Zuppetta di vongole veraci e zucchine

Vongole og squashsuppe! Håpet er lysegrønt, og det er denne også. Så jeg håper virkelig at du stoler på meg når jeg sier at du MÅååååååå...prøve denne.

Vongole og squashsuppe! Håpet er lysegrønt, og det er denne også. Så jeg håper virkelig at du stoler på meg når jeg sier at du MÅååååååå…prøve denne. Har du allerde prøvd deg på sommerversjonen av “vellutata di broccoli, zucchine e piselli”? Tro det eller ei, denne er like enkel!

image

Lag gjerne suppen litt på forhånd eller dagen før hvis du har invitert hele nabolaget som jeg gjorde! Naboer pleier jo å sladre litt, og ryktene gikk som ill i gress om grønnsakskarbonadene mine. Alle var grønne av misunnelse så hva passet bedre enn å invitere hele bunten på en lysegrønn suppe med havbris! Alle var glade og fornøyde helt til vi begynte å diskutere om hvem som hadde grønnest plen, det var da sønnen min stønnet ” mangiate e state zitti!” . Jeg vet ikke om han sa det fordi han ville nyte den deilig suppen i stillhet eller fordi han ikke orket å høre på naboene mere, for hans del håper jeg det var for den deilige suppen ellers kan han se langt etter den neste gang!!!

Handleliste for 4 personer:

  • 400 gr. Squash
  • 50 gr. Vårløk
  • 4ss Jomfruolivenolje
  • 6 dl Vann
  • Salt
  • En liten kvast Bladpersille
  • 1 kg Vongole

Begynn med å vaske og rense squashen og vårløken. Del vårløken i skiver og legg dem sammen med olivenolje i en kjele på middels varme. Etter et par minutter ( den skal bare bli myk, ikke brun!) slenger du oppi 300 gr. squash som du skjærer grovt. Etter 5 min tilsetter du vannet og litt salt. La det koke til squashen er “mør” ca 20 min. Ta frem tryllestaven eller stavmikseren og mos det opp til en fløyelskrem.

Nå kan du skjære de squashene som du har lagt til side i bittesmå biter. Tilsett dem i suppen og la det koke i ca 5 min, de skal være “al dente”

Nå er det tid for vongolene. Jeg var sikker på at mine ikke hadde sand og derfor turte jeg å åpne dem direkte i suppen på veldig svak varme. Hvis du ikke er sikker råder jeg deg til å “koke” dem i en stor panne. Da er det lettere å kontrollere om det er noen som er fulle av sand. Hjelp deg med en gaffel for å se om det er noen som ikke har åpnet seg. Løft de som er lukket forsiktig ut. Når de ikke åpner seg betyr det at de enten er døde eller at de er fulle av sand, i det første tilfelle smaker de dæven og du kan bli syk.  I det andre tilfellet er det som da du lagde gjørmekaker i sandkassen da du var liten, og prøvde å smake på dem!!! For å være helt på den sikre siden pleier jeg å kaste de som er ødelagt også, tannleger er som sagt ikke gratis!

Legg alle vongole i vasken, ta de mellom hendene og "skrubb" dem som om du vasker hendene. Legg dem i en bolle med vann til du skal bruke dem. De som allerede har åpnet seg skal du kaste.
Legg alle vongole i vasken, ta de mellom hendene og “skrubb” dem som om du vasker hendene. Legg dem i en bolle med vann til du skal bruke dem. De som allerede har åpnet seg skal du kaste.

Når du skal åpne vongolene legger du dem i en vid panne på svak varme, ikke tilsett hverken vin eller vann fordi de kommer til å gi ifra seg sin egen kraft. Og det er derfor du må bruke svak varme. Legg lokk på og titt etter 5-6 min. Når de har åpnet seg kan du ta dem ut en etter en eller vente litt til alle har åpnet seg. Ikke vent for lenge for da blir de seige. Ta dem ut og sil kraften, det kan lett være litt sand i bunnen så “skjenk” den forsiktig da vil sanden bli igjen på bunden siden den er tyngre enn vannet. Kraften heller du oppi den ferdige suppen som du har varmet opp og bland forsiktig i vongolene. Server med ristet brød!

Hvis du hadde tilsatt vin når du åpner vongolene blir det både for mye kraft og du forandrer smaken på vongolene, og kremsuppen blir mye mere flytende. Vin blir ofte brukt for å “skjule” eller forandre smaker. Denne suppen har en ren men intens smak selv om det ikke er pepperoncino, hvitløk og vin.

Når man har de ferskeste og beste råvarer er det mange ganger litt synd å overarbeide dem. Det enkleste kan mange ganger være det beste! Men samtidig det vannskeligste.

Det var iallefall naboene mine heeeelt enige i da de “rullet” mette og fornøyde over de grønne hekkene på vei hjem.

Tips: hvis du ikke får tak i vongole kan du godt bruke blåskjell, Rens dem godt før du åpner dem på samme måte. Men du må ikke ha salt i squashsuppen fordi blåskjellene er saltet. Det kan være at det blir mere kraft når du åpner dem, kok den eventuelt litt inn etter at du har silt den, men pass på at det ikke blir for salt!

Dekk de varme skjelvende med aliminufolie slik at de holder seg varme mens du siler og mikser!

image

Buon divertimento e buon appetito!

Scroll to Top