Carolines fylte focaccia. La Focaccia ripiena della Caroline

Har du noen gang tenkt på at du kan brette og bake pålegget ditt direkte inn i focacciaen før du steker den ? Da slipper du å dele den opp for så å legge pålegget i mellom... som blir noe helt annet.  At focacciaen til og med er grov gjør resultatet litt sunnere. For ikke å snakke om hvor enkelt det blir å pakke den ned i nistekurven eller i matpakken.

For en tid tilbake leste jeg en artikkel hvor det stod at noen skoler protesterte ved at barn hadde med seg pizza i matpakken. Ja, det var til og med noen som hadde reagert over matpakker med brødskiver som var smurt med hjemmelaget blåbærsyltetøy ! Nå vet jo ikke jeg hva den egentlig grunnen til at det ble “konflikt” mellom skolen og foreldrene over hva matpakkene inneholder,  kan det være fordi at det ble litt sølete ? Eller er det fordi at disse matpakkene ser så svinaktig gode ut at det blir litt misunnelse ? Kanskje det er det like godt å “pakke” det hele inn i focaccia for å slippe unødvendige diskusjoner fra alle sidene ?

Det som er så enkelt med denne focacciaen er at du ikke trenger noen av disse moderne elektriske maskinene som opptar det meste av plassen på kjøkkenbenken, hvis du da ikke har såpass store kjøkkenskap at du får stablet dem der inne……Noe som ikke jeg har i allefall og siden jeg gjerne vil ha plass på kjøkkenbenken min til å kunne bake, hakke og søle blir det til at jeg fortsetter å lage maten uten disse hokuspokus filijuksus hjelpemidlene. Du også bake denne på hytta hvor du kanskje ikke har noe annet enn en bolle, en tresleiv og en komfyr og derfor synes jeg at vi skal sette i gang med det du trenger med en gang.

Handleliste til en stor fylt focaccia :

  • 250 gr. Grovt mel
  • 250 gr. Hvetemel
  • 25 gr. Gjær ( fersk eller en pose med tørrgjær, i Italia er en pose          tørrgjær 7 gr. )
  • 1 dl ekstrajomfruolivenolje
  • 1 tsk sukker
  • 1 1/2 tsk salt
  • Hvetemel til utbaking

Fyll den med akkurat det du liker best.

Jeg fylte min med 100 gr gauda, 100 gr. Speck som er en lettrøkt “spekeskinke” og 70 gr. Blåskimmerost. Men som sagt bruk akkurat det du selv vil, du kan også pakke inn middagsrester hvis det ble noe til overs etter gårsdagensmiddag. Meeeeen for all del ikke pakk inn mozzarella, den inneholder alt for mye væske som den vil få focacciaen til å bli vassen og bløt.

Jeg begynner alltid med det våte, på denne måten har jeg full kontroll over hvor mye mel jeg skal ha i deigen. Har du noen gang prøvd å tilsette mere væske i en hard tørr deig ? Det er omtrent umulig, derfor er dette en av grunnene til at jeg starter med det våte. En annen grunn er at hvis deigen er løs så slipper du å stå der å kna i “timesvis” eller ta frem eltemaskinen din. Når deigen er løs så elter den seg selv…..nesten.

Ta frem en stor bolle hvor du heller i 3 1/2 dl lunkent vann, olje og sukker. I en kopp rører du ut gjøren sammen med 1/2 dl lunkent vann.

Tilsett det grove melet og bland det med en tresleiv før du tilsetter gjæren og rører litt.

Tilsett det meste av hvetemelet mens du fortsetter å blande. Til slutt tilsetter du det siste melet sammen med saltet. Jeg tilsetter alltid saltet til slutt siden salt og gjær er uvenner mens sukker og gjær er perlevenner….sukkeret hjelper faktisk gjæren til å være litt mere velvillig det er derfor jeg starter med sukker…..og slutter med saltet !

Nå vil du se at deigen er ganske så løs og det skal den være. Strø litt mel på toppen av deigen før du legger et kjøkkenhåndkle på toppen og setter den til heving på et sted uten trekk en times tid.

Strø mel på bordet før du med hjelp av en slikkepott velver den “dissende” deigen til utbaking. Du skal ikke kna deigen nå du skal bare samle den inn på et vis. “Kna” eller rettere sagt “brett” deigen lett sammen med fingertuppene uten å tilsette for mye mel eller krefter, det skal ikke mere til enn 1 minutt. Og ikke tenk ” Å heeerligheten, dette må jo være gærnt siden den er såååå klissete” Den SKAL være klissete…..og det er derfor du ikke skal klusse så mye med den.

Du kan som sagt også brette den som jeg gjorde med brettebrødet mitt som du kan se her :

Carolines brød – Il pane della Caroline

Strø litt mel på toppen og la den hvile i ca 20 min under kjøkkenhåndkle.

Del deigen i to med en kniv, du vil se at snittflaten fremdeles er klebrig

“Kna” eller “brett” deigen igjen før du legger den på stekebrettet som du har smurt med et par ss olivenolje.

La den hvile der i 20 min uten å dekke den til. Hvis overflaten virker tørr etter 20 min snur du ganske enkelt deigen opp ned slik at siden med olje ligger opp mot deg. Vær rask og lett på hånden når du gjør dette. Jeg forandret planene etter at den hadde hvilt i langpannen derfor la jeg den forsiktig over i en rund form på 30 cm. På denne måten fikk jeg også bakt seks rundstykker av deigen som ble til overs.

Etter at den har hvilt trykker du den ut med fingertuppene, du vil kjenne at deigen er “arbeidsvillig” mens du dytter den ut mot kantene av formen. Hvis den krymper litt innover lar du den bare hvile i 5-10 min. før du fortsetter å “hamre løs” med fingertuppene igjen.

Legg på det pålegget som du selv foretrekker eller gjør som meg. Jeg la først et lag med gauda.

Så la jeg blåmuggosten i små biter histen og pisten. Hvis du bruker blåmuggost så vær obs på at siden den er ganske sterk i smaken har den lett for å overta hele “skuespillet”

Til slutt la jeg på skivene av “Speck” som er en lettrøkt “spekeskinke fra nord Italia.

Strø enda litt mere mel på bordet og begynn å “hamre løs” med fingertuppene på den andre delen av deigen. Du må for all del ikke kna deigen før du gjør dette, hvis du knar deigen vil den igjen bli “stressa” og du vil ha vanskeligheter for å få den tynn og stor. Det er dette som er “hemmeligheten” når det gjelder pizzabaking også. Du har sikkert opplevd at du ikke klarer å kjevle den ut akkurat slik som du vil mange ganger…..vippps og den vil krympe innover igjen. Da lar du bare deigen hvile i 10 minutter og du vil selv se hvor føylig og lydig den er under hendene dine eller under kjevla…..akkurat like lydig som når hun kona i tegneserien til han fyren med caps og sneipen i munnen ( jeg ikke husker hva de het…..lurer på om det var Andy ett eller annet ?) ble når han prøvde a snike seg inn etter noen øl og drinker på pub’en…og kona stod bak døren med kjevla for å ta “godt” i mot han når han kom hjem igjen !!!!

Legg deigen forsiktig på toppen av pålegget.

Med fingrene drar du den mot underkanten og trykker kantene mot hverandre slik at de blir forseglet. Før du lukker det helt bør du passe på at du har fått ut all luften så godt du kan. Hvis ikke vil det danne seg et hulrom mellom pålegget og toppen av focacciaen. Du vil kjenne det med hånden om det er mye luft under “lokket” Da bare presser du det forsiktig ut før du du er ferdig med å “lime fast” kantene.

Trykke  fingertuppene på toppen akkurat som når du lager vanlig focaccia …..uten at det skal gå hull på den. Drypp over litt lunkent vann og resten av oljen og strø over litt salt. Vær forsiktig med at væsken ikke renner på undersiden av focacciaen siden den da har lett for å bli litt for bløt på undersiden og kan virke rå selv om den ikke er det.

Sett stekeovnen på 200 c med over og undervarme men uten varmluft. Når stekeovnen har nådd temperaturen setter du focacciaen inn til steking på nest nederste rille i ca 20 min. til den har en gylden overflate. Du kan godt smugtitte på undersiden også med hjelp av en stekepanne …ser undersiden godt stekt ut men bleik på toppen setter du formen høyere opp i ovnen, hvis toppen er brun men at den er bleik under dekker du focacciaen med bakepapir eller setter en stekeplate på rillen over focacciaen.

Nå har du to muligheter ….enten så spiser du den varm mens osten fremdeles er myk og “rennende” sammen med en god salat.

Eller du kan vente med å skjære den i matpakkestykker når den er kald slik at osten igjen er blitt “fast i fisken”

Det blir perfekt til å ta med i nistekurven uten at det blir noe søl.

Ut på tur aldri sur…….og skulle værgudene slå seg vrange når du har picnic kurvene din klar……ja, da tar du picnic’en på stuegulvet. Eller skjær den i små munnfullen stykker og server den sammen med en aperitiff.

Denne oppskriften min finner du også i gruppen “Bakelyst med Hjemmet” på Facebook hvor jeg forklarer det på en enklere måte uten for mange “utbroderinger”

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Maihaugen

Carolines andre hjørne av Norge 2. Il secondo angolo della Norvegia di Norvegia 2

“Mai avere il muso quando si va in gita” si dice in norvegese. Ed era proprio quello che pensavo mentre andavamo a Maihaugen per incontrare il mio bisnonno! “Ut på tur aldri sur” tenkte jeg da vi vandret mot Maihaugen for å møte min oldefar !

Insalata di prosciutto e melone – Salat med spekeskinke og melon

Prosciutto e melone med en norsk vri

Morellene i Pecetto Torinese

Det er helt utrolig at dette landskapet med disse grønne engene ligger 20 min med bil fra sentrum av Torino.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Carolines fylte focaccia. La Focaccia ripiena della Caroline”

  1. Morten Kielland Rygh

    Dette ser skikkelig godt ut! Jeg er jo en kløne mht. baking, men må prøve denne en gang – selv om det vil være med skrekkblandet fryd 😉 Det høres fornuftig ut å lage den i en panne for å få en fin form på den, men har ikke noen tilsvarende i metall – tror du man kan bruke en ildfast paiform her?

    1. Selvsagt kan du bruke en ildfast form Morten eller en liten langpanne. Bruk alt det som tåler stekeovn. Hvis du ikke er så flink med bakst hadde jeg prøvd meg på den «vanlige» focacciaen først. Focaccia genovese, er kjempeenkel å bake selv for de som ikke er flinke i bakst. Ønsker deg en fin bakstdag ??

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top