Carciofi e patate. Artiskokker og poteter

Hemmeligheten er å ikke ha en italiensk svigermor som maser samtidig som at hun ikke vil forklare deg noe, ihvertfall  ikke når det gjelder oppskrifter!
Det kan jo hende at din rett blir bedre enn hennes og hva vil sønnen hennes si da tro?
Denne «gryteretten» er det perfekte tilbehøret til ost og et glass vin. Selv om det er veldig vannskelig å velge en vin som passer til artiskokker.
Artiskokker og eddik er ikke de beste vennene til vin. De er rett og slett skikkelig uvenner, så det være bedre å drikke et glass vann til disse rettene…hvis du da ikke velger et glass øl. For artiskokker og øl passer som hånd i hanske siden de utfyller hverandre.

Hvis du absolutt vil drikke et glass vin hadde valgt en Gewurstraminer, Savignon, Chardonnay eller ttil nøds en Pigato. Men dette er selvfølgelig min personlige oppfatning.

image

Handleliste for 4 personer :

  • 1,5 kg Poteter ( de må ikke være melne!)
  • 6 Artiskokker
  • 1 liten Løk
  • 1 fedd Hvitløk
  • 1-2 Sitroner
  • Chili
  • en liten kvast Bladpersille
  • En dasj Hvitvin ( kan sløyfes)
  • Salt

Rens artiskokkene, hvis du ikke vet hvordan du gjør det så finner du forklaring om det her i bloggen. Skriv artiskokker i søkefeltet så dukker det opp sammen med andre oppskrifter med artiskokker.

Etter at du har renset artiskokkene skjærer du løken i tynne skiver som du legger i gryten sammen med et hvitløkfedd og bittelittegranne tørket chili.

image

Når løken er bløt legger du i potetene som du har skrellet og delt i ganske store biter. Tilsett artiskokker som du har delt i fire og som du legger innemellom potetene.

image

Etter 2 -3 minutter tilsetter du en dasj tørr hvitvin, har du ikke det kan du bruke saften fra en sitron.
Dette vil hjelpe mot at artisokkene ikke blir misfargete. Tilsett ca 2 -3 kopper med vann sammen med saltet og bladpersillen som du har hakket fint.

Jeg ble spurt av en venninne her forleden om hvor mye salt hun skulle bruke. Hadde det bare vært som i gamledager ville det vært lett å svare henne……men nå finnes det sååååå mange forskjellige typer salt…. Og spør du meg, så svarer jeg  «litt for mange»! Derfor er det vannskelig å svare på dette,  jeg har også erfart at saltet er saltere i Norge…..hva det kommer av…..aner jeg ikke. Så her må du nesten smake deg frem….husk at det er alltid lettere å tilsette enn å ta vekk….noe som er nesten umulig.

På svak til middels varme lar du det putre i ca 20 min til potetene er ferdig kokte. Nå må du være forsiktig med ikke å røre for da vil potetene mose seg opp. Ta gryten vekk fra platen og la den hvile i 10-15 min, det skal være litt væske igjen i bunnen av gryten.. Uten at grønnsakene svømmer. Hell alt over på et fat eller i en bolle….eller sett hele gryten direkte på bordet.

image

Server sammen med ost og et godt brød.

Som jeg fortalte deg er det nå høysesong på artiskokker og på torvet får du kjøpt dem til og med ferdig renset….det mangler bare at du må ta vekk «skjegget» i midten.

image

Her på torget i Torino går det unna med rensingen, disse artiskokkene kommer fra Sardini som er uten «nåler» Hvert fylke har forskjellige typer artiskokker. De fra Lazio er større og videre, nesten som en blomst.

De blir «kokt» i olje før de blir frityrstekt. Jeg holder en knapp på artiskokkene som kommer fra Liguria, men det kan være fordi det er der jeg «vokste opp som kokk»!

Tips: for ekstra smak kan du tilsette en ansjos sammen med løken, eller litt tørket steinsopp som du har lagt i bløt før du hakker den fint.

Det beste er om du lager dette i en stor gryte siden det skal være et lag, har du ikke det kan du bruke en ildfast form som du dekker med Bakepapir. Klipp et stykke som er noe større enn formen, på midten av arvet klipper du ut et lite hull på ca 3 cm, på denne måten får retten «puste» uten at potetene og artiskokkene blir tørre. Sett formen inn i en varm ovn på 190 C på nest nederste rille.
Prøvesmak en potet etter en halvtimes tid, sammtidig som du kontrollerer at det ikke mangler væske. Skulle det være for mye væske når potetene er ferdige setter du formen på en varm plate og lar det koke inn når du har tatt vekk bakepapiret.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Pastificio Da Virgilio

La pasta fresca con la «P» maiuscola la trovi a Torino. Non hai nessuna buona scusa per non poter servire un pranzo coi fiocchi dopo che hai conosciuto ……. Fersk pasta med stor P får du kjøpt i Torino. Du har som sagt ingen god unnskyldning for ikke å kunne servere den beste søndagsmiddag etter…

Utlending i Italia

Det er ikke alltid bare bare å være utlending, i hvertfall når man flytter til et annet land og ikke mestrer språket og skikkene. Da jeg kom til Italia første gang, for over 40 år siden, kunne jeg ikke et ord italiensk eller rettere sagt jeg kunne to ord. Det ene ordet er utrolig viktig, både her i Italia, i Norge og selvsagt hvor enn man befinner seg.

Biblioteca Reale, Pasta&Fagioli

Det kongelige biblioteket i Torino og den tradisjonelle suppen som varmer både sjel og sinn, Pasta & Fagioli

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Skroll til toppen