Det er høysesong på artiskokker nå, og prisen er gått ned, så da er det bare å sette i gang. Her kan du se hvordan jeg…..
Renser dem.
Fyll en stor bolle med kaldt vann fra springen og press saften fra en sitron i vannet, sleng oppi hele sitronen også. Sitronen hjelper til med at artiskokkene ikke blir misfarget. Ta gjerne på deg gummihansker når du renser artiskokker da slipper du å forklare alle at du har renset artiskokker og ikke stått og nirøkt 30 sigaretter på en gang. Del “hode” fra stilken. Jeg begynner alltid med stilkene, skrell dem som om det skulle være rabarbra. Men her må du ta litt ekstra i siden “skallet” er litt hardt. Du vil se “kjernen” som har en litt lysere grønn farge…og det er denne du er på jakt etter. Dette gjør jeg når artiskokkene er ferske, er de litt gamle kan det være at du må kaste stilken. Gjorde jeg deg kanskje litt forvirret nå….da bruker du kniven som din hjelper. Hvis den ikke gir motstand når du prøver å skjære “kjernen” betyr det at den er grei, virker den hard kan du dessverre ikke bruke den.
Nå er du klar for “hodet” Dra vekk de ytterste hardeste bladene til du ser de litt lysere bladene som denne på bildet.
Skjær vekk toppen, den er for hard til å spise og pass deg for ikke å stikke deg på “nålene”
Nå er det bunnen som skal til pers…her kan du se hva jeg mener med den lysegrønnfarge kjernen. Men her må du ta kniven til hjelp for at det ikke blir hull på bunnen av artiskokkene. ( dette fordi jeg skal lage fylte artiskokker )
Siden jeg skal fylle dem kan jeg ikke skjære dem i to men jeg må få ut “skjegget” som sitter på bunnen av artiskokken. Legg artiskokker på fjelen og med hånden ruller du den frem og tilbake. Akkurat som du gjør med sitronene og limen for at du skal få ut mest mulig saft…for du pleier vel å gjøre det ? På denne måten mykner bladene litt og det blir lettere å utvide bladene slik at du kommer til kjernen. Med hjelp av en spiss kniv skjærere du ut skjegget.
Pass på at du får skrapt ut alt skjegget. Artiskokken din vil tilslutt se sånn ut.
Legg den i vannet hvor du allerde har lagt stilkene. La den få dykket seg litt i det syrlige vannet før den dupper igjen.
Slik holder du på til alle er ferdigrenset. I mellomtiden kan du bestemme hva du skal fylle dem med. Jeg pleier å bruke det jeg har. Denne gangen hadde jeg bare rester av ost, Maurizio elsker ost og kjøper alltid ost når han har mulighet…og alltid mere enn det han greier å spise opp. Derfor er jeg blitt litt ekspert på hvordan jeg kan bli kvitt alle disse restene på nye måter. Da blir det ostepasta, ostepai, ostesaus, ostebrød…..eller fylte osteartiskokker som her.
Denne gangen valgte jeg å lage dem “in bianco” Husker du hva det betyr? Brava….bravissima….uten tomater! Og jeg lagde en saus, siden alle nordmenn ELSKER sauser. Den er uten smør og fløte selv om den er mykere enn fløyelsmyyyyk.
Jeg skar en bitteliten løk i tynne skiver, la den i gryten sammen med olivenoljen og chilien, på middels varme lot jeg løken bli myk før jeg tilsatte artisokkstilkene som jeg hadde skåret i biter.
Etter et par minutter heller du på en dasj hvitvin eller saften fra en halv sitron for at artiskokker skal beholde sin lyse farge. Tilsett et par kopper med vann og litt salt sammen med en mellomstor potet som du skjærer i biter.
Ta artiskokkene ut fra vannet og rist dem litt før du setter dem opp ned på kjøkkenpapir for å få ut alt vannet. Skjær undersiden av stilken slik at artiskokkene står støtt av seg selv og begynn å fyll dem. Med fingrene dytter du bladene litt utover slik at fyllet kommer godt inn i midten av artiskokken. Sett artiskokker i gryten, pass på at de står rett samtidig som du dytter til potetene slik at de ligger mellom og ikke under artiskokkene.
Skru varmen ned, sett lokk på gryten men pass på at fyllet ikke når opp til undersiden av lokket. Velg størrelsen på gryten avhengig av hvor mange artiskokker du har siden det skal være ganske trangt mellom saligheten. Etter en halvtimes tid tok jeg av lokket….Simsalabim…..artiskokkene var blitt forvandlet til artiskokkostesufleer.
Og som du kanskje vet må sufleer serveres med en gang for at de ikke skal synke. Nå ville jeg lage en fløyelsmyk saus av alt det gode som lå i bunnen av gryten først, så mine sank da jeg serverte dem…men det var det jaggu meg vert…for maken til saus, Mmmmmmm…….den var ikke noe særlig god…..Den var kjempegod ! Jeg moste alt opp med “tryllestaven” stavmikseren. Smakte og smattet fornøyd mens jeg skar en artiskokk i to for å vise deg hele herligheten. Danderte dem på en tallerken med en stor skje av sausen og strødde litt tørket tomat rundt.
Av og til lager jeg dem “in rossa”
Da følger du oppskriften på fylte grønnsaker og steker dem i ovnen for å få litt ekstra farge på toppen.
Hva enn du fyller dem med blir det garantert en suksess, husk at du ikke skal bruke for mange egg. Det skal ikke bli en omelett, egget skal bare hjelpe deg til at fyllet samler seg. Nå har du i hvertfall lært hvordan man renser artiskokker hvis du skal fylle dem, neste gang skal jeg vise deg en annen enklere måte å rense dem på som blir perfekte til gryteretter og artiskokkpaier.
Disse artiskokkene med “nåler” kommer fra Liguria. Det finnes mange forskjellige typer artiskokker fra forskjellige områder til forskjellige retter. Det er det som er så fantastisk med Italia, hvert område har sine egne fremgangsmåter, oppskrifter og smaker.
❤️