Den siste dagen i Oslo startet vi med Påskefrokost selv om det bare var Skjærtorsdag. En frokost med både søtt og salt.
Du vet kanskje at frokosten her i Italia ikke er noe særlig å rope hurra for og at den gjerne består av et par søte kjeks og en kopp espresso før man fyyyyker av gårde for dagens gjøremål. Men jeg kan love deg at de fleste italienere elsker den norske frokosten selv om de kanskje vil se litt rart på deg om du setter et glass med sursild på frokostbordet!
Vi hadde avtalt med Kromgutten og Melodi at vi skulle møtes for frokost på bakeriet W.B.Samson i Fredrik stags gate 46.
Frokost og frokost fru Blom, klokken tikket og tikket og nærmet seg 11 før arvingen og kjæresten kom smilende inn døren. I mellomtiden hadde husbonden og jeg valgt hva vi ville ha på frokostbordet, jeg tror ikke det er så vannskelig å gjette riktig om hvem som valgt hva?
Husbonden, som du sikkert gjettet, hadde falt pladask av synet på marsipankaken og bestemte for at den, det var akkurat den han ville ha til frokost. Kanskje ikke akkurat hva Ola nordmann ville valgt til frokost men på ferie er alt lov…..nesten, spesielt siden dette var vår første frokost ute på by’n, vår siste dag i Oslo og siden vi ikke skulle feire Påsken sammen så skulle dette altså være vår Påskefrokost.
Mens for meg blir bløtkake til frokost litt for kraftig mens muslirundstykke med brunost er noe av det beste jeg vet.
Hver og en valgte akkurat hva man skulle spise og drikke og det endte selvsagt med at alle smakte på alt mens skravla gikk på norsk, italiensk og engelsk.
Frokosten var faktisk såpass mektig at vi hoppet over lunsjen, eller rettere sagt vi valgte en enkel lunsj som ble pølse i lompe i Syverskiosken.
Et sted som omtrent er blitt verdensberømt men jeg tror at både selve kiosken og innehaveren gjør sitt for at stedet er blitt såpass berømt. Dette er det riktige stedet om du har lyst til å slå av en prat siden Syversen prater i vei med alle som om man skulle vært gamle bekjente mens han «mekker sammen» wienerpølsene med alt det du kan tenke deg …pluss litt til.
Jeg foretrekker det enkle uten så mye fyll, pølse med lompe, sennep og en liten dasj ketchup.
Pølsene er gode men jeg må innrømme at tankene mine gikk til den fantastiske Pølsen i lompe som vi hadde blitt servert av kokken Hilde Bjerkan og Oslo indre matforsyning, som virkelig var en stående vinner på min pølseoglompetopptur.
Det merkelige er at alle disse pølsebodene som fantes i forje århundre har forsvunnet som dugg i solen. Nå er det 7 eleven og Narvesen som har tatt over den delen, men der skal man virkelig ha flaks for ikke å bli servert gårsdagens oppvarmete vasne pølser med tørr «papp» lompe eller smuldrende pølsebrød.
Derfor var vi alle et stort smil da det lød «knakk» når vi tok den første biten av pølsene hos Syversen.
Vi hadde lagt slagplaner om at den siste middagen skulle være litt ekstra, ikke for det, for meg hadde alle middagene hatt det lille ekstra, bortsett fra Kontrast som ikke bare hadde det «lille» ekstra, denne restauranten hadde heller ingen noen konkurrenter.
Men det var ikke så enkelt å finne en restaurant som var åpen på Skjærtorsdag. Kromgutten kontaktet alle sine kontakter i jungeltelegrafen men til ingen nytte….alle stedene som var på listen vår var stengt for Påsken.
Av og til har skjebnen en finger med i spillet ellers hadde vi aldri opplevd stedet hvor vi havnet. Det luktet himmelsk da vi kom inn av døren og vi var virkelig spente da vi satte oss til bords for å spise……en…….Ja, hold deg fast!
Vi bor altså fast i Italia og kom på ferie til Oslo og skulle feire den siste kvelden med sønnen vår før vi reiste tilbake til Italia. Og hva kan du tenke deg at vi spiste?
Jooooooo….PIZZA!!!
Jeg vet det…..man reiser ikke fra Italia til Norge for å spise pizza! Men vet du hva, dette var faktisk det perfekte stedet både for pizza og for avskjedsmiddagen.
Også her valgte vi forskjellige pizzaer som vi delte siden vi gjerne ville smake på de forskjellige kombinasjonene.
Kombinasjoner som virkelig smakte og som jeg aldri har smakt i Italia. Pizzaene var virkelig gode, selvsagt er og var de forskjellige fra de som vi spiser her i Italia. ZZ Pizza St. Halvards gate 33
Valget mitt falt på Rørosrømme, mozzarella , shitakesopp, aromasopp, taleggio, persille og 24- måneder Comté fra Marcel Petit.
Kromgutten valgte Peperoni, tomatsaus, mozzarella, tørket chili og syltet chili.
Mens husbonden valgte Oliven, tomatsaus, mozzarella, kalamatoliven, semi-tørka tomater, hvitløksolje, basilikum og 24 måneder parmasan.
Hadde det bare vært plass så skulle jeg gjerne ha smakt på desserpizzaen men det får bli neste gang.
Men også her i Italia er det mange forskjellige typer pizzaer, det er de som er helt flate omtrent uten kant, så er det de som har tjukk kant og som noen ganger blir fylt med ost ( inne i selve kanten ) så har du de som blir stekt i en form og som er typisk for Piemonte pluss at det er blitt veldig populært med gourmet pizza som gjerne kan være forskjellige pizzabunner fra høy og myk til flat og sprø som blir delt opp og gjerne toppet med mye ekslusive kombinasjoner.
Samtidig har hver pizzaiolo sin egen oppskrift og fremgangsmåte, hver ovn steker forskjellig, vannet, melet og gjæren som blir brukt har også stor betydning på sluttresultatet.
Som sagt så er dette stedet produsenter for Cider og Kromgutten valgte en fantastisk god eplecider. Men siden den ene pizzaen var skikkelig sterk med chili og njuja ble vi «nødt» til å ty til en halvliter for å slukke «flammene»
Dette var som sagt vår siste kveld og siste måltid på turen vår. Selv med gråvær, sne, sludd og regn har det vært en perfekt og herlig uke.
Jeg kan nesten ikke forklare hvordan jeg våkner til liv når jeg kommer til Norge, litt sånn som nordmenn gjør når de kommer til Italia.
Jeg elsker å høre morsmålet mitt, jeg elsker å snakke norsk, det er så mye å se og oppdage, jeg synes at alle er hyggelige, at alle smiler og sist men ikke minst….denne gangen var det virkelig en topptur med matopplevelser sammen med min bittelille familie. Og sist men ikke minst en feiring for at mannen min er på bedringens vei.
Glade, mette og fornøyde gikk vi ut i regnværet for å ta bussen «hjem» for å pakke koffertene og gjøre alt klart for å reise hjem til Italia, for å fortsette å feire Påsken….denne gangen på italiensk vis med tradisjonelle påskeretter som jeg lagde på kjøkkenet mitt.
En hjertelig takk til Kromgutten for en ordentlig hyggelig uke som vi hadde sammen og som alltid kom oss smilende i møte til de forskjellige stedene som vi hadde avtalt å møtes.
Jeg gleder meg allerede til jeg skal tilbake til Oslo og Norge, og da kanskje for å fortsette med min egen lille anbefaling av restauranter og spisesteder.
P.S. Om du nå tror at vi spiste fra morgen til kveld så har du nok rett men vi var også på mange rusleturer i Tigerstaden, på mange museumer, i kjente og ukjente bygninger og områder.
Men det ville blitt alt for mye å skrive om og derfor falt valget denne gangen på matopplevelsene. Mat er kultur, en utrolig viktig del av de forskjellige kulturene og det er jo tross alt en del av min jobb å finne de «riktige» stedene for å få folk til oppleve gleden og magien som oppstår rundt matbordet.
Husk at det er en kjærlighetserklæring når en italiener spør ‘hai mangiato’ ( har du spist )
❤️