Il pranzo della domenica. Den italienske Søndagslunsjen

Det er her du får følelsen av å få Italia "under huden"eller rettere sagt i magen!

Il pranzo della domenica. Den italienske Søndagslunsjen

Jeg tror nesten at du allerde har skjønt hvor viktig maten er for italienerene. Jeg råder alltid turister til å få med seg en italiensk…….

Søndagslunsj på en tradisjonell restaurant eller “trattoria”.
Det er her du får følelsen av å få Italia “under huden”eller rettere sagt i magen!
. Det er ikke bare maten, det er hele atmosfæren som er “magisk”. Jeg har en svakhet for forretteneeee….og her er det litt av hvert for en hver smak. Bare se hva jeg og Maurizio ble servert der vi var på søndag.

image

Her var det “Insalata russa” som ligner litt på det som blir kalt for italiensk salat i Norge, men myyyye bedre ( synes jeg )
Parmaskinke med melon, Vitello tonnato ( kalvekjøtt med en tunfiskkrem, selv om det høres merkelig ut med kjøtt og fisk er det en fantastisk god kombinasjon )
Salami og kokt salami, bifftartar, kokt tunge med “salsa verde”, italiensk omelett, bruschetta med ostefondue og grønnsaksgrateng.

Alle disse små rettene er typiske for Piemonte. Mens i Liguria blir du servert retter som fylte blåskjell, blekksprutsalat, havets salat, ansjoser, frittelle, fylte grønnsaker, grønnsaksterter og den typiske focacciaen fra Genova som bare smelter i munnen.

Min hjemmebakte focaccia genovese.
Min hjemmebakte focaccia genovese som er anderledes enn de andre focaccia variantene. Den er tynnere, bløtere….og sprøere, alt i ett !

Alle disse rettene er mine egne oppskrifter, og skulle du få lyst til å lære noen av dem av meg……..ja da står jeg med grytene klare når du kommer innom meg her i Italia.
Siden jeg har “vokst” opp som kokk i Italia kan jeg videreføre mine italienske kunnskaper til deg på norsk. Noe som jeg allerede gjør på italiensk for italienere.

Men nå var det søndagslunsjen i Piemonte som vi skulle snakke om. Som jeg fortalte deg i stad er rettene forskjellige fra fylke til fylke, ja de kan faktisk forandre seg fra by til by. Det er vel det som er noe av “hemmeligheten” i det italienske kjøkkenet.
Det blir for det meste brukt kortreist mat i de tradisjonelle rettene, de følger sesongene, vær og vind ! En av den mest berømte og elsket her i Piemonte er kanskje “Vitello tonnato” Her kan du ta en titt på hvordan jeg forbreder min.

Vitello tonnato della Caroline, min versjon av kalv og tunfisk

 

image

En rett som du finner nesten overalt i Liguria nå på sommertiden er de ovnstekte fylte grønnsakene, du kan velge om du vil ha som forrett eller hovedrett.

Hvis du ikke skal til Italia i sommer kan du jo alltids lage dem hjemme i Norge og fylle kjøkkenet ditt med dufter fra Liguria. Hvis du trenger litt hjelp kan du ta en titt her :

Verdure ripiene – Fylte grønnsaker fra Liguria

image

Husk at magen blir mett før øynene, fikk jeg høre mang en gang da jeg var liten.
Hvis jeg forsynte meg selv måtte jeg spise opp alt som lå på tallerknen, mens hvis det var noen andre som hadde forsynt meg og jeg ikke orket alt var det “greit” hvis det lå igjen de kokte gullrøttene….( som jeg hatet, og som jeg aldri hadde drømt å forsyne meg selv med!)
Egentlig synes jeg at dette var en grei regel. Og som det skjer mange ganger, det du er blitt oppdratt med sitter fast som lim, enten du vil eller ikke.
Derfor pleier jeg alltid å bestemme meg etter forettene på disse søndagslunsjene hva jeg skal bestille etterpå. Det blir litt for mye av det gode med forrett, pastaretter, hovedrett og til slutt dessert for meg.
Disse søndagslunsjene pågår i noen timer og du har god tid til å kose deg, før du “ruller” glad og fornøyd hjem.
Vær oppmerksom på at på noen steder er menyen allerede bestemt. Det vil si at du automatisk blir servert alle de rettene som de har forberedt og som kommer trillende ut fra kjøkkenet med svevende kelnere, akkurat som på dette stedet hvor vi var for en tid siden.

Italia

Nå som været er varmt pleier vi å velge steder ute på landet hvor vi kan sitte ute, under en parasoll eller i skyggen av et tre, som denne gangen.
Her kom de med grytene og stekepanna direkte ved bordet, etter at de hadde servert deg lot de det stå igjen i tilfelle vi ville forsyne seg med mere.

Så nå vet du hva du skal gjøre på en søndag formiddag neste gang du er i Italia. Vær oppmerksom på at jo lenger bort fra turistflommene du drar jo artigere er det…..og mange ganger er også smakene mye bedre. 

imageTil denne lunsjen valgte vi en Soave som passet både til kjøtt, fisk og grønnsaker.

Tiden er over da man fikk bakoversveis hvis man valgte å drikke hvitvin til kjøtt og rødvin til fisk. Det viktigste er å ikke drikke hvitvinen for kald for da er det vannskeligere å kjenne alle smakene og luktene.

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

World pasta day. Verdens pastadag

Verdens pasta dag, hos oss feiret vi den med noe som er enkelt og kjempegodt og passer perfekt til denne årstiden for å varme både kropp og sjel.

Tanker om ditt og datt

Livet er ikke alltid en dans på roser.

“Spaghetti al tonno…..in bianco”

Den raskeste og enkleste oppskriften jeg noen sinne kan lære deg….tror jeg. Dette er en av mine favoritter, og det fantastiske er at det er……..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top