Cantucci og Biscotti

Håper mange kan ha glede av denne oppskriften av Cantucci, eller Biscotti som de vanligvis blir kalt i Norge. Spesielt for de som ikke tåler hverken gluten, laktose eller melkeprotein som har alltid drømt å kunne kose seg med disse småkakene.

Noen kaller de for Biscotti mens jeg har alltid kjent de ved navnet Cantucci. På italiensk heter søte kjeks, biscotti, derfor kan det bli noen misforståelser om du spør etter biscotti når du er i Italia. Mens om du spør etter Cantucci vil det nok ikke oppstå noen misforståelser siden det er navnet som blir brukt omtrent over hele Italia
Orginalt kommer Biscotti, fra Prato som er byen i området Prato i Toscana og de heter derfor Biscotti di Prato mens det heter seg at Cantucci kommer opprinnelig fra Pisa. Men også her er det mye usikkerhet og forvirringer som det gjerne blir når det er snakk om populære oppskrifter og deres opprinnelse. Det alle er enige om er at de kommer fra Toscana og at de er perfekte til å dyppe i et glass hetvin eller sammen med en kopp kaffe.

Men for å være helt ærlig så blir jeg fremdeles litt forvirret når nordmenn spør meg om biscotti som for meg og mange andre italienere vil si søte kjeks og som man spiser til den italienske frokosten.
Mens om de spør meg om Cantucci har jeg aldri vært i tvil om hva det er snakk om.
Dette er selvsagt bare en liten detalj som egentlig kan bli diskutert i timesvis og som du sikkert vet så elsker italienere å snakke om mat og diskutere opprinnelser og oppskrifter.

Så nå fikk du litt å tenke på til neste gang du kommer til Italia. Prøv det selv og se hva du blir servert. Det du må huske på er uttalene, Cantucci blir uttalt Kantotsji mens Biscotti blir uttalt Biskotti. Og om du insisterer på at det er Biscotti du vil ha kan det godt være at de svarer deg Ahhhh Biscotti di Prato!

Denne gangen skal jeg dele med deg min oppskrift på Cantucci uten gluten og melkeprotein. Jeg har også jukset litt siden jeg var redd for at de ble alt for tørre, derfor tilsatte jeg rosiner som jeg hadde lagt i bløt i litt Vin Santo men egentlig så var det helt unødvendig.
Mens det som du må være ekstra forsiktig med er at de kan lett gå i stykker når du skjærer de opp etter den første steketiden. Derfor stekte jeg de litt lenger ( 5 min ) enn jeg vanligvis gjør med vanlige Cantucci. Sammtidig lot jeg stenge avkjøle seg litt før jeg skar de opp. Hold gjerne «stangen» litt fast med den ene hånden din mens du skjærer de opp.

Om noen av de går i stykker så har du ferdig crunchy til frokostblandingen din eller som topping på en dessert. Men som sagt vær forsiktig og bruk en skarp kniv når du deler de opp. For all del ikke bruk en brødkniv siden de da bare vil smuldre seg opp.

Stekes i ca 20 min på 180 c med over og undervarme, uten varmluft.
Cantucci:
  • 225 g rismel
  • 1 tsk bakepulver
  • 125 g sukker
  • 2 egg
  • 25 g olivenolje
  • 20 g honning
  • 100 g mandler
  • 40 g rosiner ( kan sløyfes og erstattes med mandler ) 
  • 1 knivsodd salt
Hakk mandlene grovt opp.

Ha rismelet i en bolle, lag en grop hvor du tilsetter alle de resterende ingrediensene.

Bland det sammen med en gaffel.

Når det har samlet seg litt har du det hele over på bakebordet/kjøkkenbenken og knar deigen raskt sammen.

Tilsett eventuelt littegranne rismel om det blir klissete.

Jeg lot deigen hvile i kjøleskapet en times tid før jeg trillet deigen ut til to stenger.

Sett stekeovnen på 180 grader med over og undervarme men uten varmluft. Dekk stekebrettet med bakepapir.

Trykk veldig lett på toppen av stengene ved at de blir litt flatere. Pensle stengene med en eggeplomme som du tilsetter en dråpe vann ( dette gjør for at det blir enklere å smøre stengene ved at eggeplommen ikke er så «tjukk og fast» )

Sett stekeplaten med kakestengene på nest nederste rille i den varme stekeovnen ( et hakk under midten )/

Stekes i ca 20 min til de er blitt gyldne ( er de for lyse vil de bare « smuldre seg opp» når du skjærer de opp men de skal heller ikke være for mørke siden de skal stekt en gang til etterpå )

La de avkjøles ca 10 min på stekebrettet før du begynner å skjære de i passe tykke skiver.

Velg selv om du skjærer de diagonalt eller på tvers. Om de skal dyppes blir det enklere om de er skåret diagonalt men det er samtidig også « lettere» at de går i stykker.
Jeg sklir bakepapiret over på bordet og skjærer de direkte på bakepapiret. Tar tak i bakepapiret og drar det tilbake sammen med kakene over på stekebrettet. Har du stekebrett uten kanter slipper du å gjøre alt dette, da deler du opp stengene direkte på stekebrettet.

Sett stekebrettet tilbake i stekeovnen. Stekes i ca 5 -10 min til de har fått en dypere farge. De blir noe  mørkere enn de «vanlige» for at de ikke skal smuldre seg opp når du deler de.

La de avkjøles helt før du har de opp i kakeboksen.

Håper mange kan ha glede av denne oppskriften av Cantucci eller Biscotti som de vanligvis blir kalt i Norge , spesielt for de som ikke tåler hverken gluten, laktose eller melkeprotein,

❤️

Screenshot
Scroll to Top