Har du noen gang smakt likør som er laget med valnøtter? Her forleden var jeg ute tur for å finne nye steder for mine mat og vinturer som jeg arrangerer i Piemonte og Liguria.
Plutselig fikk jeg øye på et par digre valnøttrær.
Gjett hvem som var rask til å stoppe for å fylle en pose med kartene av valnøttene?
Joda, det var meg det! Det er nemlig nå at man skal plukke kartene for å lage denne likøren.
Jeg hadde ikke bare funnet unike steder for overnatting, steder å besøke, restauranter og små koselige barer med en utsikt som kan ta pusten fra alle og en hver.
Jeg hadde til og med funnet hovedingrediensen til noe av det beste jeg vet.
Da jeg kom hjem vasket jeg de godt og passet på at det ikke var mark i kartene. Siden disse vokser «vilt» blir de ikke behandlet eller sprøytet med kjemikaske midler og derfor er det lett at det følger med en «blindpasasjer»
Det finnes mange forskjellige måter å lage denne likøren og du bestemmer selv om du vil tilsette krydder og sitronskall mens den står å godgjør seg på spriten. Dette er ikke hvilken som helst sprit, en virkelig sterk sprit på 95 grader som du får kjøpt i omtrent alle dagligvarebutikkene her i Italia.
Denne flasken setter jeg under kjøkkenbenken for at jeg ikke skal ta feil flaske når det er tid for Gin tonic!
Sett glassene eller flaskene med valnøttene og sprit i stekende solskinn i minst 40 dager. Rist litt på glassene daglig. Du vil se at både valnøttene og spriten blir mørkere og mørkere for hver dag. Dette bildet tok jeg etter at de har stått der i to dager.
Jeg deler ca 14-16 valnøttene i to eller fire men det går like greit å la de være hele. Litt avhengig av flaskene eller krukkene dine om du får de ned uten å måtte presse de ned i flasketuten.
Når jeg har lagt kartene i krukken tilsetter jeg 1/2 liter med alkohol.
Etter 40 dager lager du en sukkerlake med 1/2 liter vann og 400 g sukker i en gryte. Når sukkeret har løst seg opp lar du laken avkjøles helt før du siler valnøttspriten og blander den med sukkerlaken.
Hell likøren på flaske og la det stå å kose seg i ca 2 uker før du prøvesmaker og serverer.
Dropp desserten og server et glass iskald valnøttlikør med litt kremfløte og et dryss med kanel på toppen. Husk at likør er søtt, derfor dropper du sukker når du pisker fløten og stopp å piske før den blir helt stiv.
Eller hva om du heller en dasj over et par kuler med vaniljeis i en liten skål og strør ferdigstekt crumble på toppen?
Ta på deg hansker når du holder på med disse valnøttene hvis du ikke vil ende som meg…. Hendene mine ser ut som om jeg har røkt rullings i 40 år !!!
Så nå vet du hva du skal få smake på om du kommer hjem til meg på et av mine italienske matkurs.
❤️
Den likøren ble jeg utrolig nyskjerrig på ?