Vanligvis inneholder de en haug med aroma, smakstilsetninger og andre hokuspokus ingredienser for at det skal se og smake ekstra godt.
Av og til skal det til og med gjerne se og smake som kjøtt….selv om man har valgt å være vegeterianer. Akkurat der kan jeg reagere litt selv om jeg aksepterer fullt ut hvilke valg man tar, akkurat som at jeg ønsker at mine valg skal bli akseptert.
Det er alt for mye krangel og uvennskap i dag, derfor er det ekstra viktig å kose seg og ha det hyggelig rundt middagsbordet, gjerne med retter som alle vil sette pris på om man skulle vært kjøttetende, vegeterianer eller veganer uten at noen skal bli «sittende i skammekroken med noe som de andre ikke vil ha eller smake på! )
( om du er veganer er det bare å droppe egg og smør. Egg kan vel erstattes med flytende puré av kikerter og margarin kan erstattes smør) Et lite tips kan være å samle væsken av auberginen og bruke den siden du vil trenge fuktighet etter at du har vendt auberginen i hvetemel for at strøkavringen skal feste seg. Da kan du kanskje legge auberginen i et dørslag mens du trykker den flat. ( dette har jeg ikke prøvd selv men regner med at det vil fungere.
Jeg bor som sagt i Liguria, den italienske rivieraen, som har fantastiske gode retter som er basert på grønnsaker og over av halvparten av mine retter er av grønnsaker. Denne gangen slang jeg meg på trenden med aubergin «schnitzel» og brukte en av sesongens grønnsaker som er auberginer sammen med enkle ingredienser som hvetemel, egg, kavringstrø, olivenolje og smør.
Egentlig er det en lett rett å lage men det tar litt tid siden auberginen må stekes i ovnen før den blir skrellet og tørket godt.
Til 2 store «schnitzel trenger du:
- 2 store auberginer á ca 1 kg ( det høres kanskje mye ut, men husk at de inneholder mye væske )
- kavringstrø
- hvetemel
- 1 egg
- 5-6 ss Jomfruolivenolje ( ekstra vergin )
- 2 ss smør
- salt og pepper
Sett stekeovnen på 200 grader med over og undervarme, om du bruker varmluft skrur du ned temperaturen til 180.
Dekk stekebrettet med bakepapir.
Vask auberginene godt og prikk den med en gaffel.
Stekes på nest nederste rille i ca 30 min.
Ta auberginen ut og la den avkjøle seg for at du ikke skal brenne lankene dine.
Når den er avkjølt drar du av skinnet med hjelp av en kniv mens du holder auberginen i hånden for at den ikke skal gå i stykker.
Dekk en tallerken eller fat med kjøkkenpapir og med hjelp av en gaffel trykker du auberginen flat ( den skal ikke bli most opp )
Du vil se hvor mye væske som siver ut, derfor vil du trenge ganske mye kjøkkenpapir som du skifter etterhvert.
Legg kjøkkenpapir også på toppen og trykk godt med hånden. Jo mere væske du klarer å få ut jo bedre blir sluttresultatet.
Den andre gangen jeg lagde denne retten satte jeg fatet i kjøleskapet ( etter å blitt kvitt så mye som mulig av væsken ) Jeg synes den da ble perfekt og det er jo ganske greit å ha «schnitzelene klare til steking dagen etter.
Ha mel på en tallerken, kavringstrøet på en annen og egget i en dyp tallerken.
Vend auberginen først i hvetemel, så i egg og til slutt i kavringstrøet før jeg stekte den i stekepannenen hvor jeg hadde varmet smøret sammen med olivenoljen.
Om du trykker auberginen lett med en gaffel mens den steker vil du få en jevnere farge enn min. Overflaten blir perfekt og sprø. Salt og peppre etter at den er ferdigstekt og server den gjerne sammen med en grønn salat eller hvorfor ikke med nykålen som nå er kommet i butikkene?
Jeg er sikker på at du kommer til å lage denne retten flere ganger og jeg kan omtrent garantere at også kjøttelskere vil sette pris på denne versjonen.
Jeg sitter faktisk her å funderer på om jeg ikke skal ha noen innslag av kjempegode retter med sesongens grønnsaker på turen som jeg arrangerer i oktober!
Ja, du har vel fått med deg at min siste tur i år går til Liguria 2-7.10.2024 hvor vi skal kose oss med mange forskjellige retter og viner sammen med kulturelle opplevelser både i Genova og i de små byene langs kysten som ligger som perler på en snor. https://by-k.no/liguria-2
❤️