Når katten er borte danser musene på bordet….. med denne osterisottoen danser vi alle sammen….til og med kuene svinger seg lystige i risåker’n
En fløyelsmyk osterisotto lager du 20 minutter før du skal sette deg til bords. Trodde du at det var en vannskelig innviklet rett? Da sier jeg det igjen…..”Da får du tro om igjen”
Handleliste for 4 personer:
- 370 gr. Ris, Carnaroli eller Arborio
- 1 bitteliten løk
- 1/4 glass tørr hvitvin ( den kommer til å fordampe )
- Grønnsakskraft……hmmm…..du kan juks med grønnsaksbuljong terning!
- 60 gr. Revet Parmasan
- 150-180 gr. Revet Ost, jeg brukte en myk ost av kumelk.
- 20 gr. Smør
- salt
- nykvernet sort pepper.
Hvis du vil ha en mere “voksen” osterisotto tar du 60 gr. Blåmuggost, 100-120 gr. revet ost og parmasanen.
Ta frem en vid gryte til risotto og en mindre gryte til grønnsakskraften. Enten har du kraften klar eller så fyller du den lille gryten med vann sammen med 1 – 1 1/2 buljongterning til koking. I den andre gryten heller du 2 ss ekstrajomfruolivenolje sammen med løken som du har skåret fint, velg selv om du vil hakke den eller skjære den i tynne skiver. Dette blir kjempegodt.
Når løken begynner å få farge, eller egentlig litt før tilsetter du risen og lar den “brune” seg et par minutter.
Hell raskt i vinen mens du tar deg en slurk og en smakebit av osten. Dette er en av de få rettene at italienerene ikke spiser brød ved siden av…..bare en liten bit på slutten for å få med seg de siste smakene som “sitter igjen” på tallerknen.
Nå damper det fælt, la vinen koke nesten helt inn for så å tilsette en øse med kraften mens du rører, når du ser at det begynner å tørke tilsetter du en øse til med kraft. Og slik holder du på til risen er nesten kokt. Mens du koker risen……jukser du litt og heller i to øser med kraften slik at du skal få tid til å rive osten.
Når du begynner å se at det hvite i midten av risen forsvinner tar du gryten vekk fra platen. Rør inn osten, nå hadde jeg en myk ost som smeltet av seg selv, hvis ikke riv den først da smelter den raskere og begynner å danse i risottoen !
Synes du den virker for tørr tilsetter du bare en skvett med kraften. Husk at øvelse gjør mester også når det gjelder Risotto. Den skal ikke være flytende, da ville den blitt kalt “Minestra di riso” i Italia. Og den skal ikke være tørr, da ville italienerene kalt den for “Il mattone” som betyr “murstein” Den skal være sånn…akkurat passe. Pass på å ikke salte for mye, husk at osten er salt den også.
Sett enten hele gryten på bordet, eller legg en sjenerøs øse på tallerknen…..Eller gjør som meg med hjelp av en metall form.
Nykvernet sort pepper på toppen, da kan du sette deg til bords og nyte osterisottoen din i stillhet. For alle kommer til å sitte muse…stille!
Mens vi snakker om å være muse….stille, vet du forresten hvordan musen piper i Italia? For her piper de på italiensk !!!! Det oppdaget jeg da Thomas var liten og skulle lære seg alle dyrelydene i barnehagen. Nå hadde jo vi tjustartet med litt øving på sengekanten med godnatta historiene. Så forbauselsen var stor da han kom hjem for å fortelle meg at musen IKKE sa “pip” men “squik” og hunden sa ikke “voff” men “bau”, kuene sier “mu” som utales “mo” ( men det er vel fordi de ikke har ø’en!) ” Men hva sier fisken da .”spurte jeg han…… Neiiii det visste han ikke. Da sugde jeg inn kinnene mine, holdt fast med tennene mens jeg åpnet og lukket trutmunnen som automatisk danner seg….akkurat som en fisk. Gjett hvem som var stolt dagen etter da ingen i barnehagen kunne svare på hva fisken sa. Kry som en Norsk Torsk kunne han vise alle hva den “sa” .
Tips: Når jeg lager risotto pleier jeg å lage litt ekstra mye, for da kan jeg lage riskaker dagen etter. Da slipper jeg jo å tenke på hva jeg skal lage til middag, samtidig som de er kjempegode. Oppskriften finner du her:
Hvis det går galt at den blir for klissete, som det gjorde for meg her forleden. Siden jeg tilsatte to egg med engang istedenfor et av gangen.
Du bare “heller” hele greia i stekepannen som om det skulle vært en omelett. Legg smør og olje i stekepannen, når det begynner å bruse litt legger du i “rismassen” flater ut med hjelp av en gaffel. Stek den til den har fått god farge under…nå skal du steke den på den andre siden.
Bruk en stor tallerken eller et stort lokk hvor du lar “riskaken” skli over på, hold høyre hånd under lokket eller tallerknen. Legg stekepannen over riskaken og med en rask bevegelse vender du lokket over stekepannen som du holder med venstre arm…….og vips steker du “kaken” på den andre siden uten for mye stress og søl. Og det smarteste av alt….den blir ikke ødelagt.
Siden dette var en Osterisotto tilsatte jeg ikke mere ost, jeg hadde bare i hakket bladpersille, meriam og egg. Men tok som sagt et egg for mye så “risgrøten” ble for løs til å forme kakene. Etter at den var stekt skar jeg den opp i store biter.
Jeg håper jeg har forklart deg godt nok hvordan du skal lage risotto. Du kan ta en titt på de andre oppskriftene med risotto som er her på bloggen, for det kan jo være at jeg har skrevet noen lure tips som jeg kanskje har glemt her.
«Risotto ai funghi» sopprisotto
Hei igjen Caroline,
Nå sitter vi sammen med Torkel og Ann-Cathrin, og jeg har fått lit mer informasjon. Jeg skal hilse så mye.
Vi spiste lunsj på “Violetta”. Til dessert fikk vi altså denne meget smakfulle puddingen med kardemomme og kanel, sammen med ingefæris.
Vennlige tanker fra det kalde nord Katrine
Sendt fra min iPhone
Da er jeg nesten helt sikker på at det er puddingen ” Bonet” du spiste. Det er en klassisk pudding fra Pimonte. Den lages som karamellpuddingen. I en form som du steker i vannbad i stekeovnen.
Jeg kommer tilbake til deg i kveld, slik at du kan servere “bonet” til helgen og drømme deg tilbake til Italia ❤️