Følg meg!

Carolines rosa rundstykker. I Panini rosa della Caroline

Rosa prinsesse rundstykker får du ved å blande rødbeter i deigen.

Carolines rosa rundstykker. I Panini rosa della Caroline

Dette innlegget er fra november 2019.

Vil du også bake mine rosa rødbet”rundstykker” som jeg vant en delt førsteplass med her i Torino?

Hvorfor jeg egentlig begynte å bake disse “rosa” rundstykkene er et slumpetreff.

For å være ærlig var det et fantastisk heldig slumpetreff. Ideen fikk jeg etter at jeg så et innlegg i en matgruppe på Facebook som en mor hadde lagt ut. Bildet viste en gryte med rosa kokende vann og en tallerken full av rosa spaghetti. Ikke sånn delikat rosafarget, nei spaghettien var nesten selvlysende! ‘Hvordan i allverden kan det ha seg’ tenkte jeg og stoppet opp for å lese teksten og kommentarene til bildet. Det var da jeg fikk bakoversveis ( jeg har pannelugg!) Damen som hadde lagt ut bildet skrev stolt at nååååå endelig spiste datteren hennes middag uten å slå seg vrang! Det var mange som hadde likt bildene og skrevet komentarer og spurt om hvordan hun hadde fått det til.  Det var utrolig maaaaaange som gjerne ville gjøre det samme for å få barna til å spise middag!!!!

Jeg kan godt skjønne at det så ordentlig festlig ut men at man må farge maten for å få unger til å spise synes jeg er litt i det drøyeste laget. Ikke misforstå meg for da sønnen min var liten slet jeg også mange ganger med noe lignende. Men istedenfor å farge maten sa jeg at kjøtt var dinosauruskjøtt og at fisk var hai ….da gomlet han  blid i vei og vi var glade og fornøyde alle sammen. Kanskje ikke riktig å lure noen men det var jo en hvit løgn som var for hans beste for at han skulle spise ordentlige matvarer og for at han ikke skulle slå seg vrang. Nå som han er blitt voksen og altetende ler vi av både dinosauruskjøttet og haien.

Men tilbake til den “festlige” rosa spagettien …jeg syntes det ble mindre festlig da hun endelig delte “hemmeligheten” med oss. Hun hadde nemmelig tilsatt konditorfarge i vannet!!!! Regner med at det var de fargene som blir brukt til å farge “sukkerdeigen” til disse kakene som ser ut som de mest utrolige kunstverk og som er på mote nå for tiden……og som jeg personlig ikke er så begeistret for. Jeg foretrekker at de ser ut akkurat som det de er …..nemmelig kaker og ikke leker eller utstillingsfigurer….men som sagt dette er min personlig mening.

‘Javel’ tenkte jeg, ‘dette er jo matfarger som man kan spise og som sikkert ikke er farlig for kroppen selv om jeg lurer litt på akkurat det’ Men det er ikke riktig at jeg kommer noe nærmere inn på det siden jeg ikke vet noe anngående akkurat det der! Men hvis jeg ikke husker feil ble det forbudt å bruke en rødfarge som ble tilsatt i maten for at den skulle se mere innbydende ut? …..men som sagt akkurat når det gjelder dette feltet er jeg uvitende og grønn. Men jeg synes det var trist at moren tilsette farge i vannet for å få datteren til å spise.

‘Det må vel gå ann å finne ut en annen løsning på å få maten rosa på en naturlig måte’ tenkte jeg ‘Hva med rødbeter’? ‘Det må vel kunne gi ifra seg nok farge pluss at det er sunt’?  Nå må jeg innrømme at hvis jeg hadde serverte en tallerken med knallrosa spaghetti til Maurizio tror jeg nesten at han hadde sett rødt! ….av sinne før han hadde smelt igjen utgangsdøren etter seg…..for å få seg noe ordentlig mat. Derfor måtte jeg tenke ut noe annet spiselig som jeg kunne farge knallrosa og valget mitt falt på brøddeig.

Jeg var litt bekymret da Maurizio skulle lage seg et smørbrød og spurte meg om hvor brødet var. Hele oppgangen oste jo av bakst og jeg kunne se at han gledet seg til en blings med hjemmebakt brød.

Nå var dette første forsøket og derfor hadde brødet en delikat rosafarge….noe Maurizio ikke la merke til. Han har nemmelig vanskeligheter ved å se forskjellige lyse nyanser….eller rettere sagt han er delvis fargeblind…..noe som jeg oppdaget etter å vært gift med han i 25 år. Da hadde vi kranglet i to uker anngående valg av nyanser på flisene som vi skulle legge på badet. Da badet var ferdig så det helt jævilg ut siden flisene på veggene var beige med en gultoner, gulvet var beige med en rosatone og bademøblene var beige med en gråtone. “Seeeeeeee….åssen det ser ut a!” Sa jeg sint “bare seeeeeee på alle de nyansene som ikke passer sammen” Han så rart på meg mens han beundret det nye badet med et stort smil. Det var da det gikk opp for meg at han var fargeblind og ikke kunne se de forskjellige nyansene ! Men det kan jeg fortelle deg om senere ellers blir vi aldri ferdig med disse rosa rødbetgreiene.

Brødet var mykt akkurat slik som Maurizio foretrekker mens jeg setter mere pris på en skikkelig hard skorpe…..noe tanngarden min ikke er helt enig i, mens tannlegen min derimot…han er storfornøyd!  Vel nok om det….Maurizio syntes at det var skikkelig lurt å putte rødbeter i brøddeigen da jeg spurte han om han kunne gjette hva jeg hadde tilsatt i brøddeigen. Det merkligste var at det smakte ikke rødbeter. Men rosafarget var alt for lys synes jeg derfor dobbelt jeg vekten av rødbeter og fikk en sterkere rosafarge på rundstykkene. Men jeg var enda ikke helt fornøyd.

Første gangen hadde jeg ikke penslet brødet og det ble litt beige på toppen ( det var nok derfor Maurizio ikke hadde sett at det var deli rosa!) Den andre gangen smørte jeg dem med litt av saften av rødbetene som jeg blandet med pittelite jomfruolivenolje. Resultatet ble bedre men ikke godt nok, derfor stakk jeg ned i butikken etter flere rødbeter. Damen i butikken fortalte meg at hun aldri hadde solgt så mange rødbeter før mens hun så litt rart på meg.

Nå har jeg bakt brød og rundstykker i alleslags rosa nyanser de siste ti dagene så det var kanskje ikke så merkelig at hun så litt rart på meg? Hun tenkte vel på den “stakkars gubben” som fikk servert rødbeter hver bidige dag. En dag klarte hun ikke og holde seg mere og spurte meg om jeg var fra Russland, noe jeg svarte nei til. Men hun ga seg ikke og lurte på om jeg hadde bodd i Russland! Hun trodde vel kanskje at jeg drev å disket opp med den russiske suppen “Borsch” for å få igjen varmen i kroppen siden det er blitt ganske kjølig her i Torino de siste ti dagene. Like lenge som jeg har bakt rosa rundstykker!!!

I går fant jeg opp den perfekte blandingen for å pensle mine rosarundstykker som skulle bli med i smørbrødkonkurransen som jeg skulle delta i klokken 12.30. Derfor stod jeg opp kl 6 for å starte den rosa drømmen min. I går turte jeg ikke å ringe på til naboene for prøvesmaking siden kjøkkenmaskinen min stod å durte mens det klirret kraftig med kopper, glass og tallerkner i skapet mens kjøkkenmaskinen hoppet og danset der den slang deigen hit og dit i bollen med kraftige smell. Da jeg satte maskinen på full hastighet begynte den til og med å “spasere” langs benken, dette var klokken 6.15 på en søndagsmorgen!  Vel, nok om meg og mitt her kommer oppskriften på de rosa hamburgerbrødene.

Det du trenger til 9-10 “hamburgerbrød” :

  • 2 dl melk
  • 1 dl vann
  • 25 gr. fersk gjær
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 200 gr. Kokte rødbeter ( jeg kjøpte de som er ferdig kokt og renset som selges i vakumpakker i kjøledisken )
  • ca 500 gr. hvetemel + ekstra til utbaking

Pensling :

  • Litt melk
  • en liten bit rødbet

Fyll en kopp med fingervarmt vann og legg i gjæren. Varm melken til den når kokepunktet og hell den i en bolle sammen med rødbeten.

Mos det hele opp med en stavmikser. Siden rødbetene var iiiiiiskalde ( rett ut fra kjøleskapet ) lot jeg melken bli glovarm slik at mosen ble passe varm for gjæren som elsker en fingervarmvæske for at ikke gjæren skal bli drept eller for at hevingen skal ta uendelig laaaaang tid.

Tilsett sukker, halvparten av melet og solsikkekjerner og rør godt. Hvis du har en kjøkkenmaskin bruker du den bollen, hvis du ikke har det blander du deigen for hånd…det går like greit selv om resultatet ble noe luftigere når jeg brukte kjøkkenmaskinen. Men man bruker det man har !

Tilsett litt mere mel sammen med gjærblandingen og bland, til slutt tilsetter du resten av melet sammen med saltet og blander godt. Bruker du kjøkkenmaskinen lar du den gå på middels hastighet i 10 minutter og høy hastighet i fem. Strø litt mel på toppen av deigen før du dekker bollen med et kjøkkenhåndkle.

La deigen stå og heve på et lunt sted uten trekk i ca 1-1 1/2 time.

Strø mel på bordet og arbeid deigen raskt sammen. Den vil virke ganske klissete derfor skal du ikke kna den hardt. Del deigen opp i biter med en skarp kniv. Du vil nå kunne kjenne og se at snittflaten er klissete. Ta litt mel på hendene og trill dem ut til boller. Legg de på et stekebrett som du har dekket med matpapir. Ta litt ekstra mel på håndflaten og trykk de flate.

Sett stekeovnen på 200 grader med over og undervarme men uten varmluft. La rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 1/2 time.

Sett et stekebrett øverst i ovnen slik at rundstykkene blir litt beskyttet fra varmen over for at de ikke skal bli brune.

Varm melken i en liten gryte og tilsett rødbetbiten. Mos det hele opp med stavmikseren. Dette er blandingen som du bruker for å pensle rundstykkene. Like før du setter rundstykkene inn i den varme ovnen pensler du dem med en brødpensel. Vær lett og rask på hånden.

Sett stebrettet med rundstykkene på nest nederste rille i ca 10-15 minutter. Følg med at ikke overflaten blir brun. Hvis du synes at de ser ferdigstekte ut tar du en av dem raskt ut og banker lett på underflaten. Du vil høre en hul lyd og du vil se at de er blitt brune under når de er ferdigstekte. Er de ikke det lar du de steke et par til fem minutter til.

Som jeg fortalte deg isted så stod jeg opp sammen med hønene i dag for å bli ferdig med baksten min innen klokken ti…..til glede for alle naboene mine !!!! Det var ikke naboene som skulle prøvesmake i dag, i dag var det nemmelig selveste Chef Max Mariola fra matkanalen “Gambero rosso ” som skulle prøvesmake og bestemme hvem som hadde laget det beste smørbrødet.

Det hele startet ved at en lokal radio “Cocina Clandestina” hadde bedt alle lytterene om å sende inn oppskriften på sitt beste smørbrød. Jeg sendte inn oppskriften på et norsk/italienskt “karbonadesmørbrød” som jeg ville “pakke inn” i mitt rosa rødbetrundstykke. Egentlig tenkte jeg ikke mere over det helt til Marco ringte meg og sa at jeg var kommet til finalen og at jeg skulle konkurrere sammen med en annen finalist på den internasjonale matmessen som ble holdt her i Torino i forige uke. Så der stod jeg med kjøkkenmaskinen som hoppet og durte mens jeg stekte og braste klokken 6 søndagsmorgen mens nervøse sommerfuglene begynte å flagre i magen min.

Og resultatet……jo det ble dette smørbrødet.

Jeg vant en delt førstepremie med Gianluca som hadde laget et smørbrød som etter min smak ikke var noe særlig godt …….det var KJEMPEGODT. Derfor kunne jeg ikke vært mere fornøyd over resultatet.

Jeg vil gjerne vise deg hvor forskjellig nyansene det kan bli ut av dette brødet. Alt kommer ann på stekemetoden og steketiden. I går fikk jeg ikke tid til å ta bilder av de  da de kom ut av ovnen. Men siden det ble noen igjen tok jeg bilde av dem i dag. De ser kanskje litt rynkete ut…..noe de ikke gjorde i går….men de er fremdeles bløte og gode så i dag skal jeg bare varme dem litt i den varme stekeovnen min for “ferske” rødbetrundstykker til lunsjen.

Det rare med dette brødet er at det blir rosa på yttersiden men oransj inni, bare se på det her hvor jeg har delt det i to.

Kanskje du også vil prøvebakesmake deg frem til ditt eget perfekte smørbrød med forskjellige smaker. Det var det jeg laget til middag en dag da jeg startet utforskningen med oppskriften som jeg sendte inn til konkurransen. Og hvis du servere en slik middag til unger så tror jeg nesten at det bare vil være blide fjes rundt bordet, sammtidig som du får “lurt” i dem rødbeter.

Er det bare gutter og mannfolk rundt bordet som er “allergiske” mot “jentelus” som vi sa når vi var små. Og som bare vil himle med øya over disse “barbiesmørbrødene” kan du jo kanskje heller bake disse sorte som er sorte som kull…..eller hvorfor ikke bak begge sortene ?

«Sorte hamburgerbrød, så sorte som kull»

I etterkant har jeg oppdaget at det blir solgt vegetarisk farget pulver som du kan tilsette i brøddeigen for å lage fargerikebrød. Men hvorfor bruke det når man kan bruke ordentlige grønnsaker ?

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Piemonte og Torino

Med klampen i bånn var vi på vei tilbake til Torino med lavendelduften i bilen og sommerfugler i magen.

Podkast på Way2go.no

En tusen takk til Lise Lotte Winter-Bay og Bjørn Moholdt for at de kontaktet meg.

Framura, salsiccia og middagen.

Før jeg reiste hjemmover fra Framura stakk jeg en tur innom den lokale slakteren i Castagnola. Castagnola er også en del av Framura selv om stedet ligger litt lenger opp i åsen og inn i landet.Hvis du kommer med bil istedenfor med tog til Framura må du ta av fra motorveien hvor det står Deiva…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top