Følg meg!

Carolines spinatstrudel. Strudel di spinaci della Caroline

Når Skipper'n skal ha seg mat, så tar han en boks ned spinat. Nens jeg foretrekker å pakke inn spinaten i en

Carolines spinatstrudel. Strudel di spinaci della Caroline

Hvem har sagt at en strudel ikke kan være grønn ? Du kjenner kanskje til den berømte eplestrudelen ?

Nå dufter det pepperkaker på hvert gatehjørne i Norge, jeg vet faktisk ikke om noen som baker mere enn nordmenn i julestria. I Italia er det «bare» to kaker det er snakk om i julen og det er Panetone og Pandoro. Mens i Norge er det de syv sortene som triumferer på kakebordet pluss noe mere. Derfor tenkte jeg at det var like godt å bake noe til middagen siden de fleste har nok som det er med all den tradisjonelle norske baksten som skal i hus.

Grønnsaksstrudel til 6 personer :

Fyll :

 • 1 kg spinat ( ferdigrenset 500 gr. )
 • 2 mellomstore løk ( tilsammen 200 gr. )
 • 1 hvitløkfedd
 • 50 gr. revet Parmasan eller Padano
 • 90 gr. Mascarpone
 • 300 gr. Ricotta
 • 1 Egg
 • 1 ss Smør
 • 3 ss Jomfruolivenolje
 • 1 tsk tørket Meriam
 • salt

Deig :

 • 2 dl vann
 • 1 tsk salt
 • 1/2 ss Jomfruolivenolje
 • 270 gr. Hvetemel + ekstra til utbaking

Pensling :

 • 1 eggeplomme
 • 1 ss melk

Hell vann, olje og salt i en liten bolle og rør inn melet. Det skal ikke være en klissete deig men myk, du kan godt tilsette litt mere mel mens du knar den hvis du synes at det trengs. Legg den i en plastpose og la den hvile en times tid (minst en halvtime )

Begynn med å vaske spinaten etter at du har skåret bort «roten» Fyll vasken med vann, vask spinaten godt, løft den opp i en bolle og skyll vasken godt før du fyller den på nytt med vann for så å vaske spinaten en gang til. Dette fortsetter du å gjøre helt til vannet er rent og at det ikke ligger igjen noe sand på bunnen i vasken. Det pleier å holde med 3-4 ganger, alt etter hvor skitten den ferske spinaten er. ( det er viktig å vaske spinaten godt siden det har lett for å gjemme seg sand i de litt rynkete bladene ) Hvis du bruker de som allerde er ferdigvasket bruker du 500 gr ( ikke babyspinat ) eller du kan bruke frossen spinat. Sett over en kjele med vann tilsett salt i vannet og når det koker legger du i spinaten og lar den koke i ca 5 minutter. Hell spinaten i et dørslag og la den bli kald før du tar en spinatblader mellom hendene dine og presser ut så mye vann som mulig. Når du har gjort dette pleier det å være omtrent 250 gr. spinat.

Skjær løken fint opp eller hakk den, legg den i en mellomstorstekepanne med oljen og stek den myk over middels til svak varme. Den skal ikke bli brun ! Når du ser at den begynner å bli gylden tilsetter du en kopp med vann som du lar koke sakte inn ( på denne måten er du sikker på at løken blir silkemyk!) Skyv løken litt til side i pannen og legg i smøret sammen med presset hvitløk ( da har du full kontroll over at løken ikke blir brent for blir den brent smaker det som en Brenthvitløkstrudel )

Hakk spinaten og legg den i en bolle sammen med den stekte løken og alt det andre. Bland godt og smak til med salt ( husk at fyllet vil virke litt saltere når det er ferdigstekt. )

Skru på stekeovnen 180 grader med over og undervarme men uten varmluft.

Strø mel på bordet, ta frem et rent kjøkkenhåndkle og kjevla di ! Legg deigen på bord og begynn å kjevl den jevnt ( det er viktig at du ikke knar den først….ellers vil den bare skrumpe inn igjen som en strikk ) Når den er ganske tynn tar du den opp og arbeider den med hendene dine ved at du legger deigen oppå hendene….. ikke med håndflaten, da vil det gå hull på deigen. Beveg hendene ved at du strekker deigen godt før du legger den oppå kjøkkenhåndkle som du har lagt på bordet. Prøv å få deigen like stor som kjøkkenhåndklet ved at du drar forsiktig i deigen, skjær av kantene som kanskje kan være litt tjukke.

Legg klatter av fyllet over deigen.

Smør den forsiktig og jevnt over deigen, pass på at det ikke går hull på deigen ! Med hjelp av håndkle bretter du deigen, du holder under på enden av håndkle og bare lemper den første delen over fyllet. Bestem selv hvor smal eller bred du vil ha «strudelen»

Blan en eggeplomme med melken i en liten kopp og bruk det som «lim»

Jeg pleier å skjære bort noe av deigen på kanten mens jeg bretter «strudelen» for at det ikke skal være så mye deig i endene.

Da lar jeg det være igjen en ekstra kant på den siste bretten som jeg smører for at det skal lime seg igjen ( som en konvolutt )

 

 

Dekk stekebrettet med bakepapir og «lemp» spinatstrudelen over med skøten ned med hjelp av håndklet.

Skjær snitt i strudelen med hjelp av en skarp kniv hvis du ikke gjør det vil den sprekke siden dampen ikke får kommet ut og pensl den forsiktig med eggeblandingen.

Sett den ned på nest nederste rille i den varme stekeovnen i ca 30 -45 minutter til den er gylden.

La den ligge ca 10 minutter på stekeplaten før du skyver den over på en rist…..du bare tar tak i bakepapiret og drar den fra stekebrettet over på risten. La den bli lunken før du skjærer den i skiver.

Tips : hvis du ikke har mascarpone så bruker du bare ricotta og har du litt for lite av ricotta føyer du til litt mere mascarpone. Du kan gjerne tilsette litt revet muskatnøtt i fyllet…men pass på….ikke for mye.

Siden jeg alltid blir stående igjen med litt ekstra deig uten fyll pleier jeg å kjevle ut det som er igjen til tynne brød som jeg steker i en tørr varm stekepanne. De blåser seg opp og derfor kan du åpne dem og fylle dem med det som du har lyst på i matpakken din i morgen ! Man kaster den iallefall ikke ……deigen som ble til overs, ikke matpakken heller for den slags skyld ! Ikke spør meg om du kan fryse deigen som blir til overs….for det vet jeg faktisk ikke fordi akkurat det har jeg aldri gjort…..ikke blir det noe matpakke heller siden jeg pleier å legge brødet rykende varmt på en tallerken og heller litt god jomruolivenolje på toppen….litt sånn som naanbrød bare at det er tynnere.

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen