Følg meg!

Formkake.

Formkake går aldri av mote, min favoritt er Sitronformkake.

Formkake, enkel kake som aldri går av mote men som jeg noen ganger glemmer. Når jeg tenker på sitronformkake så går tankene mine automatisk til gamledager. Jeg kan nesten se det hele for meg der en lyshåret pike med musefletter hopper paradis, den lette sommersolen flagrer som en sommerfugle mens hun hinker og hopper glad og fornøyd.
Det er sommer og sol, inne i hagen har mormor dekket bord i skyggen av det digre plommetreet. Blondeduk, servietter, tallerkner, glass, kopper, gaffler og kakefatet med mormors klassiker. Sitronformkake med sitronglasur.
De voksne drikker kaffe mens skravla går og barna får saft og vann mens mormor begynner å skjære kaken i skiver.
Kaken er kompakt og det danner seg ikke smuler mens hun løfter kakestykkene over på de fineste tallerknene med blomstrende roser.
Piken med musefletter flagrer bort til blomsterbedet for å plukke noen blomster som hun danderer på kakestykkene.

Sitronglasur har alltid gitt meg både fryd og frysninger. Den friske smaken av sitron er en fryd mens glasur gir meg en slags frysning når den «knepper». Derfor har jeg droppet glasuren denne gangen men det er det bare å blande nypresset sitronsaft med melis.

For et par år siden var jeg freelancer for Hjemmet med baksten min og la ut en ny oppskrift hver uke i gruppen. All baksten selvkomponerte og det ble mye prøvebakingsmaking, mye ble godt, noe ble jævlig mens andre ganger måtte jeg prøvebake flere ganger før jeg var fornøyd med resultatet.
Den som varte lengst var linsene. Jeg skulle prøve å friske opp minner fra barndommen med en av mine favoritter som var linser. Det endte med det ene stekebrettet etter det andre med forskjellig prøvebakst i hele to uker til stor frustrasjon for Maurizio og naboene som måtte prøvesmake før jeg endelig kom i mål.

I går bakte jeg en enkel formkake, det er lenge siden sist jeg bakte denne kaken og igjen gjorde jeg noen forandringer  selv om jeg visste at det var risikabelt å ‘tulle» med favorittkaken til Maurizio.  I dag ser jeg at halve kaken har forsvunnet i nattens mulm og mørke og jeg kan forsikre deg om at den smakte godt…..nesten alt for godt. En liten skive ble til en til og en til, jeg må jo smake på baksten min jeg også! Og mens jeg satt der å smakte og studerte kaken begynte jeg å fundere om det egentlig er noe som slår en klassisk formkake som er kompakt uten at den smuler, uten kremer og glasurer? En kake som smaker akkurat sånn som den ser ut….eller egentlig synes jeg at den smaker bedre enn utseende.

Når det gjelder bakst så gjør det stor forskjell om hvordan og hva du gjør, om du smelter smør, om du pisker egg og sukker til eggedosis eller om du rører smør og sukker hvitt.
Jeg tror jeg har prøvd alle forskjellige metoder i årenes løp og du kan finne mange forskjellige oppskrifter her i bloggen min. Det er bare å skrive formkake i søkefeltet.
For det meste foretrekker jeg at det skal være enkelt og ikke innviklet å bake en formkake men jeg må innrømme at dette er den beste. Derfor er det virkelig verdt strevet med å røre smør og sukker hvitt og stivpiske eggehvitene selv om det blir litt ekstra oppvask.

Formkake med sitron :

1 1/2 liter brødform/ kakeform. 170 grader med over og undervarme men uten varmluft i ca 50 minutter.

  • 300 g meierismør
  • 250 g sukker
  • 250 g hvetemel
  • 3 egg
  • 50 g potetmel eller Maizena
  • 1 tsk bakepulver
  • saften fra 1 sitron

Om du tar alle ingrediensene ut fra kjøleskapet en stund før du starter går det fortere samtidig som at jeg synes at resultatet blir bedre.
Ha smør og  180 g sukker i bakebollen og la kjøkkenmaskinen gå på middels til høy hastighet til det er hvitt og luftig. Ca. 10 min.
Skill eggeplommene og eggehvitene. Legg eggeplommene i smørblandingen og bland godt før du sikter i det tørre sammen med saften fra sitronen. Bland det godt uten å overarbeide kakerøren, det skal bare bli blandet.
Stivpisk eggehvitene, når de er stive tilsetter du resten av sukkeret og pisker til det er blankt.
Vend halvparten av hvittene forsiktig inn i røren før du tilsetter resten. Rør forsiktig fir hånd fir at ikke all luften fra hvittene forsvinner.
Det kan se ut som om røren er kornet og ikke fløyelsmyk men det skal du ikke bekymre deg over, det viktigste er at det alt er godt blandet uten at den er overarbeidet.
Hell røren i kakeformen og sett den på nest nederste rille i varm stekeovn med over og undervarme ( uten varmluft ) i ca 50 min.
Om den begynner å bli for mørk på toppen setter inn du et stekebrett på nest øverste eller øverste rille for at kaken blir litt beskyttet på toppen
Prøv med en trepinne om den er ferdigstekt. Er pinnen tørr så er kaken ferdig, henger det litt deig igjen på pinnen må du steke kaken litt til.

Jeg håper at du blir like fornøyd som Maurizio, naboene og jeg ble hvis du baker denne kaken. Her i Italia spiser de fleste noe søtt til frokost og denne er perfekt siden kremete kaker kan bli litt for voldsomt på morgenkvisten før du flagrer av gårde til en ny dag.

 

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Beppino Occelli

Piemonte e Beppino Occelli

I de siste årene har det vært stor snakk om viner fra Piemonte i Norge, det mange ikke vet er at her lages også en av verdens beste oster……

Gryter av gull

I dag var jeg en tur i Torino for å handle inn alt det som jeg trenger til mitt første matkurs jeg skal holde i Norge.

"Magazzini Oz" Torino

I Torino er de følsomme for de som er vanskeligstilte, har syldommer eller sosiale problemer. Og stikker du innom her for en kaffe, lunsj eller……

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Formkake.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top