Som så mange andre italienere så begynner også mitt kjøleskap, som heter Ignis, å se ganske så italienskt ut etter å ha bodd her i 40 år.
Bortsett fra et lite skattekammer helt bakerst i øverste hylle hvor jeg av og til har geitost og tyttebærsyltetøy. Og om jeg skulle være så heldig å ha et gjestebud fra Norge så kan det faktisk til og med vanke lomper og wienerpølser fra Strøm Larsen i skattekammeret. Men ikke denne gangen!
Nei, denne gangen var det som sagt en liten skvett melk, 3-4 skiver med kokt skinke og en god og rund mozzarella. Ting som ingen ville bli mett av men siden kjøleskapet er italiensk så er det også alltid Parmigiano og risottoris så endte det med gratinert ris.
Hvis du vil lage den akkurat sånn som meg så trenger du :
- 200 g risottoris, Carnaroli eller Arborio
- ca. 100 g kokt skinke
- 1 mozzarella , 125 g
- 40-60 g revet Parmigiano
- 2,5 dl h-melk
- 2-3 ss smør
- salt og pepper
Du skal ikke koke risen på forhånd, derfor er denne retten egentlig ganske grei ig veldig lett å lage. Vær obs på at smaken blir litt «søt» siden risen « koker» i melk. Derfor kan du godt være litt ekstra generøs med salt, pepper og ost.
Tilsett gjerne noen oster med litt skarpere smak om du vil ha litt futt i sakene.
Apropos futt i sakene….Har du fått med deg matkurset som jeg skal holde på førstkommende fredag 11 februar kl 17.30? Hvor vi blant annet skal bake noen helt fantastiske gode brownies med futt i ? For ikke å snakke om de to forrettene. Den ene er en Grønnsaks»grateng» fra Piemonte og den andre er en av mine favoritter med laks fra Norge. https://carolinesgourmet.no/event/italiensk-kokkekurs-5/
Men tilbake til risen.
Jeg strødde halvparten av risen på bunnen av en ildfastform, etter at jeg hadde smurt den godt med smør. Formen min er ca 18 cm i diameter.
Ikke tenkt noe mere over om du synes at det ser ut som om det er lite ris og at den ikke dekker hele bunnen, husk at ris «blåser seg opp» når den er kokt.
Strø salt og pepper på toppen av risen før du legger på skinken som du gjerne fordeler jevnt over, om du har mere skinke så er det bare å legge på ekstra.
Oppå skinken er det mozzarellaen sin tur. Jeg personlig foretrekker å rive mozzarella istedenfor å skjære den opp. Det er enklere om den har romtemperatur. Om du ikke klarer å rive den i «filler» så skjærer du den i små biter og danderer den så jevnt du kan oppå skinken.
Jeg avslutter med risen som ble igjen og som jeg strør jevnt over uten å bry meg om at det er «småhull» histen og pisten.
På toppen strør jeg rimelig med revet Parmigiano, som for en knasende god skorpe. Men det er ingen grunn for at du ikke også kan raspe litt ekstra over det første laget med ris.
Del ca 2 ss med sør i små biter og legg de på toppen av parmigianoen.
Hell melken forsiktig i formen, hell den i kanten sånn at du ikke «ødelegger» overflaten, den vil «invadere» risen selv uten at du trenger å tenke noe mere på det.
Sett formen inn i en varm stekeovn på 220 grader med over og undervarme ( jeg bruker alltid uten varmluft, om du vil bruke varmluftville jeg senket temperaturen til 200 grader )
Når du ser at det begynner å boble, koke, setter du ned varmen til 200 grader ( 180 ) og lar den stå i ovnen i ca 20 min til det vil danne seg en mørk gylden skorpe som vil si at MIDDAGEN ER KLAR.
Server retten gjerne med en god salat.
❤️