Fastelavnsboller italienske Maritozzi

Søndag 2 mars er det Fastelaven, derfor er det på høy tid å planlegge årets fastelavnsboller. Det kan hende at du allerede har din favoritt både når det gjelder bolleoppskriften og fyllet. Men det kan jo også være at du har lyst på en ny vri, en ny smak og en ny oppskrift.

For et par uker siden tok kjøkkenmaskinen min farvel, derfor endte jeg opp med å bake for hånd men uten å bli stående der å elte og kna.
Jeg tenkte også på at tiden var inne for å fylle bollene på en annen måte siden jeg selv husker hvordan det tøt ut på alle kantene når man skulle ta en bit av de tradisjonelle fastelavnbollene med krem og melis. Selvsagt ble det mye morro med kremdotter på nese og kinn mens man prøvde så godt man kunne å balansere bollen i hånden uten at det drysset melis og kremdotter på gulvet.
Nå tenker du kanskje at det høres litt dumt uten siden man jo skal legge de på en tallerken og man skal kanskje spise de med en gaffel?

For å være helt ærlig så foretrekker jeg å holde bollen i hånden selv om det ikke akkurat er så enkelt når det gjelder boller som er skåret i to og fylt med krem.
Hva om vi vrir litt på bollesnittet, tenker som en italiener og fyller bollene som om det skulle vært et pølsebrød?

Jeg skar et snitt på toppen av bollen mens jeg passet på at den ikke delte seg i to. I bunnen bredte jeg litt karamelliserte fiken ( forklaringen på fiken»syltetøyet» finner du lenger nede i linken ) Oppå fyllet bredte jeg en hjemmelaget vaniljekrem ( forklaringen på den finner du også lenger nede i linken )

Det er helt opp til deg selv om du foretrekker å pynte den på toppen med hakkede nøtter, sjokoladestjerner eller noe lignende. Jeg valgte å ha fikensyltetøyet på bunnen av fastlavensbollene og vaniljekremen på toppen. Det som var artig var at med fiken ble det også litt knas med alle fiken»frøene»

Som sagt bruk din egen bolleoppskrift som du trives best med eller om du foretrekker å jukse med kjøpeboller. Men husk at det ikke er noe som dufter bedre enn nybakte boller og som forvandler kjøkkenet til det koseligste rommet du kan drømme om, samtidig som at stekeovnen varmer. Om du er redd for strømprisene så skal du vite at bollene ikke trenger mere enn ca 12 min steketid.

Disse bollene er saftige og litt kompakte siden de inneholder både smør, egg og sirup.

Bolleoppskrift :
  • 450 g siktet hvetemel
  • 3/4 dl lys sirup
  • 75 g smør
  • 25 g fersk gjær
  • 2 dl H-melk
  • 1 egg

Siktet melet i en bolle ( det er alltid lurt å sikte melet selv når det står på posen siktet hvetemel. Tilsett kaldt smør i melet som du smuldrer med fingertuppene.
Varm melken i en liten kjele og tilsett gjæren. Lag et grop i hvetemelet og hell melken med gjæren og siruppen i «krateret»

Knekk egget og begynn å blande med en gaffel. Når all væsken er blandet begynner du raskt å røre inn det tørre

Kna deigen rask sammen, deigen er ganske kompakt men den er ikke klissete. Legg den i bollen, dekk den til med et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenplast og la den stå å heve i ca 2 timer på et sted hvor det ikke er trekk.

Etter to timer hadde jeg den ut på bordet og delte deigen i 7 omtrent like emner.

Trillet de til boller selv om jeg egentlig ville ha de litt mere avlange enn runde.

Igjen dekket jeg de til og lot de heve i 1 time….på et sted uten trekk.

Jeg satte stekeovnen på 230 grader med over og undervarme. På bunnen av stekeovnen satte jeg en liten kjele med vann for å få damp effekten.
Så var det tid for å pensle bollene men siden jeg hadde brukt opp alle eggene med eggeplommer til vaniljekremen hadde jeg bare igjen eggehvitene. Derfor pisket jeg forsiktig en eggehvite ( uten at det blir skum) og brukte den som «smurning», som fungerte )

Da stekeovnen var varm satte jeg brettet med bollen på midterste rille mens jeg sankt temperaturen til 190 grader.
Etter 7 min begynte bollene å få bittelite farge. Da først tok jeg raskere enn raskest ut gryten med vann og fortsatte å steke bollene til de var blitt gyldne.

Da de var avkjølt pisket jeg kremfløten stiv og satte frem alt for «puslespillet»

Jeg blandet litt av den avkjølte vaniljekremen med stivpisket kremfløte. Lagde et snitt på overflaten av bollene mens jeg var forsiktig at de ikke skulle dele seg i to.
På bunnen av hver bolle bredte jeg litt av mitt fikensyltetøy.

Så fylte jeg bollene med vaniljekremen.

Med hjelp av en smørekniv jevnet jeg kremen sånn at den fikk samme fasong som bollen, litt sånn som at den gikk i et med bollefasongen.

 

Det er helt opp til deg selv hvor mye krem du vil ha i bollene siden du kan «tøye» bollene mens du holder på. Men som sagt vær forsiktig at bollene ikke deler seg i to.
Og som det seg hør og bør ble det et lite melisdryss på toppen, akkurat som de tradisjonelle fastelavensbollene.

 

Om du skulle få lyst til å lage fyllet med fiken så lagde jeg det med de tørkede fiknene som nå er på tilbud mange steder. Fiken og dadler er typisk juleknask og på denne tiden av året pleier de fleste butikkene å selge de på tilbud før å tømme lagrete som må ha plass til påskegodteri og andre godsaker.

Fiken»syltetøy» med sitron :
Jeg la de tørkete fiknene i vann i ca 2 timer etter å ha klippet av stilken.
Hadde 1 dl gyldent sukker i en liten gryte, klippet finnene i to ( om de er større deler du de i fire ) Tilsatte 1 dl vann og lot de karamellisere seg før jeg tilsatte saften fra en halv sitron, siden jeg synes at bare fikner blir litt for søtt og «kjedelig» Lar det avkjøles seg litt før jeg moser det litt opp. ( ikke for mye siden jeg ville ha litt biter å tygge på )
Vaniljekrem :
  • 4 eggeplommer
  • Skall fra 1/2 sitron
  • 1/2 l h-melk
  • 40 g hvetemel
  • 125 g sukker
  • vanilje

Ha alle ingrediensene i en gryte, rør godt med en vips mens du har den på middels til svak varme på stekeplaten. Hjelp gjerne til med en slikkepotte for at kremen ikke skal bli klumpete. Kremen skal ikke koke, derfor må du følge nøye med.
Når den er ferdig tilsetter du vaniljeekstrakt/ aroma eller om du bruker frøene fra en vaniljestang helt fra starten. Sitronskallet skal du ta ut.
Ha kremen over i en bolle og dekk den til med kjøkkenplast, du må dytte plasten direkte mot overflaten på kremen for at det ikke skal danne seg en hinne på toppen.
Sett kremen kaldt, og ikke rør i den når du skal bruke den, bare ta et par spiseskjeer og rør det forsiktig i den stivpisket kremfløten.

Om det er noe du undrer deg over og som jeg ikke har forklart godt nok så er det bare å spørre meg.

Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god søndag med fastelavnsboller

 

 ❤️

 

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Søndagslunsj i parken – Pranzo della domenica al parco "

Med bobil fra Norge til Italia i oktober

Grønnsaksstrudel Strudel di verdure

Carolines spinatstrudel – Strudel di spinaci della Caroline

I dag tenkte jeg at det ville passe perfekt med en spinatstrudel til middag siden de fleste er ferdige med å bake de tradisjonelle norske julekakene som skal på kakefatet. Til hverdags serverer jeg den med en god salat mens til fest blir det røkelaks

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Logg inn her

En lørdag med smilehull i Torino

Lørdag morgen….Stella vil ut….Det er svinekalt……Det er tåke…..og vi møter hennes største fiende som også er ute på en luftetur……Det er da det…..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Skroll til toppen