“Torsk” hvis du kan kalle den det, de er iallefall slektninger. Med en fløyelsmyk grønn saus uten fløte eller smør, men med……
Vårløk, hvitløk, chili, oliven, kapers, salt ansjos og persille. Enkelt og godt, for ikke å snakke om sunt. Til og med barna liker dette…..når jeg serverte denne retten til Thomas da han var liten sa jeg at det var “Haifilet” og det ble faktisk yndlingsretten hans.
Handleliste for 4 personer :
- 1,5 kg Torsk
- 2 små vårløk
- 1 ansjosfilet i olivenolje eller de som ligger under salt og som du må rense.
- Mel
- En kvast Bladpersille
- 10 kapers
- 10-12 oliven med sten, helst de fra Liguria.
- 3 ss ekstrajomfruolivenolje
- Salt…..men det har du vel allerde……ved siden av melet!
Begynn med å rense fisken, eller be fiskehandleren din med et smil om han ikke vær så snill kan gjøre det for deg. Med et smil går alt greiere.
Vask vårløken og skjær den i tynne strimler, legg dem i en stekepanne sammen med olivenoljen. Ved middels varme lar du dem bli myke, det tar ikke mere enn 2 minutter.
Tilsett ansjosfileten og la den smelte som tar et halvt minutt !
Sett frem en tallerken hvor du strør litt melet. Vend raskt fiskefiletene, de skal ikke bli dekket,bare dypp dem raskt. Legg dem i stekepannen.
Hvis fisken er superfersk tilsetter du bare 1-2 dl vann. Er du ikke sikker på at det er fisk som ble fersken i dag morges, tilsetter du 1 dl tørr hvitvin som du lar koke halvveis inn før du tilsetter vannet. Eller som jeg fikk tipset av…..
Snu forsiktig filettene uten å ødelegge dem, hvis du gjør dette mens de er halvt råe er det lettere at de holder seg hele.
Ser du at sausen har begynt å danne seg på bunnen av stekepannen ? Du kan godt tilsette en liten dasj med vann hvis du synes at det ser tørt ut. Strø over “strøsselen” persille, kapers og oliven sammen med litt salt.
Sett platen på det minste mens du legger et lokk over pannen i 2 minutter. Da er fisken ferdig og du kan servere den beste fiskeretten du kan tenke deg med god samvittighet. Her er det ingen som kommer til å rynke på nesen om at det ikke var fløte i sausen………elsker du fløte kan du tilsette en dasj sammen med persillestrøsselen din. Men du behøver som sagt ikke å gjøre det. Og hvis du skulle være så uheldig å gjøre det så ikke si det noen gang til en italiener. Italienere mener at fløte blir brukt for å “gjemme bort” noe, siden alt blir bedre med fløte selv det som ikke egentlig er så godt. Men det er også utrolig mettende og kaloriholdig, og siden det er like godt uten….og sunnere. Hvorfor i all verden skal du ha den i ?
Siden jeg hadde kokte poteter igjen fra gårsdagen middag lagde jeg “potetkaker” jeg moste dem med en gaffel og blandet i et egg sammen med litt salt. Lagde runde boller før jeg vendte dem i mel sammtidig som jeg trykket dem litt flate. Etterpå vendte jeg dem i et sammenpisket egg før de fikk den siste rundingen i kavringstrøet hvor jeg hadde tilsatt litt revet Parmasanost. Bruk for all del hjemmelaget kavringstrø….det er mye bedre og mye billigere enn det du kjøper!
Stekte i en varm panne med en klatt meierismør og en dasj ekstrajomfruolivenolje. Hvis du vil ha ekstra smak i dem kan du steke en liten hakket løk til den er myk og blande sammen med hakket persille og litt meriam og revet parmasan. Oj….dette ble jo et riktig Kong Oscar måltid. Men alle kaloriene som du ikke hadde i sausen havnet visst potetene. Du kan godt servere fisken sammen med kokte poteter. Eller som Kong Oscar ville ha sagt ” En liten forett, potetcrochetter med en krem som du lager med majones,confitsitron, hakket bladpersille og en dasj Tabasco” Da vil de andre se på deg med et stort smil og bære deg på gullstol….og du vil føle deg som Prinesse Matilde.
❤️