Boller, Snickersboller

Saftige boller med peanøttsmør, sjokolade, flaksalt og brunt sukker.

Boller, Snickersboller

Jeg husker godt da vi hadde dilla på Snickers i min ungdomstid, i forige århundre! Mens i dette århundre har jeg fått dilla på snickersbollene mine.

Kjært barn har mange navn, jeg vet ikke hvor mange varianter det finnes av boller og jeg vet ikke noen som elsker boller mere enn nordmenn. Hvorfor ikke slå to fluer i et smekk tenkte jeg da jeg trakk ut bakerskuffen på kjøkkenet mitt for å se hva jeg kunne finne på til ukens oppskrift. Men det skal jeg komme tilbake til senere i innlegget sånn at hvis du ikke vil lese om meg og mitt (noe som er mer enn forståelig) kan starte med bakingen med en gang. Mens hvis du vil lese litt av våset mitt kan du skrolle deg nedover siden.

Snickersboller:

  • 450 g hvetemel
  • 60 g smør
  • 2 dl melk
  • 1 egg
  • 3/4 dl lys sirup
  • 25 g fersk gjær

Fyll:

  • Fyll:
  • 1/2 dl fløte
  • 40 gr mørk sjokolade
  • 3-4 ss peanøttsmør
  • Flaksalt
  • Brunt sukker

Pensle:

  • En eggeplomme og 2 ss melk til pensling

Vei melet i en bolle, tilsett kaldt smør og smuldre det i melet.

Lag en fordypning hvor du tilsetter melk (som du har varmet opp og tilsatt gjær) egg og sirup.

Bland med en gaffel (jeg hadde ikke tilgang til kjøkkenmaskin og bare rørte deigen sammen med en gaffel til den samlet seg)

La den heve i bollen under et kjøkkenhåndkle i en krok uten trekk i ca 1 1/2 – 2 timer. (Det var ikke så varmt på kjøkkenet mitt.)

Varm fløten i en liten gryte, slå av platen, tilsett sjokoladen og la den smelte av seg selv før du rører den jevn. Strø mel på bordet, hvelv deigen direkte på melet, strø litt mel på toppen og kjevl den ut med en gang uten å kna deigen.

Smør på peanøttsmør, strø over flaksalt og brunt sukker.

Med en skje lar du sjokoladen renne over fyllet uten å smøre det utover og brett deigen i tre.

Skjær tykke remser som du tvinner og legger på stekebrett med bakepapir.

Dekk brettet med et kjøkkenhåndkle og la de heve i 1 time på et sted uten trekk. Pensle med en eggeplomme som du blander sammen med med melken. Sett stekebrettet i varm stekeovn på nest nederste rille på 200 grader med over og undervarme i ca 10-15 minutter, uten varmluft (til gyldne) Avkjøles på rist.

Når jeg starter opp med nye oppskrifter og nye ideer kan det ta noen dager før jeg kommer frem til det endelige resultat. Derfor kan det ta sin tid, ikke bare for meg men også for Maurizio, Thomas og naboene mine som er mine trofaste “dommere”. Denne gangen ble egentlig resultatet godkjent ved første forsøk både av Thomas, naboene og arbeidsgiverene til Thomas. Han fikk nemmelig med seg noen i snippsekken sin da han dro på jobben og derfor ble de også med i juryen denne gangen. Kanskje litt risikabelt å be advokater om å være forsøkskaniner jeg kunne jo blitt saksøkt hvis de smakte helt jævlig! Men da kunne jeg jo alltids bedt Thomas om å være forsvarsadvokaten min!

Men siden jeg er flink til å komplisere livet mitt startet jeg på’n igjen dagen etter. Jeg kjøpte en pakke peanøtter som jeg hakket opp sammen med sjokoladen. Siden peanøttene allerde er salte så tenkte jeg at det fikk holde med det saltet og istedenfor å smøre smør på deigen så strødde jeg sjokoladen og peanøttene direkte på deigen for så å trykke de ned i deigen for at det ikke skulle skli ut når jeg brettet den. Dette blir jo en “lett versjon” av gårsdagens snickersbollene tenkte jeg mens jeg så hvor fine de ble mens de hevet seg under kjøkkenhåndkle.

Jeg bruker aldri noe annet enn kjøkkenhåndkler når jeg hever gjærbakst. På denne måten får baksten også puste mens den ligger lunt. Hvis du lager drivhuseffekt med plast eller noe lignende går det kanskje raskere med hevingen? …noen ganger alt for rask som i dette tilfellet da Eva skulle prøve oppskriften min som jeg hadde lagt ut i gruppen “Bakerlyst med Hjemmet” på Facebook ..Det var ikke fullt før det renner over.

Men det gikk bra selv om Eva hadde glemt bort deigen da hun stod å beundret alt som vokste og grodde på hagesenteret. Meningen var at hun bare skulle en rask tur for å kjøpe et par tomatplanter som hun hadde bestemt seg for å plante siden det er varmere i Norge enn her i Italia. (Jeg må nok til Norge i år for å smake tomater som smaker av sol og sommer for her i Piemonte regner det hver bidige ettermiddag!) ) Vel, de to tomatplantene ble til et helt lite gartneri da hun endelig fikk somlet seg bort til kassakøen med den overfylte trallen sin. Det var visst ikke bare hun som hadde bestemt seg for å feire syden i grønnsakshagen siden kassakøen var uendelig lang. Til og med deigen som hun hadde satt på kjøkkenbenken til heving tenkte å ta seg en tur på ville veier. At resultatet hennes ble som det ble er jo helt utrolig.

Men du lurer kanskje på hvordan det gikk med min “lett versjon” av Snickersbollene? De smakte ikke i det hele tatt, tørre kjedelige boller som ikke smakte hverken av peanøtter eller sjokolade. Jaggu meg bra at jeg ikke sendte de med Thomas til advokatfirmaet….da hadde jeg nok blitt saksøkt når de satt fast i halsen. Da jeg var ferdig med Snickersbollebakingen pakket jeg snippsekken min og reiste tilbake til Torino med begge versjonene sånn at også Maurizio kunne bli med i avgjørelsen. Jeg tok litt melisglasur på den tørre, men det hjalp ikke stort.

Den eneste måten at de ble spiselige på et vis var å spise dem sammen med en tåre hetvin. Litt sånn som Cantucci og Vinsanto, hikk, hikk! Men som sagt, man kaster jo ikke mat og vet du hvordan de forsvant? Jo, jeg skar de i skiver og stekte dem i ovnen under grillen som om det skulle vært bruschetta og serverte dem til frokost !

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Val di Susa og Moncenisio

Søndagstur til Val di Susa og Moncenisio med matpakke og tanker.

Auberginer med honning. Melanzane con miele

Server honningglaserte auberginer med ost.

Liguria

Liguria er så mye mere enn kyststripen.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Boller, Snickersboller”

  1. Dette ser og høres godt ut! ?
    Lurer på to ting om snickersbollene: 1) skal ikke deigen eltes til den blir seig? Ser du bare rører med gaffel. 2) er det en spesiell grunn til at du kjevler den ut med en gang den er hevet (og ikke knar og elter først)?
    Hilsen vitebegjærlige Fundis ?

    1. Hei Fundis. Nei,deigen skal ikke eltes til den er seig, jeg bare blandet den med en gaffel til den samlet seg. Hvis jeg hadde knadd den før jeg kjevlet den ut hadde den ikke vært så godvillig og ville bare ha skrumpet inn igjen, sammtidig hadde den “spurt” om mere mel og du hadde måttet la den hvile for å kunne kjevle den ut. Kom gjerne med tilbakemelding om hvordan det gikk eller ikke gikk ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top