Vanligvis tenker jeg på sommer og sol når det er snakk om salat selv om det virkelig smaker godt også på vinterstid. Derfor ble det denne gangen en lun «vintersalat» med bladsalat, poteter og restene fra en grillet kylling som jeg hadde lagt i en marinade. Dette er en av mine favoritt marinader for restene av kyllingen. Den samme marinaden kan du også bruke for kjøtt, om det da blir noe kjøtt til overs!
Det er derfor jeg pleier å lage litt ekstra mye til middag, på den måten har jeg middagen til dagen etter nesten klapper og klar.
Noen ganger hender det at jeg går tom for ideer og selvsagt hender det også at jeg mangler lysten på å lage middag.
Derfor ender det av og til med en grillet kylling, selv om jeg egentlig ikke er så begeistret for denne snarveien.
Jeg synes at smaken på grillet kylling nå til dags er noe helt annet enn hva den var i forige århundre! Derfor blir det alltid noe til overs og er det noe jeg overhode ikke liker så er det rester av grillet kylling! Derfor legger jeg det som blir igjen i en marinade som gjør at den «spesielle» smaken forsvinner.
Marinaden er rett og slett :
- Sennep
- Olivenolje, ekstra vergine
- Aceto balsamico
- litt sitronsaft
- honning ( kan sløyfes )
Hvor mye marinade kommer selvsagt ann på hvor mye kylling du har igjen men det kan være sånn ca 1 ss sennep, 6 ss olivenolje, 2 ss aceto balsamico, 1 ss sitronsaft og eventuelt 1 ss honning. Jeg pleier ikke å tilsette salt siden soyasausen er salt nok.
Jeg renser kylling og deler den i passe store/små biter som jeg blander med marinaden og har det hele over i en passe liten/stor beholder.
Blander godt før jeg dekker beholderen med plastfolie eller sett på lokk
Beholderen setter jeg i kjøleskapet til dagen etter (den kan stå i kjøleskapet et par dager men pass på at det ikke blir tørt )
Jeg pleier å vende litt på kjyllingkjøttet sånn at jeg vet at alt er blitt godt marinert, tilsetter eventuelt 1 ss olivenolje om det virker veldig tørt men det skal ikke svømme i olje.
Det skal ikke være så mye marinade at den dekker kyllingen, du skal bare passe på at marinaden og kyllingen blir blandet godt og at du til slutt « presser» det hele godt sammen.
Velg den salaten som du liker best, jeg pleier å like at salaten er crispy, du kan gjerne bruke forskjellige typer salat som du blander sammen.
- Skrell potetene og skjær de i små biter.
- Sett over en liten gryte med vann og salt.
- Kok potetbitene til de er møre….ikke lenger. Ha de forsiktig over i et dørslag sånn at de holder formen og ikke moser seg opp. Derfor bruker jeg kokefaste poteter og ikke melne.
- Ta kyllingen ut fra kjøleskapet og riv den opp i marinaden med hjelp av to gafler, som om det skulle vært Pulled pork.
Vend forsiktig kyllingen og potetene med salaten sammen med litt vineddik og smak salaten til med salt.
Du kan gjerne tilsette kokte egg og/eller noen ostebiter ( selv om jeg ikke synes at det trengs )
Om du ønsker salaten ekstra crunchy kan du tilsette stangselleri som du skjærer i bittesmå biter.
Salaten må spises med en gang siden potetene skal være lune og for at salaten fremdeles skal være spenstig siden saltet gjør at salaten blir slapp om den blir stående.
- Mens om jeg kjøper kyllingbryst som vanligvis ender i et tørt resultat pleier jeg alltid å skjære den i skiver eller strimler som jeg legger i en marinaden.
Enten en helt enkel marinaden som olivenolje, sitronsaft og salt. - Eller ved at jeg har 2 ss nøytral olje, 1 ss honning, 2 ss soiasaus, 1 tsk curry, 1 tsk ingefær ( gjerne frisk som du river fint ) og 2 ss limesaft ( kan erstattes med sitronsaft )
- Blander marinaden i en bolle. Skjærer kyllingbrystet i skiver eller strimler og lar de bli liggende i marinaden minst 2 timer, gjerne natten over. Trer kyllingen på trepinner og jeg steker i stekepannen eller på grillen. De siste 5 min dekker jeg pinnene/spydene med aliminumsfolie eller bakepapir for å være sikker på at det blir gjennomstekt.
❤️