Ikke kast gammelt brød!
2 porsoner, 13 brødboller :
- Brød med skorpe ( det skal veie 250 g når det er oppbløtt og at du har klemt ut så mye væske som mulig )
1 egg - melk ca. 4 dl
- 50 g Pecorino eller Parmigiano
- Bladpersille
- Meriam eller oregano
- salt og pepper
Tomatsaus :
- 2 bokser med tomater
- 1 fedd hvitløk
- 4-5 ss olivenolje, ekstravergine
- 2 blader basilikum
- salt og pepper.
Begynn med brødet som du må bløte opp i en bolle sammen med melk. Skjær bort skorpene ( ikke kast de, dette blir den fineste og beste kavringstrøet du kan drømme om, pluss at det er gratis! )
Legg innmaten av brødet i en bolle og hell melken over. Melken skal ikke å dekke brødet, du bare snur brødet i melken ethvert som det mykner. Det tar litt tid før det mykner så gjør noe annet i mellomtiden sånn at du slipper å bli stående der å trippe utålmodig.
Når brødet er bløtt kryster du ut så mye melk som mulig med hendene dine. Du skal sitte igjen med 250 g oppbløtt brød.
Hakk persillen fint.
Tilsett de andre ingrediensene sammen med en klype salt og pepper.
Vær forsiktig med saltet siden osten også er salt.
Nå kan det være at deigen er for bløt/ klissete eller for fast. Er den for fast så tilsetter du litt av melken som du har brukt til bløtlegging mens er deigen for klissete kan du tilsette litt kavringstrø.
Jeg prøvde meg frem med å forme en bolle og skjønte raskt at jeg måtte tilsette litt kavringstrø.
Jeg hadde allerede malt skorpene til kavringstrø.
Sett bollen med deigen i kjøleskapet en halvtimestid…..eller lenger. Du kan godt la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter. Da har du middagen nesten klapper og klar!
Ta frem en liten gryte og hell 1/3-1/2 av gryten med nøytral olje. Hvor mye olje, kommer ann på størrelsen av gryten men husk at gryten aldri må være full siden den varme oljen bruser litt når du frityrsteker.
Ta frem to tallerkner, en til egget, som du «pisker» lett med en gaffel og en annen med kavringstrø.
Med en skje deler du deigen opp i ca like store porsjoner som du legger på en fjel som du har fuktet med vann.
Fukt hendene med litt vann og trill bollene forsiktig til de bli jevne og runde.
Med hjelp av en gaffel vender du forsiktig bollene først i egg også i kavringstrø. Behandl bollene/kakene forsiktig siden de er ganske myke og kan lett forandre fasong.
Dekk en tallerken med kjøkkenpapir hvor du legger bollene etterhvert som de er ferdigstekte. De skal ha en mørk gylden farge.
Temperaturen på oljen er rundt 170 c.
Som sagt så var dette den første versjonen og som passet perfekt sammen med en salat.
Til middag hadde jeg olivenolje, hvitløk og basilikum i en stekepanne. Når det begynte å bli varmt tilsatte jeg tomatene som jeg hadde most opp med en stavmikser og tok ut hvitløk og basilikum.
Tilsett litt salt og la tomatsausen småkoke under lokk i ca 20 min.
Tilsett de frityrstekte brødbollene og la det småputre videre i ca 10 min.
Du vil se at brødbollene nå er fastere i konsistensen enn de var når de «bare var frityrstekte. Jeg hadde tenkt å ta et bilde men de forsvant før jeg rakk å fotografere.

Buon appetito!
Mannen min, Maurizio, som er italiensk er min værste eller skal jeg si min beste kritiker? Det som er sikkert er at jeg stoler fult og Helt på smakssansene hans selv om jeg synes at han kan være litt pirkete til tider.
Denne gangen våget jeg meg ut på tynn is ved å lage de samme brødbollene i to forskjellige versjoner på samme dag.
Frityrstekte brødboller med salat til lunsj og brødboller i tomatsaus til middag som blir to varme måltider. Som jo sier seg selv at det har tørna helt for meg. Han var et eneste stort smil både til lunsj og middag ( Skulle nå bare mangle, eller hadde jeg nok hentet kjevla!)
Når det er brød til overs pleier jeg å samle det i en papirpose. Der havner både rundstykker og brød i forskjellige versjoner. Du vet kanskje at en italiener omtrent ikke kan spise et måltid uten å ha brød ved siden av, da gjerne hvitt brød som loff, landbrød, rundstykker osv. Det som er viktig er at posen er i papir for at brødet bli tørt og ikke mugne.
Derfor var det altså hvitt brød jeg brukte men jeg kan ikke se noe problem om du bruker grovt brød i steden. Det vil bli mere smakfullt og gjerne med litt knas om brødet inneholder frø.
Disse fungerer perfekt også i matpakken, erstatt brødblingsene med brødboller.
Og husk at man bruker det man har, så om du ikke har Pecorino så bruker du Parmigiano eller annen lagret ost. Har du ikke bladpersille så bruker du kruspersille. Vil du ha tomatsausen litt sterk så tilsetter du en bit chili. Ta fantasien i bruk og lag din egen variant.
❤️