Dette er en klassiker fra det tradisjonelle italienske kjøkkenet.
I originaloppskriften bruker man ikke hvitvin men jeg elsker den lille piffen som vinen gir i sausen. Man bruker heller ikke å steke i både smør og olje men jeg elsker den kombinasjonen både på hvordan kjøttet blir stekt og smaken på sausen.
Storfe, spekeskinke og salvie.
Til 4 personer trenger du:
- 8 skiver storfe, jeg brukte lårtunge
- 8 skiver spekeskinke, jeg brukte San Daniele
- 8 store salvieblader
- Smør
- Jomfruolivenolje ( kan sløyfes )
- 1 dl hvitvin ( kan sløyfes og erstattes med vann )
Du trenger ikke å salte kjøttet siden spekeskinken allerede er salt nok. Men du kan godt smake på sausen om den trenger en miniklype med salt. Ellers kan du sette saltbøssa på bordet sånn at hver og en kan bestemme selv om det trengs?
Bank kjøttet sånn at det er ca 5 mm tykt. Hvis skivene dine er alt for store kan du skjære de i to. Legg kjøttet på en fjel eller direkte på kjøkkenbenken.
Legg en skive spekeskinke på hvert kjøttstykke, skiven av spekeskinken skal være litt mindre enn selve kjøttstykket.
Legg et blad med salvie på toppen av spekeskinken. Mange gjør det omvendt ved at de legger salvie under spekeskinken siden aromaen og smaken på salvie da er i sitt ess, men det blir også mindre dekorativt. Jeg foretrekker salvien på toppen siden den gir en god smak på sausen. Fest det hele med en tannpirker.
Ta frem en stor stekepanne hvor du tilsetter ca 3 ss olivenolje og 1-2 ss smør. Sett stekepannen på sterk varme, når smøret begynner å bli brunt legger du i kjøttstykkene med spekeskinken og salvia ned i panna. La det steke i ca 2 min før du snur de. Det er viktig at du ikke legger for mange kjøttstykker på en gang siden de skal bli stekt og ikke kokt. Det tar omtrent 5 minutter å steke de.
Legg de som er ferdigstekte over på et varmt fat.
Tilsett 1/2 dl hvitvin eller vann i stekepannen for å koke den ut. Hjelp deg gjerne med en slikkepott sånn at du får med deg alt det gode som har satt seg fast i kantene på stekepannen. La det koke litt inn. Ta pannen vekk fra stekeplaten og rør inn en spiseskje med smør for at sausen skal bli fyldig og blank. Hell sausen over kjøttstykkene.
Tørk stekepannen med kjøkkenpapir eller vask den før du starter på’n igjen med å steke de andre. Jeg fikk plass til 3 kjøttstykker av gangen i stekepannen min.
Server sammen med potetmos eller som jeg gjorde med bakte poteter og hjemmebakt brød. Du vet kanskje at italienere omtrent ikke klarer å spise middag uten en brødbit som gjerne blir brukt for å «slikke» tallerknen med alle smakene?
Nå kjenner jeg desverre ikke alle de norske navnene på de forskjellige kjøttstykkene så her må du nok hjelpe meg.
Italienere elsker tynne kjøttskiver som de pleier å steke i olje. Personlig er jeg ikke så overbegeistret for disse «skosålene» som jeg kaller de. De blir gjerne «kokt» siden de er så tynne at de ikke rekker å få stekeskorpe før de er ferdigstekte.
De ser ikke noe særlig fristende ut heller med sin gråfarge. Dette kan også skje hvis du bestiller en biff. Italienere har vannskeligheter for å skjønne at en biff skal være en tjukk biff og ikke et tynt stykke som er ca 2 cm høy.
Denne gangen brukte jeg den italienske spekeskinken San Daniele til Saltimbocca, som er søtere i smaken enn Parmaskinken.
Vet du at slutten på spekeskinken er det beste? Mange tror at det er midtpartiet med sine store skiver som er best men de som elsker spekeskinken vet at det er nesten på slutten at den er best.
Ta en titt i disken neste gang du skal kjøpe spekeskinke det pleier ofte å ligge noen der. Skivene blir også mindre og fettet er godt marmorert i kjøttet. Du kan kanskje se hvordan skinken er på bildet hvor jeg la spekeskinken på kjøttet?
En annen ting er at jeg ikke banket kjøttstykkene mine så tynne som de egentlig skal være. På denne måten ble de litt rosa inni, men pass på at kjøttet ditt er mørt for at du skal slippe å tygge «tyggegummi»
Jeg vet at de fleste nordmenn elsker saus og vil gjerne at det skal “svømme” i saus, mens her er det mere som en sky enn saus.
Hvis du vil at det skal bli ekstra mye saus til Saltimbocca alla romana kan du ha skyen over i en liten gryte sammen med litt ekstra vann eller kraft og tilsette en tykning av hvetemel og vann. Om du vil ha den glutenfri bruker du maizena som tykningsmiddel.
Da må du nok smake sausen til siden den kanskje mangler litt smak i og med at du har tilsett vann eller kraft.
Ikke bruk noe hokuspokus poser, bare smaker den til med litt salt, pepper og eventuelt litt soia og en skvett kremfløte. Men vær da oppmerksom på at det vil bli en norsk vri på en italiensk rett.
For meg holdt det med skyen men som sagt hver og en velger selv uten at noen skal komme å hyttende med pekefingeren om at DET er ikke lov! Ellers ødelegger man jo hele gleden ved å lage maten.
En annen viktig ting som jeg nesten holdt på å glemme å si deg er at det beste resultatet får du ved at du tar ut kjøttet fra kjøleskapet i god tid sånn at det har romtemperatur.
❤️
P.S. Jeg vet ikke om du gikk med deg gårsdagens oppskrift siden det ikke kom noe nyhetsbrev om den. https://carolinesgourmet.no/panissa/
Ønsker deg en fin helg og hvem vet, kanskje med en italiensk middag.
❤️