Følg meg!

Risotto ai funghi, Risotto med sopp

Høsten er skogens skattekammer både når det gjelder mat og sind. Har du noen gang sett noen som surmuler mens de går

Risotto ai funghi, Risotto med sopp

Høsten er skogens skattekammer både når det gjelder mat og sind. Har du noen gang sett noen som surmuler mens de går tur i skogen? Og humøret kommer til topps etter at du tar med deg skogens skatter til grytene dine.

Her i Italia snobber de litt over kantareller mens de hyler over seg av herresopp eller steinsopp som du kanskje kaller de? De aner ikke hva de går glipp av når det gjelder kantarellene som er absolutt min favoritt.

 For å få de til å hyle enda mere lagde jeg risotto av herresopp, det var farmor som kalte steinsopp for herresopp!

Mange tror at risottoen skal være flytende, det skal den ikke men den skal ikke være tørr heller. «Bare sånn akkurat passe» som Ole Brum sa. Han visste hva han snakket om, selv om det kanskje ikke alltid er så enkelt….men vi prøver for det vi…ikke sant?

Du trenger altså sopp, her er den som jeg fant. Må nok rense litt oppi her før jeg begynner.

Har du allerde soppen klar så kommer listen over det du trenger her.

Handleliste for 4 personer:

 • 1 liten gul løk
 • 10-15 gr. tørket herresopp
 • 4-5 ss ekstra jomfruolivenolje
 • 1 dasj med hvitvin ( kan erstattes med annen væske)
 • Grønnsakskraft eller den kraften som du helst vil bruke
 • 1 topped ss med kaldt smør
 • 50 gr. revet Parmasanost
 • 360 gr. Risottoris, velg mellom Arborio og Carnaroli.
 • noen stilker med frisk rosmarin og salvie
 • en liten kvast med bladpersille
 • salt

Bruk gjerne en vid gryte med lave kanter, hvis du ikke har det så bruker du den du har men helst ikke den som har liten bund. Sett over kraften eller vann med buljongterningen til koking i en annen gryte. Legg den tørre soppen i bløt i en kopp med varmt vann fra springen.

Hakk løken fint opp og legg den i gryten med olivenoljen ta gjerne med en hvitløkbåt, men ta den ut før du heller i risen. Når løken er myk, men ikke farget tilsetter du den tørre soppen som du har «vridd»vannet ut av og hakket fint. Tilsett halve av den ferske soppen som du har skåret i tynne skiver.

La den forvelle seg i gryten, det vil si at i begynnelsen vil den gi ifra seg vann som du bare lar koke inn. La den få litt farge, men det skal ikke bli brent.

Tilsett en ss hakket bladpersille og risen. Nå må du røre godt mens øyne og ører må være med på leken, for du vil se at risen begynner å ta litt farge og du vil høre at den knepper litt. Dette tar mindre enn 4 minutter på middels varme. Hell en dasj med hvitvin som vil bruse opp og fylle rommet med de herligste duftene. Kok vinen inn, tilsett et par øser med kraften og vannet fra den tørkete soppen som du har silt. ( jeg siler den alltid forsiktig og lar det være igjen litt på bunnen av koppen, siden det ofte kan være litt jord eller sand der )

Sett på litt god musikk og dans mens du rører, da blir den ekstra god. Og du blir like glad som du var når du gikk i skogen.

Nå vil det se ut omtrent som her, mens du rører kan du steke den andre halvparten av soppen i en tørr stekepanne, når den har forvellet tilsetter du 1 ss olivenolje og steker videre til den har fått litt farge. Legg den oppi risottoen mens du fremdeles rører, synger og danser mens den italienske naboen din begynner å ule eller rettere sagt hyyyyle.

Det tar ca 20-30 min å lage risottoen, du fortsetter å helle i kraften når du ser at det begynner å tørke litt inn, men du behøver ikke å vente til det er helt tørt. Det skal være som en krem. Hold øye med risen for du kan se når den begynner å bli ferdig kokt. Den hvite kjernen vil begynne å forsvinne, men stopp når det fremdeles er en hvit prikk der. Ellers blir det sopperisengrynsgrøt!

image

Jeg håper du kan se hva jeg mener, hvis ikke kan du jo bare smake! Det skal være tyggemotstand i den. På slutten må du være litt forsiktig med å ikke tilsette for mye kraft. Ta gryten bort fra platen og begynn å «Mantecare» det betyr egentlig bare at du rører inn smøret og Parmasanosten, og la den hvile et minutt før du legger risottoen på tallerknene eller bare setter hele kjelen på bordet slik at alle kan forsyne seg selv.

Men pass på, magen blir mett før øynene!

sa alltid min farmor, hvis vi ikke spiste opp det som vi hadde forsynt oss med selv, ble det ikke noe dessert på oss. Mens hvis hun hadde forsynt oss var det en annen sak. Gjett hva jeg valgte………..helst ikke å forsyne meg selv!

image

Tips: hvis du ikke har tid eller orker å steke soppen for seg kan du slippe det, bare gjør som jeg forklarte deg før du la i risen. Eller du kan steke all soppen i forveien slik at du slipper å tenke på den mens du står der kanskje litt oppskjørta over risottoen. Men ikke stek den brun og krispy, den skal være myk. Hell gjerne litt vann på slutten for å få med deg all soppesmaken og den vil holde seg myk i kjøleskapet til du er klar! Kanskje neste dag ?

Hvis du er glad i peperoncino kan du gjerne ta med en bit av den sammen med løken, velg om du vil » fiske» den ut før risottoen er ferdig ellers kan den være som mandelen i julegrøten. Men denne gangen vil du oppdage med en gang hvem som fant den når den «heldige» vinneren blir litt rød i toppen og begynner å svette. Ellers er det også veldig godt med nykvernet sort pepper.

Jeg danderte friske urter på toppen, hvis du heller vil kan du hakke dem fint opp og strø bittelittegranne mens du «mantecarer»

Pass på at du har nok kraft, hvis du er litt i tvil setter du over litt kokende vann i tilfelle rottefelle!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Bønnestuing. Fagioli all’uccelletto

En bønnestuing som varmer både kropp og sjel på kalde vinterdager både i Norge som Italia

Torta di pesche e amaretti

Skulle det smake med en Fersken & Makronkake? Server den lunken med en iskremklatt til. Men det magiske med denne kaken er at den blir enda……..

Insalata di riso Venere e Baccalà – sort rissalat med klippfisk

Klippfisk og riso venere. En enkel rett for i sommervarmen med smaker fra Norge og Italia

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen