Vinterdekk og ødelagt støvsuger i strandkanten.

Min hverdag i Italia.

Vinterdekk og ødelagt støvsuger i strandkanten.

Tredje Kapittel.

Dagen før jeg reiste til Torino hadde jeg hverken vært på fiskemarkede eller på stranden i Sestri Levante. Jeg hadde nemmelig…….

 

Fått skiftet vinterdekk til sommerdekk! Selv her hvor jeg bor i Italia er det påbudt med vinterdekk eller kjettinger om bord i bilen til midten av april. I hvertfall hvis du skal reise nordover eller over fjellpassene som du også må hvis du skal kjøre til Parma fra Lavagna.

Vinterdekkene lå i garasjen….og nøkkelen…HVOR i hellsikte var nøkkelen til garasjen ? Da var det “bare” å ta heisen opp og ned tre fire ganger for å finne den riktige nøkkelen. Garasjen er ganske rotete og støvete, men sommerdekkene var enda værre.

Jeg satte Stella i bagasjerommet, noe som hun ble uhyre fornærmet over. ‘Skal jeg, prinsessen liksom sitte der bak i det smale, lille, triste bagasjerommet’ kunne jeg “se” at hun tenkte. Så var det “bare” å lasse dekkene inn i baksetet oppå det gamle teppet fra Ikea.

I full fart svingte jeg inn til mekanikeren i Lavagna,  jeg var sikker på at han ville ha tid til å skifte dem med en gang, mens jeg gikk en tur på stranden med Stella……på jakt etter “trøffler”.

image

Men den gang ei, det var visst andre….eller rettere sagt omtrent halve innbyggerene i Lavagna  som hadde hatt den samme ideen, det stod fire, fem biler foran meg og opptil flere kom bak.

Dette så ikke lett ut, og jeg måtte jo få skiftet dem i dag. Han sa at jeg fikk komme tilbake etter lunsj. Stella så fremdeles fornærmet ut mens hun ble sittende i baksetet med sommerdekkene på HENNES plass da jeg kjørte videre til Chiavari. Det så litt mindre travelt ut på verkstedet i Chiavari siden sjefen stod og hang over mobiltelefonen inne på kontoret sitt.

Jeg måtte vente til han hadde lest noen nye meldinger på Facebook før han svarte meg på spørsmålet mitt. ‘har du tiiiiiid til å skiftene dekkene mine.?’ ‘Njaaaa….det kan jeg vel alltids’ svarte han. “Gi meg bilnøkklene, jeg skal prøve å skifte dem til i kveld’ ‘Hvaaaa….sååååå….leeeeenge’ tenkte jeg. Jeg hadde fått streng bedskjed av Thomas at han trengte bilen kl 15 siden han skulle til bibloteket for å studere. Det hele ente med at Stella ble sittende i bagasjerommet resten av dagen!

Neida, hun ble ikke det men siden vi allerede var i Chiavari tok vi oss en tur mens vi handlet. Ja det hadde faktisk vært drømmen min…å kunne gå å rusle rundt med Stella. Men hun er som sagt sjenert, redd og dominerende…….en eksploderende kombinasjon….angrep er det beste forsvar heter det jo. Derfor må jeg være spesielt varsom med henne og omgivelsene når jeg har henne med til “ukjente” steder.

Støvsugeren lå i forsete….den hadde jeg prøvd å bruke i går da jeg kom fra Torino, før Stella begynte på “skattejakten” av alle smulene som lå på gulvet. De største godbitene som lå midt på gulvet hadde hun allerede slukt. Jeg prøvde å komme henne i forskjøpet med støvsugeren.  Men støvsugeren var døøøøøød, ingen livstegn der gitt.

Den hadde vært ødelagt lenge fikk jeg høre av Thomas da jeg snublet i feiekosten som han hadde brukt for å sope det værste i en “liten” haug mot veggen. Det er jo sånt som skjer når til og med kostebrettet forsvinner på en mystisk måte. Så der “satt” altså støvsugeren på forsette,…. ved siden av meg,…..foran sommerdekkene ……og helt bakerst klemt inne i bagasjerommet satt Stella, like fornærmet som stesøstrene til Askepott. Butikken der de reparere elektriske ting var selvfølgelig……stengt! Så da var det bare å kjøre hjem igjen for å lage lunsj, uten at jeg hadde fått gjort noe av det jeg skulle ha gjort. Jeg var nesten like sur og fornærmet som Stella……men bare nesten….for hun var skikkelig fornærmet der hun lusket bort til kurven sin da vi kom hjem….uten å ha vært på trøffeljakt.

Jeg gikk ut på kjøkkenet, satte på radioen og brettet opp skjorteermene…..for her skulle det bli andre boller……neida jeg bakte ikke boller. Jeg lagde en rett som ikke akkurat er så italiensk at det gjør noe…..men gjør det noe da? Det var iallefall godt….og det er vel det viktigste.

image

Dette er stekt ris…..”stekt ris du liksom” !!! Ja det er faktisk det, med et hokuspokus triks de siste minuttene. Det kan kanskje være en juksevariant av den italienske risottoen uten at du har vært nødt til å ta med deg “rett i koppen risotto” fra super’n. Frem med ark og blyant for her kommer’n

Huskeliste for 4 porsoner :

 • 1 rød Paprika
 • 300 gr. Squash
 • 200 gr. Babyspinatblader eller Beta
 • Kinakål
 • 1 kyllingbryst
 • 2 Egg
 • 1 beger yougurt naturell, eller rømme
 • En dasj Eplejuice
 • Soiasaus eller Tamari
 • 1 Sitron
 • Maisolje
 • ekstrajomfruolivenolje
 • 250 gr. Kokt ris ( Parboiled )
 • Krydder som kanel, curry, kardemomme, paprika, chili, koriandel, ingefær etc etc. Ikke kjøp alle men bruk det du har hjemme.

Begynn med å marinere kyllingen etter at du har skåret den i strimler. Hell 3 ss ekstrajomfruolivenolje i en plastpose sammen med saften fra 1/2 sitron og de kryddrene som du har og en teskje salt. Legg i kyllingen før du lager knute på posen og gnir alt godt sammen i posen. Nå kan du enten la den stå på kjøkkenbenken et par timer, eller la den ligge i kjøleskapet over natten. Kok risen hvis du ikke allerde har den ferdig kokt. Pass på at risen ikke er overkokt, den skal ha litt tyggemotstand og skyll den godt under rennende kaldt vann for å stoppe at den fortsetter å koke. La den renne godt av seg i et dørslag.

Nå kan du begynne å wokke grønnsakene, jeg steker et slag av gangen, da beholder hver og en smaken sin.

Etterhvert som du har stekt dem legger du dem i en bolle.

image

Nå er det kyllingens sin tur. Hvis det er mye kylling eller om du har liten stekepanne kan du godt steke kyllingen i to omganger. Da blir kyllingen stekt og ikke kokt som den lett blir hvis du slenger for mye oppi panna.

image

Mens kyllingen steker blander du sammen 125 gr. yogurt, 1/4 dl Eplemost, 2 eggeplommer, 1 tsk sukker, 1 tsk salt, 1 tsk curry, en dasj sitronsaft og en dasj soiasaus.

image

Nå har du alt klappert og klart og hvis du vil kan du godt forbredre dette på forhånd. Da bruker du ikke mere enn 10 minutter på å servere en deilig varm middag som du har laget fra bunnen av. Uten noe “hokuspokusfilijokkus”. Frem med wokpannen din igjen og stek risen til en blir litt sprø, da tilsetter du alt det andre som du har stekt. Bland det godt slik at det blir skikkelig varmt uten at risen blir til et “klistremerke” ta pannen vekk fra varmen og rør inn “heksebrygget”

image

Enkelt og greit og kjempegodt…..synes i hvertfall jeg. Det samme syntes Thomas der han satt og gumlet i vei glad og fornøyd. Mens jeg satt på “nåler” siden jeg måtte forte meg tilbake til verkstedet.

Som sagt “den første som kommer til mølla får malt melet sitt” eller hvordan var det ordtaket igjen? Men du skjønner sikkert hva jeg mener, jeg satt iallefall i bilen og ventet i et kvarter utenfor mekanikerne som fremdeles sikker satt og “svettet” over spaghettien sin. Da han endelig kom, kom det også en annen bil som prøvde å snike i køen….

Etter en tur på stranden med Stella, som hadde glemt at hun måtte være fornærmet hentet vi bilen med sommerdekkene kvart på tre. Akkurat i tide til å levere bilen klapper og klar til Thomas, er jeg ikke en lydig mamma kanskje ? Hvordan det gikk med resten kan jeg forsikre deg om at alt gikk bra, til og med støvsugeren ble reparert, Stella fikk dratt på “trøffeljakt” og jeg kunne forsette med bloggen min.

Tips: denne retten blir ekstra god hvis du tilsetter noen dråper med sesamolje. Hvis du ikke har det kan du “steke” sesamfrø i en tørr stekepanne. De er ferdige når de begynner å “sprette” i pannen sammtidig som de blir gyldene. Pass på siden det er fort gjort å brenne dem. Nå kan du enten lage et “pulver” av dem enten i en morter eller kjøkkenkvernen eller du bare strør dem slik som de er på toppen av retten…….gjør som du selv vil…..akkurat som havet.

Hvis du gikk glipp av hvorfor jeg “endte” med dette blogginnlegget kan du ta en titt her…..hvis du har tid og lyst!

Havets gleder, smaker og skatter i Italia

https://carolinesgourmet.wordpress.com/2016/04/25/hverdagens-mat-mas-og-kjas-ved-havet-i-italia-med-munkens-skjegg/

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Pappa al pomodoro – italiensk tomatsuppe

  Den italienske versjonen av tomatsuppe. Du tenker kanskje på tomatsuppe som en vinterrett? Men det er nå som tomatene er på sine beste at du må lage den. Denne er kjempegod på varme sommerdager, det er bare å ……..servere den lunken! Handleliste for 4 personer: 1 kg Tomater 1 Løk 3 store Hvitløkbåter 1…

Torta di melanzane. Auberginterte.

En auberginterte…….da må jeg vel nesten ta på meg den auberginfargete kjolen min? Ikke akkurat min favorittfarge, men denne auberginterten passer meg både i farge og størrelse. Ikke bli skremt siden det tar litt tid å lage denne terten……..det tar du igjen når du skal spise den, for den forsvinner på et blunk mens den…

Ut på tur…..på kongelig sykkeltur…..”gita in bicicletta”

Jeg slutter aldri å forbause meg over Torino og Piemonte. Vet du hvor mange slott det finnes her ? Denne gangen skal jeg ta deg med til……  

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top