Følg meg!

Il dolce salvavita. Juledesserten

Jul i Italia

Il dolce salvavita. Juledesserten

Er du skikkelig lei av å bake og servere desserter nå i julestria. Sitter alle å stønner når du kommer med fatet ditt med de herligste hjemmebakte julebakstene ? Sitter du på nåler når de hiver innpå mens du tenker på om du må ut på kjøkkenet for å bake mere….eller har du så uhøffelige gjester som jeg hadde en gang ? Gjør som meg da vel…..

Jeg serverer en liten kaffekopp med stivpisketsjokoladekrem med noen få av mine favoritter……berlinekranser og amaretti

image

Ser du ikke amarettiene ? Tror du at jeg har spist dem opp…..neida de er litt sjenerte, bare len deg over kaffekoppen så vil du få øye på dem.

image

Skal jeg fortelle deg om første gang jeg innviterte alle «vennene» til Maurizio hjem til oss på julebakst ? Vel, da jeg ble kjent med Maurizio var han ofte på en bar, det var stam baren «hans». Det var ikke det at han drakk mye for det høres jo litt merkelig ut at han ofte var på bar ! Dette var stambaren, et sted hvor han tok en kopp kaffe, spilte tippekupongen ( den gangen det var tipping bare en gang i uken….for en deilig tid ! ) diskuterte fotball og spilte kort av og til. Og det var der hans gode venner også stakk innom. På den tiden var det nesten ingen som tok med seg venner hjem, derfor ble det til at de fleste måtte nesten finne et stamsted. Noen møttes på en plass, noen på et hjørnet og noen i en bar…som Maurizio og vennene hans. Det fantes jo heller ikke mobiltelefoner og derfor hadde de fleste et sted hvor de møttes sånn uanmeldt.

På denne stambaren var det personer i alle alderstrinn og nesten alle var menn. Italia er et mannsdominerende land og på den tiden stakk de fleste mennene en tur innom barer mens kona sto hjemme ved kjøkkenbenken. I begynnelsen turte jeg nesten ikke å gå inn ….rød i toppen som jeg ble. Det ble helt stille når jeg kom inn av døren mens de latet som ingenting. Nå fikk de noe nytt å snakke og å se på. De var nysgjerrige på denne merkelige lyse piken fra Norge som en av de unge hadde klart å «fange». På den tiden var det ingen andre norske i dette området….og heller ikke så mange utlendinger.

Da julen nærmet seg og vi hadde flyttet sammen inviterte vi alle hjem til oss for å smake på julebaksten som jeg hadde bakt. Folk strømmet inn, venner, bekjente og noen litt ukjente. Praten gikk og fra høytalerene kunne man høre Norske Julesanger fra en plate som jeg hadde tatt med meg fra Norge….mens alle gomlet den norske julebaksten. Da det var tid for å gå begynte noen å stappe lommene sine fulle av kaker, jeg trodde ikke mine egne øyne og ikke sa jeg noe heller. Men det ble med den ene gangen at hele hurven eller rettere sagt «julebakstbanden» fra stambaren til Maurizio ble invitert på juletrefest her i gården !!! Kanskje det var etter dette at jeg fikk denne supredupre ideèn…….med rasjonering !

Handleliste for 6 små kaffekopper :

  • 1/2 liter Kremfløte
  • 150. gr. Mørk kokesjokolade, helst 70%

 

  • 30 gr. Kokesjokolade
  • 1/4 dl vann eller kaffe
  • 6 hasselnøtter
  • 6 Berlinerkranser
  • 6 Amaretti

Varm kremfløten i en gryte, når den når kokepunktet tar du den vekk fra platen og putter sjokoladen oppi som du har delt i biter, la det hvile et par minutter før du begynner å røre. Du vil nå se at alt blander seg, pass på å få med all sjokoladen som har lett for å sette seg i bunnen på skjelen. La den stå ute til den er avkjølt og sett den inn i kjøleskapet, i hvertfall et par timer.

Men du kan også la den stå der i et par dager. Med miksmasteren visper du sjokoladekremen stiv og legger den med skje i små kaffekopper eller som jeg gjorde….med sprøyteposen. Det som er fantastisk med denne kremen er at den holder seg stiv. Denne kremen er også perfekt for å kle en bløtekake. Sett koppene i kjøleskapet mens du lager sjokoladeglasuren.

Ta frem en gryte eller en stekepanne sett den på veldig svak varme med vannet og sjokoladen i og la det smelte av seg selv, begynn å rør når du ser at sjokoladen begynner å smelte. Pass på at ikke varmen blir for sterk, da vil sjokoladen tørke inn og alt korner seg. Du kan også gjøre dette i mikrobølgeovnen. Hell forsiktig sjokoladen på toppen av sjokoladekremen og sett en hasselnøtt på toppen….eller en liten kremdott hvis du foretrekker det. Eller du kan bytte ut risgrøten med mandelen på juleaften med denne desserten. Da gjemmer du bare hasselnøttene i en av koppene før du dekker kremen med sjokoladeglasuren.

image

image

Server en kaffekopp til hver sammen med en berlinekranse og en amaretto. Eller fyll en cappucinokopp og server den sammen med tre berlinerkranser som en søt start på luke nummer 15 i adventskalenderen.

image

I Torino er Julen i full gang og nå skal jeg vise deg et sted hvor jeg alltid stikker innom på denne årstiden for å bli stående å seeee….å seee. Her…i denne «levende» lekebutikken. Jeg blir visst aldri voksen, hva nå enn det vil si ?

image

For deg ser det kanskje ut som om alt står stille, men jeg kan forsikre deg om at her beveger alt seg. I denne sjokoladefabrikken strever de med å bli ferdig med å lage all sjokoladen til Jul. Jeg tror jeg kunne stått her en halv time for bare å se på alt det som foregår dere inne på denne sjokoladefabrikken. Og som du kanskje vet er Torino sjokoladebyen.

image

Ta deg god tid til å se på alle detaljene hvis du er her, desserten til i kveld har du jo allerde klar i kjøleskapet.

image

Men nå er det tid får å reise hjem i full faaaart….

image

Dette er en butikk som blir satt opp hver eneste jul i sentrum av Torino. Her selger de leker, søtsaker og jukedekorasjoner, en del av inntektene går til solidaritet for å åpne en avdeling på et av byens sykehus som skal hjelpe barn som sliter med sjeldne sykdommer. For at de skal bli friske eller for at de skal klarer å leve med sine sykdommer. Så hvis du stikker innom her og handler hjelper du sammtidig mange av de barna til å smile og sammtidig kommer du til å dra på smilebåndet selv mens du er i denne magiske verden av JUL.

Denne butikken ligger i sentrum i gågaten og handlegaten som heter «Via Lagrange»

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Flytende flyvende retter ved bassengkanten"

  Søndagslunsjen i Italia er nesten som en hellig stund, På søndag lagde jeg…….  

Pandoro

Hva gjør man når tåken er så tett at du ikke kan se over broen, en dag i Desember ? Da begynner man å bake den aller beste hjemmebakte italienske julekaken….Il Pandoro. Her skal jeg fortelle deg……. Tålmodig. Er du ikke det kan du bare droppe denne oppskriften, lag heller boller i stedet, de jo…

Carolines sjokoladelinser

Carolines sjokoladelinser.

Av og til kommer barndomsminnene hivende på en, jeg husker ikke akkurat hva jeg tenkte, hvor jeg var eller hva jeg snakket om da bildet av norske linser kom som lyn fra klar himmel. At det ….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Il dolce salvavita. Juledesserten”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen