Ja så var det ansjosene sin tur da, men de er vel kanskje litt vannskelige å få tak i hos deg, men du kan vel kjøpe brislinger ? Selv om brislinger er fetere enn ansjosene og egner seg derfor bedre til steking og i pastaretter.
Eller så kan du jo vise frem triksene dine når du kommer nedover på sydligeere strøk. Du kommer til å få mange gode venner her når de ser at du kan tekket. For en av hemmelighetene å få seg venner her er at du mestrer det meste innen mat!
Da jeg kom hit for 30 år siden turte jeg nesten ikke å rense en liten ansjos en gang. På den tiden fantes det ikke engangshansker heller, æsj…jeg gruet meg hver gang. Jeg skal si deg det gikk seint for seg, for jeg “måtte” skylle fingrene mine etter hver gang jeg hadde tatt knekken på en. Hvis noen hadde fortalt meg at jeg kom til å rense fisker på 10-20 kg og tunfisker på over 30 kg hadde jeg sett oppgitt på dem mens jeg hadde tenkt ” hahaha, veldig morsomt!!!” Når jeg renset tunfisker hadde jeg blod helt opp til armhulen. Men vi begynner med ansjoser som jeg gjorde. Ta gjerne på deg engangshansker hvis du synes det er litt ekkelt. Da begynner vi, legg alle ansjosene i vasken, ta frem en plastbolle, brett opp skjortearmene og sett på litt bakgrunnsmusikk.
Hold fisken i høyre hånd, med venstre tommeltott kniper du hodet til fisken mot pekefingeren men du drar hodet nedover mot halen. På denne måten følger noe av innmaten med, uten at du ødelegger ansjosene.
Nå legger du ansjosene din i venstre hånd og med høyre tommeltott lar du den skli nedover mot magen…….til ansjosene!!!
På denne måten blir tommeltotten din som en slags delikat innvollsmåke eller skraper. Du fører tommelen mot midtbenet mens den sklir nedover.
Og den endelige resultatet kommer til å se slik ut.
Mens du blir ferdig med å rense dem legger du dem en etter en i bollen med kaldt vann for å får “vasket” vekk alt blodet.
Skal du bruke dem med en gang legger du dem over i et dørslag etter at du har skiftet vannet et par ganger. Ellers setter du bollen med vann og ansjosene inn i kjøleskapet.
Der kan du se, du stod med glans. Bare vent til vi begynner med tunfisken på 30 kilo!!! Men da tror jeg nesten jeg må ha litt hjelp med å få tatt bilder, for det var litt kronglete med en hånd som skulle vise deg hvordan man holdt ansjosene, mens den andre hånden skulle ta bilder. Det var nesten et mirakel at ikke pad’en falt i vasken!
Mens du venter på oppskriftene med ansjoser kan du frityrsteke dem så lenge. Vend dem i mel og stek dem i varm peanøttolje eller solsikkefrøolje. Legg dem på kjøkkenpapir og salt dem når du har satt dem på bordet. Hvis du salter dem før dette blir de bløte når du spiser dem. Salt har en oppbløtende effekt!
Hvis du ikke er sikker på om oljen i wokpannen er varm nok kan du ta en gaffel og dyppe i oljen, du vil se at det “bruser” rundt gaffelen når det er klart for frityrsteking. Vær endelig forsiktig med vann når du frityrsteker, det skal lite til for at det kan gå galt. Så hvis du vasker hendene dine mens du driver på med dette MÅ du tørke dem godt før du fortsetter.
Sano come un pesce!
Frisk som en fisk!