Følg meg!

Panissa. Mel av kikerter

Visste du at det er mye forskjellig som du kan lage av kikertmel? Glutenfritt er det også!

Panissa. Mel av kikerter

Panissa er glutenfritt kikertermel som blir kokt med vann og salt. Det er mange forskjellige retter du kan lage med “Panissa” men etter at du har kokt det må du……

Helle den over i en dyp tallerken eller i en plastboks. Men kanskje vi skal begynne på begynnelsen ?

image

Handleliste for “Panissa” :

  • 250 gr. Kikertmel
  • 1 liter Vann
  • Salt

Visp vannet i melet….eller melet i vannet sammen med salt. Det er ikke så farlig om det blir noen klumper for de vil “forsvinne” etterhvert. Men du kan jo begynne sakte men sikkert å tilsette vann i melet,  da er det lettere at det blir klumpefritt.

image

Dette gjør du enten om kvelden eller om morgenen siden den må stå å hvile natten over….eller fra morgenen til kvelden.

image

Etter at den har hvilt setter du gryten over svak varme mens du rører.

image

Den blir ganske raskt en tykk grøt som du fortsetter å koke på svak varme i ca. 45 min. Siden jeg skjønner godt at det er helsike kjedelig å stå der å røre, for du må nesten røre ganske ofte ellers kan det lett sette seg fast på bunnen av kjelen. Gjør det mens du leser og sender meldinger til vennene dine, eller finn på noe annet mens du står der å “henger” over gryten. Du kan jo for eksempel planlegge litt på forhånd, da lager du en risotto i samme slengen….siden du må rører i den også. Og da har du jo middagen klapper og klar til i morgen. “Torta di riso”  og “Panissa salat” etterpå…..Alt glutenfritt….og alt kjempegodt.

Når den er ferdigkokt heller du en bitteliten dasj med ekstrajomfruolivenolje i tallerknen eller i boksen. Du behøver ikke å smøre den for når du heller i “panissa’en” drar den med seg oljen i alle kroker og kanter. Dekk den med plastfolie og sett den til kjøling til den er blitt “fast i fisken”. Panissa’en min var litt for “hard i fisken” da jeg helte den over i plastboksen min. Det er derfor den ikke er helt jevn, men med noen luftehull her og der….men like god for det.

Nå er det helt opp til deg hva du vil gjøre med den….enten skjærer du den i tynne skiver som du frityrsteker for å knaske litt.

imageEller du kan skjære den i firkanter og tilsette en dasj ekstrajomfruolivenolje, salt, pepper og litt nypresset sitronsaft…..

image

Eller gjør som meg. En rask enkel tunfisksalat. Her trenger du tunfisk, jeg brukte en boks tunfisk av god kvalitet, vårløk som jeg skar i skiver, noen dråper aceto balsamico og en runddans med en ekstrajomfruolivenolje.

image

Eller hva sier du til en liten aperitiff med finger food på en hverdag…..på en glutenfri hverdag ? Her brukte jeg en norsk biologisk olje som har en utsøkt smak av gressløk. Derfor hadde jeg bare små firkanter av Panissa som jeg blandet med noen dråper “Sibirgressløkolje” og tunfisk før jeg la det i “skjeene”. Vær forsiktig med oljen siden den er kraftig i smaken, det skal ikke mange dråpene til, hvis du synes at det blir litt tørt kan du jo bare tilsette et par dråper ekstrajomfruolivenolje.

Hvis du skal frityrsteke den skjærer du den i tynne skiver og steker dem i varm olje, jeg brukte maisolje. Ikke salt dem for da blir de “bløte”, og siden det allerede er salt i røren trenger du faktisk ikke noe ekstra salt ! De er rett og slett knasende gode akkurat som de er.

 Husk at hvert fylke har sine navn og tradisjoner på retter. For hvis du er i Piemonte og spør om Panissa blir du servert “Panisa” som er noe helt annet…..men det kan jeg fortelle deg om en annen gang. Jeg kommer også til å fortelle deg om andre retter som du kan lage av mel fra kikerter…….en annen gang !

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Tropisk Aroma

Min versjon av den norske slageren Tropisk Aroma

Takkebrev. Ringraziamenti

Jeg ønsker virkelig å takke deg for at du har vært såpass tålmodig

Asiago

På nye veier til nye steder med nye smaker,retning Asiago.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

3 thoughts on “Panissa. Mel av kikerter”

  1. Pingback: «Panissa»……igjen! – Carolines Gourmet

    1. Det er alltid hyggelig å hjelpe til for de som ikke tåler forskjellige matvarer uten at de skal bli nødt til å sitte i “skammekroken” uten smaksopplevelser. ❤️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top