Hva smaker bedre enn en knallgod rykende suppe når det er høst og mørket faller på ? Og det smarteste er at jeg lagde…….
Denne suppen av det som ble igjen etter “le Gagette”…..eller om du heller vil kalle de for kålruletter. Og som man sier “man tager det man har” og det er iallefall det jeg gjorde med denne suppen.
Skal jeg kalle dette et slumpetreff, eller skal jeg fortelle om oppskriften på en av mine beste “hemmelige” supper?
Handleliste for 4 personer:
- 1 lite savoykålhode
- 1 eple
- de grønne “tufsene” til 4-5 vårløk
- 4 ss ekstrajomfruolivenolje
- 1-2 ss sterk karri i pulver ( madras)
- 5-6 confittomater
- 1 bit, chili hakket eller 1 tsk syltet chili
- Saften fra 1/2 sitron
- 100 gr. Salsiccia
- 1 Granateple
- 1 liter grønnsakskraft ( jukser du litt? 1 grønnsaksbuljongterning)
Begynn å skjær kålen i biter, det er ikke så farlig hvordan det ser ut ! Hell 2 ss ekstrajomfruolivenolje i en dyp stekepanne, gjerne en wokpanne. Begynn å surr kålen på ganske sterk varme.
Mens det står å surrer, rører du litt for at den kålen som ligger nederst blir ikke blir brent, tilsett litt salt. La det surre i 10 min. Skrell et eple og skjær det i små biter og legg det sammen med kålen.
La det surre videre i 10 minutter og legg det over i en bolle. Sett en tørr, helst tykkbunnet stekepanne på middels varme og mens den blir varm legger du små biter av salsicciaen i pannen uten noe olje eller smør. Den er såpass fet at den ikke trenger noe mere fett.
For å lage disse små “bollene” tar du bare fatt i salsicciaen og mens du holder den med en hånd drar du ut akkurat passe små biter av pølseskinnet. Du skal ikke ha med pølseskinnet, du bare tyter “bollene” ut.
Oj…..det blir jo nesten som tytepølsene på Heggeli!!! Da jeg var liten var vi alltid med mor på lørdagshandleturen. Og en fast holdeplass var alltid hos slakter’n. Det ble enten Brekke som lå nede på Frogner eller slakter’n på Heggeli som lå vegg i vegg med kolonialen. Søsteren min og jeg fløy frem og tilbake mellom kolonialen og slakteren hvis ukens tur gikk til slakter’n på Heggeli.
Vi fikk nemmelig alltid med oss noen søtsaker til lørdagsgodteriene i handleposene til mor på lørdagene. Men vi måtte jo se og studere nøye før vi bestemte oss, det hadde vi god tid til mens mor ventet på at det ble hennes tur inne hos slakteren. For det var laaaang kø hos slakter’n på lørdager. Endelig ble det hennes tur, jeg husker ikke akkurat hva mor hadde tenkt å lage til middag, kanskje det faktisk var kålerulletter…..eller var det kjøttpudding ? Hun skulle iallefall ha kjøttfarse, som da det endelig ble hennes tur hadde de ikke noe mere igjen. ‘Men’…sa damen bak disken “vi har jo medisterpølser som er laget av den samme farsen, så du kan jo bare tyte ut farsen ut’. Søster’ min og jeg knakk sammen i latterkrampe…vi hadde aldri hørt om “Tytepølser” før, og vi var som sagt i vår beste fnisealder. Etter den episoden kalte vi alltid slakteren for “Tytepølser på Heggeli” og vi ler fremdeles godt av denne episoden den dag i dag. Vi skulle bare ha visst hvor smart triks slakteren hadde lært oss……vel jeg har iallefall lært meg det nå……bedre sent enn aldri!
Nå som du har lært deg å lage tytepølseboller begynner vi med selve suppen, bare la salsiccia bollene ligge i stekepannen når du har stekt dem. Håper du ikke har stekt dem for mye siden de bare skal brunes lett for ikke å bli til godt stekte harde klumper.
Skjær toppene av vårløken i ganske store biter, hell 2 ss ekstrajomfruolivenolje i wokpannen, som du har vasket og la det surre på ganske sterk varme i 2 min.
Ta pannen vekk fra platen og legg i cilien, curry og hakkete confittomater.
Sett stekepannen tilbake på platen og surr raskt i et minutt, du vil nå kjenne den herlige lukten på krydderene. Krydder trenger direkte varme for å “åpne” smakene, men du må være rask på labben for steker du for lenge vil det bli bittert. Hell på en liter med grønnsakskraft.
Legg i kålen og eplene som du la i en bolle og la det hele få et oppkok og la det småputre 10 min. Ta ut et par øser av suppen over i en bolle.
Med tryllestaven, stavmikseren moser du det godt opp.
Hell “mosen” tilbake i gryten. På denne måten blir suppen fyldigere istedenfor tynn og vannete. Nå legger du salsiciabollene i suppen, men uten fettet som sitter igjen i stekepannen.
Synes du kanskje at dette er rart? Men det er vel bedre at fettet sitter igjen der istedenfor i ganen hos deg ! Og du må ikke tro at du mister noen smaksopplevelser, heller omvendt spør du meg. Suppen skal ikke smake salsiccia, det er det bare bollene som skal.
Smak til med salt og presset saft fra en sitron. Hell suppen i suppetallerknene og strø over granateple og bladpersille.
Noe bedre klarte jeg ikke å lage av det som ble igjen av kålerulettene. Hvis du ikke har prøvd de italienske kålerullettene fra Liguria finner du oppskriften her:
Denne suppen er ganske sterk, hvis du skal servere den til barn eller om du ikke er så altfor glad i sterk mat kan du sløyfe chilien og bruke en mildere curry. Selv om sitronsaften hjelper å “dempe” fyrverkeriet! Du kan også sløyfe salsicciaen og bruke medisterdeig eller kylling……eller bare la den være en vegetarisk suppe.
Tips: Har du ikke laget confit tomater som jeg gjorde i forje uke kan du bruke soltørkede tomater. Jeg brukte mine på ” Bruschetta” ristet brød med litt ekstrajomfruolivenolje og confittomater, hadde noen i en sugo, hakket de som ble igjen la dem i en krukke med ekstrajomfruolivenolje som dekket overflaten. Oppskriften finner du her :
❤