Carolines brød – Il pane della Caroline

Finnes det noe bedre enn hjemmebakt brød ? Og lar du det heve i kjøleskapet har du nybakt brød dagen etter uten for mye stress og styr. Dette erbrødet som du ikke trenger å kna, du bare bretter det!

Det eneste problemet er at det går ganske varmt for seg i jungeltelegrafen  etterhvert som duften av de nybakte brødene siver ut i trappeoppgangen. Så jeg var jo nesten nødt til å dele litt med alle naboene som stakk nesen ut av dørene sine. Til slutt satt Maurizio og jeg igjen med ett brød som gikk unna i en fei sammen med en salami som han hadde med seg hjem fra Emilia Romagna. Da det bare lå en liten skalk igjen på bordet sa han “stikk bort til naboene og spør om du kan få tilbake et par skiver”!

Handleliste for 3 mellomstore brød:

  • 525 gr. Lunket vann fra springen ( litt i underkant av 5 1/2 dl )
  • 150 gr. Havregryn
  • 10 gr. Ekstrajomfruolivenolje. + ekstra for å “smøre” bollene.
  • 5 gr. Brunt sukker
  • 1 pakke tørrgjær 7 gr. som tilsvarer 25 gr. fersk gjær
  • 15 gr. Salt
  • 500-600 gr. Hvetemel eller fint sammalt.

Hell det varme vannet i en stor bolle, tilsett havreflakene og sukker. Med en tresleiv tilsetter du ca 300 gr. hvetemel og rører godt det skal bli som en “sørpe”. Tilsett 90 gr. hvetemel og en pakke med tørrgjær, rør rundt. Nå kan du tilsette salt, olje og ca. 125 gr. mel. Rør rundt med sleiven din. Jeg håper at det ser slik ut nå:

Dryss rikelig med mel over deigen og legg et kjøkkenhåndkle over bollen.

Etter at den har hevet i ca. 1 time vil den se slik ut…..håper jeg iallefall at den gjør!

Legg mel på bakebordet og hell deigen ut på bordet. Ikke bli redd siden den er ganske løs……i fisken, og klissete. Det gjør at brødet ikke blir tørt og at du slipper å elte i det uendelige!

Nå har jeg min egen måte å elte på, og det er sånn: Ta tak øverst på deigen og brett den sammen til nederste del hvor du fester endene med at du trykker dem sammen. Snu deigen med “skjøten” opp og ta igjen tak i toppen av deigen brett den over skjøten og press sammen endene med fingrene, snu “skjøten” opp mot deg igjen, ta tak i overste del av deigen og brett igjen. På denne måten beholder du noe av luften som er i deigen. Del deigen i 3 emner og brett dem et par ganger.

 

Legg kjøkkenhåndkle over deigen og la de heve i 15-20 min. og “brett ” tre ganger. Legg kjøkkenhåndkle over deigen igjen, la de hvile en gang til før du “bretter” igjen.

 

Hvis du vil at de skal heve natten over, smører du små plastboller eller skåler med olivenolje og legger deigklompene oppi, husk at de hever seg så det må være god plass i bollene. Strø over litt mel.

Nå skal de stå og heve i kjøleskapet over natten, men først “legger” du dem i hver sin plastpose. Blås litt luft i plasposene og knyt igjen tuppene. Dagen etter tar du de ut fra kjølekapet, du kan selv se hvordan de har hevet seg over natten.

Hell deigen ut på et melet bord dagen etter for å fortsette og brette tre ganger.

 

Begynn med en av gangen. Hvis du ikke skjønte det jeg mente med brettingen håper jeg at disse bildene kan hjelpe deg.

“Snurp” sammen endene på undersiden og legg dem i en langpanne med bakepapir under. Klipp et kryss i brødene med saks, strø over litt mel og la dem hvile der i ca 30-40 minutter.

 

Sett stekeovnen på 190 C med over og undervarme, men ikke med varmluft. Og sett brødene inn på midterste rille i ca 30 – 40 minutter.

hvis du synes at de begynner å bli “farlige” brune på toppen setter du ovnen ned til 170 C. Jeg liker at de er brune med hard skorpe.

For at de ikke skal bli fuktige under mens de avkjøler seg legger jeg en tresleiv på tvers over formen hvor jeg lar brødet “hvile”, på denne måten danner det seg ikke damp på undersiden av brødet. Blir brødet liggende i formen uten mulighet til å la dampen sive ut vil bunnen på brødet virke vått til slutt. Eller legg dem på en kakerist hvis du har det. Hvis du vil ha en mykere skorpe legger du kjøkkenhåndkle over mens de fremdeles er varme.

Deigen skal være klissete før du legger den til heving i kjøleskapet. Har du for mye mel i deigen blir brødet hardere og tørrere.

Tips: Jeg begynner alltid med væsken når jeg baker brød, da har jeg bedre kontroll over hvor mye mel jeg skal ha i. Bruk det melet du selv vil og ikke bruk så mye gjær. Og har du ikke eltemaskin er dette den letteste måten å få et godt brød. Siden den er ganske flytende og klissete vil gluten binde seg av seg selv. Og med brette metoden slipper du å bli opprørt når telefonen ringer og halve brøddeigen har klistret seg til hendene dine……og til telefonen din når du svarer. For telefonen ringer jo nesten alltid når man har tilgriset hender og er opptatt med noe.

Hvis du vil lage brødet med en gang hopper du over at den skal heve i kjøleskapet og den siste brettingen.  Du legger de direkte til heving i langpannen din etter at du har brettet de tre ganger. Etter 30-40 minutter steker du dem.

 ❤

Scroll to Top