Insalata di riso – Kald rissalat

En enkel og smakfull rett som du kan servere på grillfesten eller ta den med i matboksen din for å dagdrømme om

Insalata di riso – Kald rissalat

Dette er en klassiker i det italienske kjøkkenet om sommeren. Når varmestokken begynner å krype oppover er det tid for å lage en kald salat, men med ris. Italienerene klarer nesten ikke å leve uten pasta eller ris.
Man spiser to ” middager” om dagen her i Italia, lunsjen er også som en middag. Og et av måltidene skal helst inneholde pasta eller ris.

image

Tenk hvor strevsomt det er å være italiensk husmor. Hun må diske opp med full servering to ganger om dagen.

Og nå som det er så varmt at man ikke merker når hetetoktene kommer kastene på er “Insalata di riso” nesten som den reddende engel. Det er “bare” å stå opp kl 5.30 for koking av risen før det blir for varmt, og mens man er i gang er det like greit å lage en “Torta di verdure” til middagen.

handleliste for 6 personer:

 • 350 gr ris, du kan bruke Parboiled hvis du synes at det er enklere for at risen ikke blir overkokt
 • 1 stor tomat
 • 3 middelstore squash
 • 2 sitroner
 • 1 håndfull syltete grønnsaker (edikk lake)
 • 200 gr kyllingbryst
 • 1 dl ekstra jomfruolivenolje
 • 1 ss kapers
 • en håndfull oliven tagiasche
 • 3 soltørkede tomater i olje
 • 2 egg

 

Så begynner vi med risen.

Sett en stor kjele med vann på høy varme. Når det koker salter du vannet og heller opp i risen. Jeg bruker Arborio, Carnaroli eller Roma men med “Parboiled” da er du sikker på at den holder seg “al dente”

Rør litt i bunnen på kjelen for at ikke risen setter seg fast. Smak etter ca 12-15 min. Når den er ferdigkokt heller du den i et dørslag og skyller den godt under rennende kaldt vann. Rist godt på dørslaget for at alt vannet siler ut.

image

I mellomtiden har du lagt 2 egg til koking til de er hardkokte, kjøl dem av under rennende vann. Ta ut eggeplommen. Og spis hvitten, den er jo til og med slakende! Mos med en stavmikser ekstra jomfruolivenolje, eggeplommer, noen kapers og saften fra en halv sitron.

image

Ta ut kyllingstykkene som du har marinert med saften av en sitron, salt og noen kvaster med bladpersille i 6, 12 eller 24 timer. Det kommer litt ann på hvor god tid du har, eller hvor lenge i forveien du tenkte at “Dette skal jeg lage” Skjær de tynne skiver og stek de i en wokpanne på høy varme sammen med 2 ss olivenolje.

Legg det i en dyp tallerken sammen med squashen som du har skåret i rundinger og stekt for seg i 2 ss olivenolje, salt dem på slutten.

image

Skjær i små biter en god håndfull med syltete grønnsaker.

image

Skjær tomaten i små biter og salt dem, legg alt sammen i en stor bolle sammen med kremen du har lagd av eggeplommene og noen oliven tagiasche. Jeg bruker oliven uten sten i denne retten.image

Bland det godt sammen. La det gjerne ligge å kose seg en halvtimestid.

image

Akkurat den tiden det tar for at jeg kan ta en issssskald dusj for å komme til hektende igjen.

Nå er alt klappet og klart, og jeg er frisk som en rose til neste hetokt tar overgrep igjen, eller kanskje det bare er varmen.

Bland risen sammen med alt det andre som er i bollen, rør godt rundt og smak til med salt og pepper og kanskje en ekstra dasj med nypresset sitronsaft.

Den bør stå i kjøleskapet i et par timer, eller du kan la den bli der inne i kulden til dagen etter. Men pass på at den ikke er for kald når du serverer den, ellers vil du ikke kjenne alle disse smakene.

image

Dette er min egen versjon av “Insalata di riso” da jeg synes at den kan væree litt tam av og til. Den versjonen som man finner mange ganger har pølser skåret i biter og kokte egg  som dekorasjon og noen ganger majones.

I steden for å pynte med eggene moste jeg dem opp for å få en litt kremet utgave. Det er også veldig godt å bruke tunfisk i stedenfor kylling. Men den “vanlige” versjonen som dere møter her i Italia er kanskje laget med syltedegrønnsaker, oliven, mais, pølser, kokt skinke og oliven og selvfølgelig ris. For så å bli blandet med olivenolje.

Tips: ta en boks med tunfisk i olivenolje istedenfor kylling men hell av olivenoljen som er i boksen, den er ikke jeg noe særlig glad i! Eller ble det litt makrell til overs fra middagen i går, eller laks? Bruk det du har!

Sett gjerne en peperoncinokverner på bordet eller en liten flaske med Tabasco.

Ahhhh…che bello frescooooo…

Å såååå…deilig å kjøliiiig…

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

La crostata con frutta al forno – Mørdeigsterte med ovnstekt frukt

Stek frukten i ovnen for å lage en av mine egene italienske kaker.

Ravioli av marsipan

Lørdagsgodteri som barna vil huske når de blir voksne.

Sagre “Landsbyfester”

På denne årstiden er det herlige små festivaler over alt i Italia. Det er her du vil oppleve det ekte italienske livet, her er det……. Latter og musikk for ikke å glemme maten. De fastboende stiller frivillige opp med å organisere det hele for hverandre sammtidig som at vi får muligheten til å bli kjent…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Insalata di riso – Kald rissalat”

 1. Det må jo nevnes at det finnes en kjapp variant, med syltegrønnsaker: Du koker opp risen, har i en stor klatt majones og heller over et glass med syltede grønnsaker i. Men her i huset er vi ikke glad i den syrlige smaken.

  Min variant er: ris (bruk gjerne brun ris), majones (bruker med fordel light-varianten), kokt skinke i terninger, tunfisk, wienerpølse i skiver, grønne (søte) oliven, hvitost skåret opp i små biter og gjerne mozzarella (jeg bruker å kutte den opp ved hjelp av eggdeleren; kapper, snur osten, zac! igjen og snur den så en tredje gang: du får fin-fine små biter og det går i en fei!). Delt hardkokt egg has i til slutt, vendes forsiktig inn. Denne rissalaten blir bare bedre etter hvert som den får “satt” seg.

  Rissalat er egentlig en sånn “svuota-frigo”-oppskrift (bokstavelig oversatt “tømme-kjøleskapet”, aka “man tager det man haver”).

 2. Hehe….ja det har du rett i ‘tøm kjøleskapet’ 😉 Hørtes god ut din variant også, vi har vel omtrent alle vår egen variant av denne retten som redder oss i sommervarmen. Fortsatt god sommer 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top