1 porsjon:

  • 2 Egg
  • 1 ss Parmasan eller Padano
  • En skvett med kaldt vann
  • En Smørklatt
  • Salt

I en bolle legger du eggene, ost og en klype salt. Vær forsiktig med saltet siden du har parmasanen som er salt.

image

Visp mens du tilsetter en skvett med kaldt vann fra springen. Sånn omtrent 1-2 ss. Du skal ikke vispe for mye, bruke gjerne en gaffel.

Sett en stekepanne på middels varme, smelt en klatt med smør før du heller i eggeblandingen. Når du har i eggeblandingen hjelper du til med stekespaden med å dytte litt borti kantene slik at det som er stekt gir plass til det som er flytende. Du dytter kantene inn mot midten, og eggeblandingen vil lage nye kanter.  Ellers kommer den til å bli for mye stekt under mens det fremdeles er flytende på overflaten. Du kan se det på mønsteret i den ferdige “frittata’en” det blir et slags bølgemønster.

Skru ned varmen og før det har stivnet helt legger du mykt den ene halvdelen over den andre, stek et par minutter på den ene siden før du snur den for å steke videre på den andre siden. Eller la omeletten skli over på et grytelokk eller en tallerken. Legg stekepannen over omeletten mens du raskt snur tallerknen over pannen og fortsetter å steke et minutt på den andre siden.

image

Denne har jeg laget med squash og vårløk som jeg stekte før jeg blandet det i eggeblandingen.

La det avkjøles i 5-10 min, ellers vil de varme grønnsakene “koke” eggene før “omeletten” blir stekt.

Denne frittata’en serverte jeg med Friselle, oppskriften på den finner du i bloggen min.

image

Skal du derimot servere en “frittata” med løvetann, blomster osv. lager du grunnoppskriften og når du har helt eggeblandingen i stekepannen legger du i det grønne og blomster mens du trykker de lett ned i eggeblandingen. Det er viktig at det er skudd siden de er “møre” og at du ikke trenger å koke dem først.  Du kan også bruke baby spinatblader.

Når den har fått farge på undersiden tar du et lokk som ikke har kanter eller en stor tallerken hvor du lar omeletten skli over på. Så tar du stekepannen opp ned over omeletten og med en rask og bestemt bevegelse snur du stekepannen mens du fremdeles holder hånden under tallerknen. Nå vil du ha omeletten i stekepannen med tallerknen over. Ta vekk tallerkenen og stek et par minutter på den andre siden. Dette er vårversjonen min siden de grønneskuddene kommer om våren, de som man finner om sommeren her i Italia er for harde!

Av og til er så heldig at jeg får tak i egg som smaker EGG fra min gode venninne Sara som har en grønnsakshage bak huset sitt. Hønene løper i sikksakk mellom auberginer, paprika, erter, bønner, løk, tomater osv.osv. De kakler fornøyde mens bestefaren til Sara løser kryssord i skyggen av fikentreet. Noe mere “sakte mat” enn dette skal du lete lenge etter.

Siste gang jeg fikk ferske egg fra Sara var de pakket inn i en ferdigløst kryssord. Det er det vi kaller å "riciclare"
Siste gang jeg fikk ferske egg fra Sara var de pakket inn i en ferdigløst kryssord som hennes bestefar hadde løst i grønnsakshagen mens hønene verpet.

Ikke noe rart at omeletten smaker godt med disse eggene, det som er rart er at vi mange ganger har glemt hvordan egg egentlig smaker og ser ut. Jeg husker da de begynte med disse runde formene som man kunne legge i stekepannen for å få helt runde speilegg, det trenger man faktisk ikke når eggene er helt ferske. Da flyter ikke eggevitten ut som om det skulle vært vann, neida den samler seg rundt egget. Så hvis dere har muligheten så ta en tur innom en bondegård for å kjøpe egg som virkelig er EGG.

I går hadde jeg generalprøve til påskelunsjen med Frittata, salat og hjemmebakte rundstykker. Jeg bakte egget direkte i rundstykkene og brukte de som bordkort ved at jeg skrev navn direkte på eggene. https://carolinesgourmet.no/panini-di-pasqua-paskerundstykke/

 

Tips: Jeg har lært av Maurizio å bryte av en brødbit som han bruker som slikkepott når han lager “frittata” som han til slutt legger i stekepannen sammen med eggene. Det er nesten som å finne mandelen i risgrøten, man “vinner”den ekstra godbiten!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Sugo di funghi "in rosso"

Ja så var det turen for den andre versjonen av steinsopp sugoen, nemmelig den med……

Calamari ripieni al vapore. Fylte dampede kalamari.

Jeg startet å lage dampkokte kalamari på fastland etter at jeg nesten druknet i båthavnen på selveste julaften.

“Empanadas”

Midt i all denne italienske maten får jeg lyst til å stikke en tur til utlandet av og til ! I dag blir det en “rask” tur til Argentina med Empanadas.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 thoughts on “La frittata, den italienske Omeletten”

  1. Pingback: «Primavera» Våren – Carolines Gourmet

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top